Sfârşitul de săptămâna vine cu o veste tristă. O persoană, în vârstă de doar 30 de ani, a decis astăzi, 2 iulie 2021, ca viaţa să trebuie să se încheie. Evenimentul nefericit a avut loc în localitatea Ceplenița, Hârlău.
Fără a se răzgândi, şi-a pus ştreangul de gât şi s-a spânzurat. Din nefericire, medicii chemaţi la faţa locului nu au mai putut face nimic, ci doar au constatat decesul.
Momentan nu se ştie cine a găsit cadavrul şi a alertat autorităţile ieşene prin apel la numărul unic de urgență 112.
Poliţiştii vor efectua cercetări pentru a se descoperi situaţia de fapt.
Tot mai mulți tineri decid să-si curme viața
Tot mai multe tentative de suicid în rândul tinerilor la Iași. De cele mai multe ori, motivul care provoacă astfel de gesturi extreme este depresia din dragoste. În ultimele zile, la camera de gardă a spitalelor ieșene au ajuns trei cazuri de tentativă de suicid. Vârsta celor trei tineri care au recurs la un astfel de gest este cuprinsă între 18 și 24 de ani. Motivul tentativei a fost o decepție în dragoste. Medicii ieșeni sunt îngrijorați.
„Au ajuns, în ultima perioadă de timp, tot mai multe cazuri de tentative de suicid la camera de gardă a Institutului de Psihiatrie «Socola» Iași. Numărul acestor cazuri a fost tot mai crescut în ultimele trei săptămâni. Cele mai multe persoane care recurg la astfel de gesturi sunt persoane tinere, dar am întâlnit și cazuri la persoanele de peste 30 de ani. Chiar ieri, pe data de 3 iunie 2021, am avut o tentativă de suicid la un tânăr de peste 20 de ani. Situația este mai gravă în rândul bărbaților.
În categoria de vârstă 16 – 25 de ani există o oarecare egalitate între băieții și fetele care ajung la astfel de gesturi, iar în categoria persoanelor de peste 30 de ani, cele mai întâlnite cazuri sunt la bărbați. Sunt foarte multe tentații, iar să ajungi chiar în punctul în care vrei să îți iei viața, înseamnă că acest gest a fost premeditat. De cele mai multe ori, nu își dau seama că au o problemă, că suferă de o depresie și situația se agravează fără a consulta un specialist și se ajunge la punctul în care se trece la fapte”, a precizat dr. Raluca Prepeliță, director medical al Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași.
În edițiile anterioare ale „BZI” a fost prezentat cazul unei tinere din Iași găsită spânzurată în dulap. Fata a recurs la acest gest după o ceartă cu iubitul.
Spânzurarea și aruncarea de la înălțime sunt doar două dintre metodele de tentativă de suicid
Cele mai dese tentative de suicid sunt: aruncarea în gol de la înălțime, spânzurarea, otrăvirea cu pesticide, administrarea excesivă de pastile și multe altele. În rândul adolescenților se întâlnește frecvent metoda de tăiere a venelor.
„De cele mai multe ori, pacienții care ajung în camera de gardă după o tentativă de suicid se află sub influența acloolului sau a drogurilor, elemente care amplifică starea persoanei de a recurge la acest gest. Sunt multiple feluri de tentative de suicid și diferă de la persoană la persoană. Îngrijorător este că persoanele care au încercat o dată să își ia viața nu se vor opri dacă nu apelează la un medic specialist. Pacienții care ajung la spital sunt consultați, evaluați și le recomandăm internarea, dar aceștia au dreptul de accepta sau de a refuza internarea.
Încercăm să apelăm la internarea nevoluntară, cerând acordul rudelor de gradul I sau al polițiștilor care îi însoțesc până la spital, deoarece aceste persoane au mare nevoie de îngrijire medicală de specialitate și de tratament. Se ajunge la astfel de gesturi din cauza certurilor în familie, după despărțiri de iubiți sau iubite, în urma pierderii unei sume mari de bani, de obicei la jocurile de noroc. Cauzele sunt multe și cel mai bine este să apeleze la un psiholog atunci când simt că nu mai fac față unei situații”, a mai precizat directorul medical al Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași.