@ Pacientii care sufera de claustrofobie, frica de spatii inchise, pot fi investigati IRM doar intr-o singura unitate medicala din oras @ La Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu exista singurul RMN cu configuratie deschisa @ Daca pacientul este, totusi, foarte agitat, i se administreaza un sedativ usor si nu mai are senzatia ca este inchis atunci cand se afla in interiorul magnetului IRM
La Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu (Neurochirurgie) din Iasi exista singurul RMN din oras unde sunt explorati pacientii care sufera de claustrofobie, frica patologica de spatii inchise. Aceste aparate de inalta performanta sunt de doua tipuri: deschis si inchis. Cam 90 la suta dintre aparatele RMN sunt de tip inchis. Intrucat la unitatea medicala mentionata, RMN-ul (Rezonanta Magnetica Nucleara) este cu configuratie deschisa, toti pacientii care au frica de spatii inchise si necesita o astfel de explorare sunt trimisi aici. Pe toata perioada explorarii, care dureaza intre 30 si 60 de minute, bolnavul trebuie sa stea nemiscat. Cei care sufera de claustrofobie devin agitati in interiorul magnetului IRM (Imagistica prin Rezonanta Magnetica), iar medicul recurge la administrarea unui sedativ usor, pentru relaxare. „Foarte rar se ajunge la alta metoda de explorare in cazul pacientilor care sufera de claustrofobie. La Neurochirurgie exista singurul IRM din oras cu configuratie deschisa. De aceea, toti pacientii claustrofobi sunt trimisi aici pentru explorare IRM sau RMN. Un astfel de pacient poate ceda la administrarea unui sedativ usor si explorarea se poate realiza fara probleme. Numai in caz extrem se recurge la o alta metoda de explorare, Computer Tomograf. Spitalul detine un astfel de aparat foarte performant si explorarea dureaza foarte putin. Pe durata explorarii, pacientul trebuie sa stea nemiscat 30, 45 sau 60 de minute in tub. IRM ofera medicului informatii care nu pot fi vizualizate prin radiografie, tomografie computerizata. Pe perioada explorarii, pacientul poate comunica cu doctorul, personalul medical, printr-o fereastra transparenta. De asemenea, i se pot pune casti pentru a asculta muzica, deoarece in interiorul scanerului se aud diverse zgomote, rezultatul scanarii. Bolnavul aflat pe masa este introdus in interiorul unui dispozitiv care contine magnet. Este adevarat ca, in interiorul tubului, nu exista mult spatiu. Nu tin minte sa fi avut un pacient claustrofob si sa nu fi reusit sa-i fac explorarea IRM”, a declarat medicul neurochirurg Ion Streltov.
IRM sau RMN reprezinta un test care se foloseste de un camp magnetic si de pulsuri de radiofrecventa pentru vizualizarea imaginii diferitelor organe si tesuturi ale corpului. Pacientul cu claustrofobie poate fi explorat IRM si sub anestezie generala, dar medicii evita sa foloseasca aceasta metoda intrucat este mult mai complicat. „Se poate recurge si la anestezie generala, dar este mai greu de suportat, pentru ca toata aparatura de anestezie generala este metalica, iar campul electro-magnetic este foarte puternic. La aceasta metoda se poate recurge numai daca este absolut necesar si s-au epuizat toate celelalte metode. Pentru ca noi avem IRM de tip deschis, pacientul nu are senzatia ca este inchis si, dupa cum am mai spus, se poate foarte usor administra un sedativ. Foarte rar se poate recurge la explorare sub anestezie generala”, a spus medicul neurochirurg Ion Streltov, de la Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu din Iasi.
Cit costa va rog un R M N pt bolnavi de claustofobie
Cit costa va rog un R M N pt bolnavi de claustofobie
Bună ziua , aș dori și eu un RMN LA COLOANĂ , CÎT COSTĂ ȘI VREAU O PROGRAMARE VĂ ROG DIN SUFLET , VREAU UN NR DE TELEFON , MII FRICĂ DE SPAȚII ÎNCHISE , AM VĂZUT CĂ AVEȚI RMN DESCHIS , VĂ MULȚUMESC ȘI AȘTEPT UN NR DE TELEFON !