Prima pagină » Culinar » Sirop de soc pentru iarnă, făcut în casă, fără conservanți!

Sirop de soc pentru iarnă, făcut în casă, fără conservanți!

19 iul. 2024, 12:35,
BZI.ro, în Culinar

Siropul de soc pentru iarnă este un sirop natural de casă făcut pe baza unei rețete simple cu puțin zahăr.

Siropul de soc pentru iarnă permite conservarea inflorescențelor aromate de suc pentru sezonul rece în care ne va fi dor de ele.

Cum se prepară siropul de soc pentru iarnă

Siropul de soc pentru iarnă se păstrează conservat datorită zahărului care se poate pune în cantități mai mici sau mai mari. Acesta se poate face și cu îndulcitori precum zaharina, stevia sau cu miere.
După cum am spus, diferă metoda de păstrare a siropului deoarece singurul conservant din rețetă este chiar zahărul iar când acesta lipsește sau este prea puțin nu avem garanția că siropul nu va mucegăi. Astfel, veți vedea o soluție ingenioasă pentru a compensa acest neajuns.

Pentru prepararea siropului de soc pentru iarnă aveți nevoie de 15-20 flori de soc, 500 ml de apă, 500 grame de zahăr, zeama și coaja de la o lămâie mare.
Pentru a se curăța florile de soc se iau ciorchinii de flori de soc și se spală în apă rece pentru a îndepărta praful și diferitele insecte. Se pun apoi la scurs și se aleg floricele de pe tije. Trebuie folosite flori deschise pentru a se desface ușor de pe tijă.

Pentru siropul de zahăr se pune pe foc zahărul, apa și cojile de lămâie după care se lasă siropul să fiarbă pentru 10 minute, la foc mic. Stingeți apoi focul și adăugați seama stoarsă de lămâie.
Lăsați totul la răcit pâne ce ajunge la temperatura camere și abia apoi adăugați florile de soc. Nu se opăresc sau fierb!
Opriți oala cu o farfurie și lăsați sirpul de soc pentru iarnă la macerat la rece, într-o cămară răcoroasă pentru 3 – 4 zile sau la frigider pentru 5 – 6 zile.

Modul în care se strecoară și se îmbuteliază siropul

Se scoate siropul de casă de la rece și strecurați florile pentru a rămâne doar siropul curat, auriu și mai gros.
Se îmbuteliază siropul de soc pentru iarnă în sticle sau borcane sterilizate. Trebuie să umpleți sticlele până sus și să puneți capacele, acest sirop de soc pentru iarnă se poate trece acum pe rafturile cămării.

Dacă nu puneți zahăr în sirop și totuși vreți să țină, se poate turna siropul rece cu o pâlnie în pungi pentru cuburi de gheață. Aceste pungi se leagă și se pun la congelator, acestea rezistă fără probleme și mai bine de un an la congelator.

Siropul de soc se servește diluat cu apă rece plată sau minerală, în funcție de preferințe, se pot adăuga la final felii de lămâie și/sau frunzulițe de mentă.
După deschidere, sticla cu sirop de soc pentru iarnă se păstrează neapărat la frigider.

Florile, fructele și frunzele plantei de soc sunt surse excelente de antioxidanți. De exemplu, una dintre antocianinele găsite în fructe de soc are de 3,5 ori puterea antioxidantă a vitaminei E.
Unul dintre beneficiile neștiute ale siropului de soc pentru iarnă este faptul că acesta poate ușura simptomele răcelii cu până la 60%, indiferent dacă sunt consumate sub formă de ceai sau de suc, efectele sunt asemănătoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *