Prima pagină » International » Sistem european de plăţi electronice! Zeci de bănci vor digitalizarea serviciilor
Sistem european de plăţi electronice! Zeci de bănci vor digitalizarea serviciilor

Sistem european de plăţi electronice! Zeci de bănci vor digitalizarea serviciilor

03 iul. 2020, 10:05,
George Cristian în International

Sistem de plăţi electronice implementat de mai multe bănci din Germania şi Franţa. Conform informaţiilor de la nivelul Uniunii Europene, 16 bănci din Germania, Franta dar şi alte state din zona euro vor să implementeze un sistem comun de plăţi care să devină unul cu adevărat european. Sistemul va fi valabil, conform declaraţiilor, începând cu 2022. Scopul sistemului este pentru digitalizarea regiunilor unde plăţile au loc încă numerar.

Sistem european de plăţi electronice implementat de mai multe bănci

Conform autorităţile din Uniunea Europeană, băncile centrale vor să creeze de ceva timp un sistem care să devină o concurentă reală a celor de la Visa şi Master Card. Decizia vine în contextul în care cele două sisteme amintite au centrele în Statele Unite ale Americii. Piaţa europeană se confrunta şi cu alţi giganţi care au intrat recent în ‘cursa’ cum ar fi Alipay şi Google.

Joi, 2 iulie 2020, Banca Centrală Europeană s-a arătat încântată de ideea unui sistem european de plăţi care să fie unificat. Banca Centrală îşi doreşte de ani de zile implementarea unei soluţii comune şi un răspuns la supremaţia Statelor Unite ale Americii pe piaţa de profil din Europa.

”Acesta are ca scop consolidarea Europei, pentru a o face mai independentă şi mai robustă”, a declarat Thierry Laborde, director operaţional adjunct al băncii franceze BNP Paribas, care face parte din proiect.

”O vom face împreună, prin combinarea resurselor noastre. În ceea ce priveşte sistemele de distribuţie, preţurile vor diferi de la o bancă la alta, dar infrastructura va fi pan-europeană. ”

Dependenţa de operatorii care nu sunt din Europa reprezintă un rist pe piaţă

Conform Băncii Centrale Europene, supremaţia şi dependenta Europei de firmele care sunt din afara Uniunii Europene reprezintă un risc real în ideea în care piaţa de plăţi nu ar putea fi adecvată pentru a sprijini piaţa unică şi euro.

Concret, sistemul pe care băncile europene îl vor implementat îşi propune să ajungă un mijloc de plată comun şi standard pentru toţi europeneii dar şi pentru comercianţii cu amănuntul din întreaga Europă, se specifică într-un comunicat de presă.

Ce înseamnă sistemul de plăţi pe care băncile îl vor implementat

Sistemul de plăţi pe care băncile îl vor implementat este unul complez. Acesta va putea fi utilizat în toate tipurile de tranzacţii. Conform comunicatului de presă transmis de bănci, populaţia îl vor putea folosi în plăţile din magazine, online, retragere numerar dar şi peer-to-perr. După anunţ, mai multe bănci s-au arătat dornice să ia parte la implementare. Mai multe bănci, cum ar fi BBVA, BNP Paribas, Commerzbank, Deutsche Bank, Santander, ING, UniCredit şi Societe Generale şi-au arătat interesul faţă de sistem.

Reacţia Bruxelles-ului a venit îndată, iar săptămâna viitoare, în capitala Uniunii Europene va fi înfiinţată o companie interimară menită să adune toţi potenţialii furnizori de servicii cu plată care vor să colaboreze şi să se implice.

Totuşi, din cauza sistemulu complex, operatorii economici estimează că modalitatea de plăţi va deveni operaţional deabia în 2022.

”Obiectivul inişiativei este de a oferi o soluţie de plată digitală care să poate fi utilizată oriunde în Europa şi care să poată înlocui peisajul fragmentat care există în prezent. Criza Covid-19 a subliniat necesitatea unei soluţii europene de plată digitală unificată”, se arată în declaraţia băncilor.

În timpul restricţiilor legate de coronavirus, utilizarea numerarului s-a diminuat pe măsură ce cumpărătorii se mută în online sau folosesc forme de plată “contactless”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *