Prima pagină » Local » Sistem de protecție de 2 milioane de euro la gardul de la Aeroportul Iași! Șefii aerogării se tem de intruși pe pistă
Sistem de protecție de 2 milioane de euro la gardul de la Aeroportul Iași! Șefii aerogării se tem de intruși pe pistă

Sistem de protecție de 2 milioane de euro la gardul de la Aeroportul Iași! Șefii aerogării se tem de intruși pe pistă

26 mart. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Un nou sistem de protecție va fi implementat la Aeroportul Iași. Aerogara va aloca 2 milioane de euro pentru montarea unui sistem electronic anti-efracție la gardul perimentral, lung de 9,2 kilometri

Aeroportul Internațional Iași va solicita aviz de la Consiliul Județean (CJ) pentru modernizarea sistemului de siguranță de la aerogară. Regia aeroportuară vrea să reactualizeze un studiu de fezabilitate făcut acum mai mulți ani pentru un sistem de protecție perimetrală.

Investiția va fi de 10 milioane de lei (2 milioane de euro) și prevede mai multe aspecte. Proiectul va fi discutat de plenul CJ Iași la Ședința Ordinară de săptămâna viitoare.

Sistem de protecție la Aeroportul Iași

Investiția cuprinde un sistem de televiziune cu circuit închis pentru protecția perimetrală, format din server video cu spațiu de stocare suficient, software de monitorizare care să integreze sistemele de detecție cu hartă interactivă. Vor fi montate și 7 camere video cu iluminare laser. Aerogara va mai monta 15 termostate pentru infrastructura de transmitere a datelor prin fibră optică montată pe întregul gard perimetral.

Vor fi montate și sisteme de alimentare cu energie electrică pentru protecția perimetrală ce vor asigura autonomia echipamentelor. Aerogara va mai monta 15 radare fixe în banda de frecvență. Vor mai fi montate 3 unități de detecție de fibră optică și fibră senzitivă, dar și 7 detectoare pentru acoperirea completă a perimetrului.

Pericol de hoți: paznicii nu ar face față!

În document se arată faptul că agenții de pază care patrulează la aerogară nu reușesc să acopere toată suprafața.

”În momentul actual nu există niciun fel de sistem electronic de alarmare la efracție montat de-a lungul gardului perimetral care împrejmuiește pista de aterizare a aeronavelor. Paza perimetrală este efectuată de către agenții de pază dispuși în 5 posturi de pază, posturi amplasate în așa fel încât fiecare agent de pază are o porțiune de gard perimetral atribuită. Agenții de pază au în atribuții efectuarea zilnică a verificării gardului perimetral pentru a nu exista rupturi în gard sau alte vulnerabilități”, se arată în documentul respectiv.

Proiectul a fost inclus în bugetul pe anul 2022 de la Aeroportul Iași.

Gard de 9,2 kilometri la aerogara ieșeană

Noul sistem anti-efracție de la Aeroportul Iași ar urma să suplinească numărul insuficient al agenților de pază.

”Această metodă de pază este ineficientă din cauza faptului că există multe vulnerabilități în zone în care agenții de pază nu au vizibilitate, iar numărul agenților de pază este insuficient, raportat la lungimea totală a gardului perimetral, de aproximativ 9,2 kilometri. Pe timp de noapte și în condiții meteo nefavorabile agenţii de pază nu pot detecta o intruziune neautorizată”, se mai arată în raportul de specialitate.

Pot apărea intruși pe pista de la aeroport

Aerogara va mai investi 2 milioane de lei pentru servicii de procesare a pasagerilor. În plus, în proiectul pentru sistemul de siguranță se arată că acest proiect ar spori sigurața pasagerilor și a avioanelor.

”În acest moment există riscul ca o persoană sau chiar unele animale să pătrundă în perimetrul păzit și să ajungă pe pista de aterizare a aeronavelor, fără ca agenții de pază să poată acționa în timp util în vederea înlăturării pericolului. Acest lucru ar putea afecta aterizarea aeronavelor în deplină securitate”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Noul sistem de protecție de la Aeroportul Iași ar urma să fie implementat în cursul acestui an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *