Singurul sat rotund din România a fost declarat monument istoric! Este vorba despre satul Șarlota sau Charlottenburg, situat în comuna Bogda din județul Timiș. Turiștii rămân fără cuvinte când ajung aici. Iată cum arată drumurile și casele unice în țară.
Singurul sat rotund din România a fost declarat monument istoric!
Satul Charlottenburg sau Șarlota se află la o oră distanță de Timișoara și este singurul sat rotund din România. Datorită formei sale deosebite, localitatea a fost declarată monument istoric. Înființat în 1771, de către 32 de familii de coloniști germani veniți din nordul Italiei și sudul Germaniei, satul este cunoscut pentru structura sa arhitecturală unică, organizată în formă de cerc. Fiecare casă este amplasată la o distanță mică una de cealaltă, iar înălțimea acestora este uniformă.
Arhitectura circulară a satului a fost bine gândită și a avut ca scop atât siguranța, cât și confortul locuitorilor. Istoria comunității șvabe din Charlottenburg este păstrată în memoria colectivă prin muzeul local, situat într-o casă veche din sat. Acesta expune obiecte tradiționale ce reflectă modul de viață al locuitorilor și poate fi vizitat de turiști. Având o arhitectură unică, satul Șarlota a fost declarat monument istoric.
Un alt sat arhaic ce a fost inclus în Patrimoniul UNESCO este satul Biertan. Satul se află în Sibiu și este înconjurat de dealuri și peisaje de basm. Zona este încărcată de istorie, iar arhitectura caselor este unică. Satul Biertan a primit titlul de ,,satul de poveste.” Un alt sat din Sibiu deține titlul de cel mai frumos sat turistic din țară. Este vorba despre Sibiel. Pe lângă peisajele spectaculoase, satul deține și un muzeu unic, Muzeul de Icoane pe Sticlă. Casele de lemn sunt un alt punct de atracție pentru turiștii români, dar și străini. Turiștii români, dar și cei străini sunt fascinați de Sibiu și de împrejurimile sale.
Satul labirint în care turiștii se pot rătăci
În partea de nord a României, în județul Botoșani, există un sat spectaculos, care arată ca un labirint. Acesta este satul Vatra. Istoria acestui sat se întinde pe aproximativ șase secole. În Evul Mediu, în anul 1432, acest sat a fost invadat de tătari. După ce tătarii s-au retras, supraviețuitorii au luat o decizie importantă. Aceștia au vrut să reconstruiască satul, dar într-un mod foarte ingenios, pentru a evita alte atacuri pe viitor. Supraviețuitorii au conceput o rețea de drumuri foarte asemănătoare cu un labirint. În acest fel, orice invadator ar fi fost derutat atunci când ar fi ajuns acolo.
Construirea rețelei complexe de drumuri a fost realizată cu scop defensiv. În Vatra, ulițele cotesc brusc, apoi se întrepătrund într-un mod care face ca orientarea să fie foarte dificilă pentru cei care nu sunt din acest loc. Din acest motiv, mulți șoferi recunosc mai în glumă, mai în serios, că au nevoie de hartă când trec pe aici. Vatra este situat la 63 de kilometri de municipiul Botoșani. Este un sat amplasat pe un deal și în el locuiesc aproximativ 900 de persoane. Doar localnicii cunosc drumurile din sat, iar pentru ceilalți este un adevărat labirint.
Un sat unic în România este satul Șarlota. Acesta este singurul sat rotund din țară, cu o arhitectură deosebită. Turiștii rămân fără cuvinte când ajung aici.