Prima pagină » Informații utile » Singurul cuvânt din limba română care începe și se termină cu „î”. Câte cuvinte există în limba română și câte dintre ele sunt intraductibile ?

Singurul cuvânt din limba română care începe și se termină cu „î”. Câte cuvinte există în limba română și câte dintre ele sunt intraductibile ?

04 sept. 2024, 13:13, 1 ,
în Informații utile

Câte cuvinte există în limba română și ce cuvânt unic în dicționar începe și se sfârșește cu litera „î”? Află în rândurile următoare alte curiozități despre unicitatea limbii române.

Limba română este, cu siguranță, una dintre cele mai complexe dar și frumoase limbi din lume. Aceasta conține peste 200.000 de cuvinte unice și zeci de cuvinte intraductibile în alte limbi. De asemenea, există un singur cuvânt care începe și se sfârșește cu litera „î”, acesta fiind unic în limbile europene.

Ce cuvânt începe și se sfârșește cu litera „î”

Limba română este caracterizată printr-un vocabular extrem de variat, cuprinzând peste 200.000 de cuvinte. Dintre acestea, aproximativ 60.000 sunt incluse în Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX). Cu toate acestea, în utilizarea cotidiană, recurgem la un număr mult mai mic de cuvinte, doar câteva sute dintre ele fiind frecvent întâlnite. Din întreaga gamă de cuvinte, unul dintre ele se distinge printr-o trăsătură aparte: începe și se termină cu litera „î”. Acest cuvânt este „înzăvorî”.

„Înzăvorî” este un termen unic în limba română, având sensul de a împiedica mișcarea unei piese față de alta prin intermediul unor mecanisme de închidere. Această caracteristică îl face deosebit și demn de atenție.

Un alt aspect interesant în vocabularul românesc este reprezentat de cuvintele care încep cu secvența „tm”. Un exemplu rar întâlnit este „tmeză”, care se referă la intercalarea unui cuvânt între două elemente ale unui cuvânt compus sau ale unei unități frazeologice. În plural, acest cuvânt devine „tmeze”.

Cel mai lung cuvânt din limba română

De asemenea, limba română deține unele cuvinte deosebit de lungi, unele dintre ele fiind cunoscute doar de către un număr restrâns de persoane. Cel mai lung cuvânt din limba română, cu nu mai puțin de 44 de litere, este „pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza”. Acest termen medical denumește o formă rară de boală pulmonară cronică, cunoscută pe scurt sub denumirea de „silicoză”. Deși nu figurează în Dicționarul Explicativ al Limbii Române, acest cuvânt se evidențiază prin complexitatea sa și prin specificitatea domeniului în care este utilizat.

În plus față de aceste curiozități lingvistice, limba română include și cuvinte cu caracter unic, care nu pot fi traduse cu exactitate în alte limbi. Exemple remarcabile sunt „dor”, „ler” și „doină”, fiecare dintre acestea având o încărcătură culturală și emoțională profundă. Aceste cuvinte sunt adesea considerate printre cele mai frumoase din vocabularul românesc datorită legăturii lor strânse cu esența și tradițiile limbii.

Un alt aspect interesant legat de limba română este reprezentat de studiul frecvenței cuvintelor utilizate de marii scriitori, cum ar fi Mihai Eminescu. Analizele textelor poetului au relevat faptul că anumite cuvinte apar deosebit de frecvent în poeziile sale. Printre acestea se numără: „viață”, „umbră”, „lună”, „lume”, „mână”, „noapte”, „suflet”, „vis”, „ochi”, precum și verbele „a vrea”, „a vedea”, „a putea”, „a părea”, „a trece” și „a veni”, alături de adjectivele „alb”, „negru” și „dulce”. Aceste cuvinte, esențiale pentru poezia lui Eminescu, reflectă temele și emoțiile predominante în creația sa literară.

Singurul cuvânt din limba română care începe și se sfârșește cu „î” este „înzăvorî”; acesta este unic în limba română și face parte dintre cele peste 200.000 de termeni din această frumoasă limbă.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Medicul care l-a resuscitat pe Felix Baumgartner face dezvăluiri cutremurătoare. De ce nu a putut să fie salvat, de fapt, iubitul Mihaelei Rădulescu
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Fratele lui Radu Vâlcan și iubita lui se căsătoresc astăzi. Primele imagini cu Cristian Vâlcan și Izabela în rochie de mireasă
Playtech.ro
Raed Arafat îndeamnă românii să aibă pregătită o „trusă” de supravieţuire pentru 10 zile
observatornews.ro
Câte joburi are un student plecat în SUA cu Work and Travel: "American Dream chiar există"
Playsport.ro
FOTO Noua Dacia C-Neo, dezvăluită fără camuflaj în prima imagine. Când va...
Evz.ro
Orașul invizibil, desprins parcă de pe altă planetă. Oamenii trăiesc sub pământ
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Misterul din jurul lui Putin a fost dezvăluit de o poză care face înconjurul lumii. E pentru prima oară când scapă o asemenea imagine
Playtech.ro
Apare o nouă monedă în România. Se lansează în circulație peste câteva zile. Ce valoare are și ce simbolizează
Dailybusiness.ro
Cum să ții praful departe vara. Metoda care va menține casa curată și aerisită
RomaniaTV
Se schimbă banii luni, 28 iulie 2025! BNR a făcut anunțul despre cea mai nouă monedă a României
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE! Felix Baumgartner ar urma să fie înmormântat în curtea casei din Elveția, nu în Austria, așa cum s-a crezut inițial. Detalii de ULTIMĂ ORĂ despre funeralii!
redactia.ro
Mihaela Rădulescu a luat trupul neînsuflețit al lui Felix Baumgartner din Italia. Unde ar putea fi înmormântat austriacul. Schimbare de ultim moment
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei
Comentarii
  • Aceste cuvinte, de fapt, nici nu sunt folosite deloc în vorbirea curentă, mă refer la ”înzăvorî” și ”tmeze”, așa că nu mai bateți câmpii de pomană!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
26 iulie 2025
26 iulie 2025