Prima pagină » Culinar » Sirop de afine făcut după rețeta clasică. Ce ingrediente să folosești pentru a obține siropul perfect

Sirop de afine făcut după rețeta clasică. Ce ingrediente să folosești pentru a obține siropul perfect

06 feb. 2024, 09:49,
BZI.ro, în Culinar

Aromatul sirop de afine făcut după rețeta clasică este un adevărat elixir pentru sănătate. Această băutură gustoasă este bogată în vitamine, minerale și antioxidanți și se recomandă a fi consumată cât mai des posibil. Siropul de afine poate fi conservat pentru iarnă la borcan, iar dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta bunicii, succesul va fi garantat. Iată ce ingrediente să folosești pentru a obține siropul perfect.

Sirop de afine făcut după rețeta clasică

Siropul de afine este  dulce-acrișor și are numeroase beneficii pentru organism. Această băutură gustoasă are un conținut mare de antioxidanți și vitamina C, vitamina A și E, vitamine din complexul B, vitamina K, fier, calciu și zinc. Consumat cu regularitate, siropul de afine ajută la creșterea sistemului imunitar, combate simptomele de gripă și răceală, previne anemia, bolile de inimă și asigură buna funcționare a sistemului digestiv.

Afinele pot fi consumate proaspete, zilnic, sau le putem folosi la prepararea unor delicii culinare. La fel de bine, siropul de afine este benefic pentru sănătatea creierului și a inimii, gestionează zahărul din sânge și menține greutatea corporală. Afinele mai pot fi consumate sub formă de sucuri, în salate de fructe, salate de legume cu brânzeturi, în iaurt amestecat cu cereale.

Ne putem bucura de savoarea afinelor chiar și pe timp de iarnă. Putem face un gem de afine savuros sau un sirop conservat la borcan. Rețeta este simplă și la îndemâna oricui. Un alt sirop cu proprietăți miraculoase pentru organism este siropul de arțar. Siropul de arțar este folosit ca alternativă la zahărul clasic. De cele mai multe ori este întrebuințat pentru a îndulci alimente și băuturi, dar și pentru a prepara diferite prăjituri aromate.

Și siropul din muguri de pin este sănătos pentru organism. Acest sirop aromat stimulează pofta de mâncare și menține sănătatea sistemului digestiv, reduce oboseala, previne insomnia și epuizarea psihică și întărește sistemul imunitar.

Cum să pregătești acasă un sirop aromat și sănătos

Dacă vrem să pregătim un sirop de afine pentru iarnă vom avea nevoie de 2 kg de afine proaspete, 1,5 kg de zahăr și zeama de la o lămâie.

Mai întâi se curăță afinele și se spală foarte bine apoi se lasă la scurs într-o sită. Într-o cratiță mare se vor pune ulterior afinele împreună cu zahărul, în formă de straturi. Se pune un strat de afine, un strat de zahăr și tot așa. Ultimul strat trebuie să fie de zahăr pentru ca afinele să fie acoperite.

Se acoperă cratița cu un tifon și se lasă la loc răcoros pentru câteva ore. În acest timp zahărul va începe să se topească. Se amestecă bine afinele cu siropul format și se pune cratița la frigider până a doua zi.

A doua zi se pune o sită deasupra unei cratițe și se strecoară siropul de afine. Se presează ușor afinele pentru a lăsa tot sucul aromat. În cratița cu sirop se pune sucul de la o lămâie și se fierbe timp de 10 minute. Siropul de afine se pune fierbinte în sticle de sticlă și se închid bine cu dopuri. Acest sirop se va depozita la loc uscat și răcoros pentru a-și păstra savoarea cât mai mult timp.

Siropul de afine se face foarte ușor acasă și se poate conserva pentru iarnă. Această licoare aromată este un adevărat elixir pentru organism, tratând numeroase boli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
13 iulie 2024
13 iulie 2024