Prima pagină » Actualitate » Singurul iesean care poate aduce minunile in viata bolnavilor de cancer. Putini au un asemenea har – FOTO

Singurul iesean care poate aduce minunile in viata bolnavilor de cancer. Putini au un asemenea har – FOTO

10 feb. 2015, 22:08,
Echipa BZI.ro, în Actualitate
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:481355;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Numai harul ii da puterea sa aduca bucurie in acest loc incarcat de suferinta @ Bolnavi aflati in ultimul stadiu al bolii primesc mangaiere @ Parintele Iustin Parvu si-a dat binecuvantarea

Bolnavii de cancer, in diferite stadii de evolutie a bolii, au parte de cativa ani incoace, de asistenta religioasa, indrumare spirituala si mangaiere duhovniceasca din partea parintelui misionar Radu Sever Ungureanu atat in Capela Sfantul Ioan Iacob Hozevitul, cat si in saloanele Institutului Regional de Oncologie (IRO).

„Daca il astepti pe bolnav la capela, iti ratezi misiunea de preot de caritate in spital. Slujind la capataiul bolnavului lucram pentru mantuirea lui, dar si pentru a noastra, fiindca prin comunicarea apropiata cu suferindul realizam comuniunea umana, implinim fapta milosteniei trupesti si sufletesti si astfel dragostea crestina e roditoare. Cancerul este un martiriu pentru bolnav, el trebuie sa constientizeze ca il primeste cu ingaduirea lui Dumnezeu care ii incearca credinta si doreste sa se mantuiasca trecand prin cumplita suferinta. Lipsa de sens in boala si in viata este un semn de nebunie pentru un om”, a marturisit preotul Sever Ungureanu.

Incepand din anul 2010, la initiativa conducerii unitatii medicale si a preotului de caritate si misiune Radu Ungureanu, cu indemnul si binecuvantarea renumitului parinte duhovnic Iustin Parvu, s-au demarat lucrarile de amenajare a capelei. Acestea au durat trei ani, cheltuindu-se peste 200.000 lei noi, din donatiile unor buni crestini cu inima calda. Spatiul pentru capela, insumand circa 100 metri patrati, a fost pus la dispozitie de conducerea Institutului. In ziua de 4 august 2013, capela a fost sfintita de IPS Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. In fiecare an, pe 5 august, este praznuit hramul Capelei Sf. Ioan Iacob. Locasul de cult este de o frumusete aparte, avand toate cele necesare pentru realizarea activitatii misionare crestin ortodoxe. Capela a fost impodobita cu icoane si picturi interioare si exterioare (vitralii) realizate in tehnica bizantina ortodoxa, potrivit Erminiei lui Dionisie din Furda. De asemenea, remarcam chipuri de sfinti realizate sub forma de mozaic. Foarte importanta este prezenta unei particele din lemnul Sfintei Cruci si din moastele unor sfinti foarte cinstiti in intreaga ortodoxie, Sf. Ierarh Ioan Gura de Aur, Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, Sf. Nectarie si altii. In biserica exista una din cele patru copii aflate in tara noastra, ale renumitei icoane facatoare de minuni a Maicii Domnului Pantanassa (in traducere „Atotimparateasa” sau „Imparateasa tuturor”) pictata in secolul al XVII-lea. Originalul, pictat pe lemn, se afla la Manastirea Vatoped din Muntele Athos. Icoana are de la Dumnezeu Harul divin sfintitor si darul deosebit de a vindeca infricosatoarea boala a cancerului.

Slujbe de vindecare

In intreaga ortodoxie, au fost de-a lungul vremurilor foarte multe cazuri de bolnavi de cancer vindecati in mod minunat, dupa citirea Acatistului sau a Paraclisului Maicii Domnului Pantanassa in fata icoanei. „Rugaciunile de vindecare si pentru ameliorarea suferintelor bolnavilor sunt citite din Acatistier, Liturghier si Molitfelnic, dar si din alte carti de slujba ale Bisericii Ortodoxe”, a adaugat parintele Ungureanu.
Programul liturgic (slujbele religioase, diverse rugaciuni si randuieli bisericesti) este foarte bine conceput si adaptat nevoilor spirituale, sfintitoare si duhovnicesti ale bolnavilor de cancer internati, rudelor si persoanelor aflate in cautarea unei mangaieri duhovnicesti, indrumari si consiliere crestina. Astfel, duminica si in celelalte zile, este savarsita Sfanta Liturghie la care sunt impartasiti si pomeniti la ecteniile speciale (rugaciunile de cerere) toti bolnavii de cancer din spital. Marti dupa-amiaza se face Acatistul Sfantului Nectarie, miercuri Paraclisul Maicii Domnului urmat de 2 ore de cateheza (Invatatura) crestina intre orele 19-21, vineri dimineata Sfanta Taina a Maslului pentru bolnavi, savarsit de parintele misionar Ungureanu impreuna cu alti doi preoti respectiv Mihai Sanzianu si Liviu Petcu, sambata fiind dedicata pomenirii tuturor suferinzilor de cancer care s-au mutat la Domnul. Desigur ca programul liturgic se desfasoara si in saloane, fiind adresat bolnavilor netransportabili, cu metastaza sau in stadii terminale ale cancerului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
19 iulie 2024
19 iulie 2024