Prima pagină » Sanatate » La psiholog » Singuratatea si izolarea sociala duc la inrautatirea starii de sanatate

Singuratatea si izolarea sociala duc la inrautatirea starii de sanatate

20 mart. 2020, 12:58,
în Sanatate

Singuratatea si izolarea ne imbolnavesc. Unii cercetători sugerează că singurătatea și izolarea socială duc la o sănătate mai precară, deoarece cresc inflamația. Inflamatia apare atunci când corpul tău îi spune sistemului imunitar să producă substanțe chimice pentru a combate infecția sau rana. Poate apărea și atunci când resimțiți stres psihologic sau social.

Inflamația locală pe termen scurt – cum ar fi atunci când vă tăiați accidental degetul – poate fi utilă, dar inflamația pe termen lung ușor ridicată este asociată cu sănătatea precară. Cercetătorii sustin că singurătatea și izolarea socială sunt legate de această inflamație crescută pe termen lung.

În ultimul studiu, cercetatorii au dorit să vada dacă singurătatea (starea subiectivă de a te simți singur) și izolarea socială (starea obiectivă de a fi singur) sunt legate de inflamația pe termen lung.

Pentru a face acest lucru, au căutat toate studiile publicate care analizau singurătatea si inflamația sau izolarea socială si inflamația.

Analiza a relevat faptul că persoanele care sunt mai izolate social au niveluri mai ridicate de două substanțe chimice inflamatorii: proteina C-reactivă și fibrinogenul. Proteina C-reactivă este frecvent utilizată ca indicator al inflamației, iar nivelurile ridicate sunt asociate cu sănătatea precară.

Fibrinogenul crește coagularea sângelui și este mai mare atunci când oamenii au o suferinta fizica sau un traumatism. Atunci când oamenii au niveluri crescute pe termen lung ale acestor markeri inflamatori, riscul pentru sănătate este foarte crescut.

Singuratatea si izolarea ne imbolnavesc

Izolarea socială ar putea fi legată de niveluri mai mari de inflamație din mai multe motive. S-ar putea ca izolarea socială să conducă la inflamații. Am evoluat pentru a fi o specie socială, astfel încât a fi izolat social ar putea fi o sursă de stres. Și stresul are un efect direct asupra sistemului imunitar.

Este, de asemenea, posibil să evoluăm pentru a ne transforma răspunsul imun atunci când suntem izolați. Acest lucru se datorează faptului că atunci când suntem singuri am putea fi expuși unui risc mai mare de a fi răniți. Este posibil ca sistemul nostru imunitar să fi învățat să se transforme pentru a se pregăti pentru acest risc mai mare.

De asemenea, este posibil ca inflamația să conducă la izolare socială. Persoanele care sunt bolnave și au niveluri mai mari de inflamație pot simți că nu vor să fie în preajma altor oameni. Acest lucru se poate întâmpla pentru că am evoluat pentru a dori să ne izolăm, astfel încât să nu infectăm alte persoane.

Oamenii care au o mulțime de boli fizice au, de asemenea, un nivel mai mare de inflamație. Acesti oameni nu sunt la fel de capabili să se ingrijeasca și ar putea deveni izolați social din cauza asta.

Dovada care leagă singurătatea de inflamație a fost mai puțin convingătoare. Exista dovezi că singurătatea era legată de o substanță chimică inflamatorie numită interleukină-6.

Singurătatea poate schimba modul în care corpul nostru răspunde la stres. Există cercetări care arată că persoanele singure sunt mai susceptibile să aibă un răspuns inflamator îmbunătățit la stres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`