Sinusurile înfundate apar ca simptom al sinuzitei, una dintre cele mai frecvente boli printre oameni. Cu toții am avut măcar un prieten în cercul de cunoștințe care s-a confruntat cu această problemă. Netratată, afecțiunea poate deveni subacută sau chiar cronică. Acest lucru poate duce la și mai multe complicații.
Ce este sinuzita și care sunt cauzele sale
Sinuzita care mai este denumită de specialiști rinosinuzită este boala care ne afectează sinusurile nazale. Acestea se pot înfunda și inflama. Deși, în multe cazuri aceasta dispare fără tratament, unele persoane pot experimenta diferite complicații care necesită vizita la un doctor specialist.
Sinuzita este cauzată de mai mulți factori. De obicei aceasta apare în urma unor răceli simple sau poate a unei alergii. Sunt vizate și persoanele care au un sistem imunitar slăbit. Această afecțiune poate fi de mai multe feluri, adică acută, subacută și cronică. Cel mai frecvent tip este sinuzita acută, însă dacă nu trece de la sine și nu ne decidem să o tratăm la timp, aceasta poate duce la complicații majore în timp și se poate transforma într-o afecțiune de tip cronic. Totuși, acestea două au factori de risc diferiți. Cea acută se dezvoltă din cauza unei răceli, pe când cea cronică poate apărea din cauza unor alergii sau anumite afecțiuni deja existente, cum ar fi polipii nazali.
Cum se manifestă această boală
O persoană care suferă de sinuzită poate avea impresia că este o simplă răceală pentru că au simptome foarte asemănătoare. Aceasta ne poate provoca chiar și febră și vom experimenta clasicele simptome ale infecției virale, cum ar fi tusea și durerea în gât. Din cauza căilor respiratorii înfundate, vom respira mai greu dar ni se va schimba și calitatea gustului și a mirosului. Totuși, vom simți și niște senzații aparte, cum ar fi inflamația la nivelul nasului. Din cauza acestui lucru putem resimți și durere în acea zonă (ochi, nas, cap).
Sinusuri înfundate – Cum putem ameliora acest simptom
Sinusurile înfundate pot apărea și ca rezultat al unei simple răceli. Cu toții am experimentat respirația greoaie sau uneori aproape imposibilă. Acest lucru ne creează disconfort și ne alungă starea de bine. De multe ori, nu mai putem funcționa chiar normal și nu ne putem îndeplini sarcinile zilnice. Desigur, este întotdeauna indicat să consultăm medicul înainte de a lua decizii pripite. Pe lângă tratamentul medicamentos și sfaturile doctorului, există și alte modalități de a ameliora sau a preveni acest simptom.
Unul dintre cele mai eficiente remedii este clătirea sinusurilor cu anumite soluții speciale pe care le putem găsi ușor la farmacie.
După ce începem acest obicei, trebuie să bem cantități potrivite de apă, hidratându-ne corespunzător. Acest lucru va subția și chiar va reduce cantitatea de mucus de la nivelul nasului. Cu toții știm că există ceaiuri și leacuri bătrânești pentru aproape orice. În acest caz este indicat să bem cât mai multe ceaiuri calde din plante benefice. De asemenea, puteți amesteca puțin hrean cu apă fierbinte și miere de albine. La amestec, mai puteți adăuga și niște suc de lămâie.
Chiar și un regim alimentar adecvat poate ajuta cu ameliorarea sinusurilor înfundate. Există alimente care pot favoriza apariția mucusului, cum ar fi mâncarea prea grasă și prăjită, chiar și ciocolata și alimentele care conțin o cantitate mai mare de zahăr.
Așadar, sinusurile înfundate pot apărea din cauza unei simple răceli sau alergii, însă există diferite tratamente și remedii care pot ameliora senzația de disconfort.