Prima pagină » Razboi în Ucraina » Siria devine prima țară care ar putea recunoaște republicile autoproclamate Donețk și Lugansk
Siria devine prima țară care ar putea recunoaște republicile autoproclamate Donețk și Lugansk

Siria devine prima țară care ar putea recunoaște republicile autoproclamate Donețk și Lugansk

16 iun. 2022, 23:46,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

Președintele sirian, Bashar al-Assad, a cerut astăzi, 16 iunie, recunoașterea oficială a republicilor autoproclamate Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, susținute de ruși, ca fiind independente de Kiev.

Potrivit canalului Telegram pentru Republica Populară Donețk (RPD), Assad s-a întâlnit cu ministrul Afacerilor Externe al RPD, Natalia Nikonorova, și și-a exprimat sprijinul pentru lupta Rusiei împotriva SUA și aliaților săi din NATO.

„Președintele Republicii Arabe Siriene a remarcat disponibilitatea statului de a recunoaște Republicile Populare Donețk și Lugansk”, a declarat ministerul RPD.

Assad susține invazia Rusiei în Ucraina

Grupul a susținut că Assad a anunțat „declanșarea oficială a procedurii de recunoaștere și a remarcat că Ministerul Afacerilor Externe [Republica Arabă Siriană] va primi imediat instrucțiuni relevante de la el”.

Președintele rus Vladimir Putin și-a lansat „operațiunea militară specială” în Ucraina în februarie, la doar trei zile după ce a recunoscut „independența” regiunilor separatiste.

Deși Assad a susținut invazia Ucrainei de către Putin ca o „corecție a istoriei” și o „reechilibrare a lumii” după prăbușirea Uniunii Sovietice, Fox News nu a putut verifica în mod independent afirmațiile DRP joi.

Președintele sirian este de acord că NATO reprezintă o amenințare pentru Moscova

Assad a reiterat afirmațiile lui Putin conform cărora NATO reprezintă o amenințare pentru Moscova și ar fi susținut joi că războiul din Ucraina a fost o luptă împotriva alianței.

„Domnul Assad i-a salutat pe delegați, remarcând calea comună a popoarelor din Donbas și Siria în lupta împotriva [statelor] neprietenoase a Statelor Unite și a altor țări occidentale”, a spus ministerul DRP.

Gruparea separatistă a susținut că Assad „și-a exprimat încrederea în finalizarea rapidă și cu succes a operațiunii de eliberare a teritoriilor Republicilor Populare Donețk și Lugansk de sub regimul Kiyv”

Siria a fost una dintre cele cinci țări, inclusiv Rusia, care s-au opus unei rezoluții a Adunării Generale a Națiunilor Unite care condamna invazia ilegală a Moscovei. Regimul Assad a votat în mod similar împotriva suspendării calității de membru al Rusiei la Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU, o lună mai târziu, în aprilie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *