Prima pagină » Local » Sistem de notificare a locurilor de parcare din Iași. Șoferii vor vedea în ce zone pot parca autoturismele
Sistem de notificare a locurilor de parcare din Iași. Șoferii vor vedea în ce zone pot parca autoturismele

Sistem de notificare a locurilor de parcare din Iași. Șoferii vor vedea în ce zone pot parca autoturismele

22 oct. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Primăria a pus la punct un sistem de notificare a locurilor de parcare disponibile din municipiul Iași. Printr-un astfel de sistem, șoferii pot vedea în timp real ce locuri disponibile mai sunt în parcările din municipiul Iași. Aplicația oferă și posibilitatea achitării locului de parcare respectiv din cartierele Iașului

Un proiect nou destinat locurilor de parcare din municipiul Iași a fost luat în calcul de autoritatea locală. Serviciul Administrare Parcări, aflat în coordonarea Direcției Exploatare Patrimoniu, va derula un proiect prin care conducătorii auto vor afla în timp real ce locuri de parcare sunt disponibile în zonele publice din oraș. Proiectul vine în completarea unui sistem derulat prin SMS, de pe urma căruia șoferii sunt notificați de restanțele pe care le au la bugetul local. În primele 8 luni din 2021, Primăria Iași a colectat circa 1,5 milioane de euro din taxele provenite din parcările publice și cele de reședință.

Sistem prin SMS pentru locurile de parcare din Iași

Primăria îi notifică pe șoferii din Iași prin SMS despre ce sume datorează aceștia la bugetul local de pe urma parcărilor de reședință din cartierele orașului.

„Primăria municipiului Iași, prin Serviciul Administrare Parcări, va achiziționa un sistem de notificare prin SMS care va permite informarea deținătorilor de contracte de închiriere a locurilor de parcare de reședință privind debitele de plată. Prin acest sistem mai pot fi semnalate eventuale modificări ale valorii minime a chiriei, emiterea unor acte adiționale etc. Suma maximă disponibilă pentru această achiziție este de 12.500 lei, fără TVA”, au transmis cei de la Primăria municipiului Iași.

Sistem inteligent de notificare în parcările publice din Iași

În prezent, în municipiul Iași sunt circa 9.400 de locuri de parcare trecute ca reședință. Alte 1.000 sunt disponibile în cele 16 parcări publice din municipiul Iași.

„Numărul locurilor de parcare de reședință aflate în administrarea Serviciului Administrare Parcări este în prezent de circa 9.400, din care în jur de 8.500 au contracte de închiriere sau sunt atribuite persoanelor cu handicap, iar 900 sunt încă neadjudecate. Suma încasată de municipalitate din contractele de închiriere a locurilor de parcare de reședință este de circa 5 milioane lei pe an. În ceea ce privește cele circa 1.000 de locuri de parcare din parcările publice din municipiul Iași, acestea sunt în prezent gestionate printr-un sistem inteligent grație căruia șoferii pot ști în timp real unde pot găsi cel mai apropiat loc liber”, au mai precizat cei de la Primăria Iași.

Tarife diferențiate în funcție de ore în parcările din Iași

Reprezentanții municipalității au explicat și cum funcționează acest sistem nou.

„Sistemul constă în tot atâția senzori wireless montați în parcările publice și stații de interconectare a echipamentelor. De asemenea, sistemul include o aplicație de server pentru gestionarea locurilor de parcare, care integrează informații de la toate tipurile de sisteme de detecție a stării locurilor de parcare utilizate și permite analizarea și gestionarea tuturor datelor în timp real. Aplicația permite tarifarea orarelor diferențiate. Totodată, aplicația afișează harta locurilor de parcare în timp real și permite conducătorilor auto să vadă unde sunt locurile de parcare disponibile, oferindu-le și o funcție de navigare spre acestea. Astfel, conducătorul auto își va putea optimiza traseul, implicit consumul de combustibil, câștigând timp și protejând mediul”, au mai spus reprezentanții municipalității ieșene.

Parcări plătite prin SMS la Primăria Iași

În cursul anului trecut, Primăria a adoptat un proiect de hotărâre privind noi tarife pentru locurile de parcare din Iași. Acestea pot fi achitate și prin SMS.

„Plata locurilor de parcare se poate face prin aplicație, prin SMS la numărul 7442 sau prin parcometrele amplasate în zonele senzorilor. Totodată, plata la parcometre este integrată în aplicație pentru o mai bună verificare a achitării taxei de parcare. Sistemul include și Uppark, o aplicație mobilă pentru afișarea locurilor de parcare libere și navigarea către acesta. Aplicația pentru smartphone oferă posibilitatea de plată electronică imediată”, au mai transmis reprezentanții municipalității ieșene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *