Prima pagină » Sanatate » Sinuzită simptome. Care sunt acestea și cum le poți trata acasă

Sinuzită simptome. Care sunt acestea și cum le poți trata acasă

19 apr. 2024, 09:48,
în Sanatate

Cauți sinuzită simptome? Acest articol este destinat pentru tine. Inițial, util este să știi ce înseamnă sinuzita. Sinuzita este una dintre cele mai frecvente infecții respiratorii de care suferă oamenii.

Sinuzită simptome. Cum să îți dai seama dacă suferi de asta

Răceala și sinuzita au la origine același virus, dar sinuzita reprezintă o complicație. Dacă simptomele răcelii se ameliorează în prima săptămână, sinuzita se agravează abia după șapte zile de la instalarea infecției. Așadar, sinuzita se manifestă pe o perioadă de timp mai lungă decât răceala, cu nas și sinusuri înfundate, dar și cu dureri de cap.

Factorul principal de declanșare a sinuzitei îl reprezintă inflamarea sau infectarea mucoasei care căptușește sinusurile. Acest lucru se întâmplă mai ales in sezonul rece. Se ajunge astfel la o presiune dureroasă, dureri de sinusuri, ca urmare a acestei afecțiuni. Pe de alta parte, bacteriile și fungii se pot instala în sinusuri, împiedicând drenarea corespunzătoare a lichidului în nas și gât. De cele mai multe ori, sinuzita afectează o singura pereche de cavități (sinusuri), dar există și cazuri în care pot fi afectate toate cele patru perechi în același timp. În acest caz, medicii vorbesc despre parasinuzită.

Există două tipuri de sinuzite: sinuzită acută, care apare prima și dacă nu este tratată la timp și corespunzător se poate transforma în cel de-al doilea tip, sinuzită cronică.

Principalele simptome ale sinuzitei

Sinuzita acută și cea cronică au simptome asemănătoare. Cele mai frecvente simptome ale acestor afecțiuni sunt următoarele: oboseală generală, sinusuri înfundate, senzație de presiune în zona sinusurilor sau la nivelul dinților, durere de cap sau migrene, secreții nazale intens colorate și abundente, tuse cu expectorații, respirație greoaie, febră (de obicei doar în primele zile), umflături la nivelul feței, obstrucție nazală, durere de gât, ochi inflamați, durere de urechi, reducerea mirosului și a gustului, durere de dinți, tulburări de vedere, gât rigid.

Dacă simți o durere puternică la nivelul feței, a danturii, a piramidei nazale, în jurul ochilor, dacă ai o durere de cap care nu cedează și nici nu poate fi ameliorata cu analgezice, ai febră (peste 38 grade Celsius), ai sângerări nazale, prezintă-te imediat la medic pentru a primi ajutor de specialitate.

Cum putem trata afecțiunea acasă

Formele ușoare de sinuzită se pot trata acasă, cu diferite leacuri băbești. Dacă nici așa nu merge, medicii recomandă un control specializat pentru a primi tratament prompt și a stopa efectele sinuzitei. Un leac băbesc la îndemâna oricui este ceapa sau ardeiul iute. Acestea curăță sinusurile și ajută la fluidizarea mucusului. Alte alimente care ajută la tratarea acasă a sinuzitei includ: salatele, peștele și supa de pui fierbinte.

Acum că ai aflat care sunt simptomele sinuzitei, trebuie să cunoști și ce recomandă medicii să nu faci dacă ai această patologie. În primul rând nu lua antibiotice și pastile ”după ureche”. Acestea îți pot face mai mult rău decât bine. Mergi la medic imediat de cum suspectezi că ai această patologie pentru un control specializat și pentru a primi medicația care ți se potrivește. De asemenea, medicii nu recomandă să fumați și să stați în aer poluat cât timp suferiți de sinuzită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 noiembrie 2024
09 noiembrie 2024