Prima pagină » International » Singura țară din lume care nu are semafoare! Iată ce reguli au de respectat cetățenii
Singura țară din lume care nu are semafoare! Iată ce reguli au de respectat cetățenii

Singura țară din lume care nu are semafoare! Iată ce reguli au de respectat cetățenii

22 nov. 2024, 14:20,
Mirela Gabriela Todosi în International

Singura țară din lume care nu are semafoare este Bhutan. Gândul că o țară întreagă ar putea funcționa fără semafoare pare aproape ireal, dar în Bhutan acest lucru a devenit posibil. Iată ce reguli au de respectat cetățenii.

Singura țară din lume care nu are semafoare!

Există o țară unică în lume, complet lipsită de semafoare, și anume Bhutan. Departe de aglomerația orașelor moderne, Bhutanul „trăiește” după propriile reguli. Bhutanul este focusat pe tradiții, protejarea naturii și promovarea unui stil de viață simplu, concentrat pe fericirea locuitorilor săi. În această țară trăiesc aproximativ 800.000 de oameni, iar economia se bazează pe agricultură și creșterea animalelor.

Turiștii care ajung în Bhutan sunt  fermecați de peisajele spectaculoase și cultura unică, dar mai ales de liniștea de acolo. Cetățenii din Buthan nu au nevoie de semafoare și respectă câteva reguli simple de circulație.

Unde se află strada cu cele mai multe indicatoare rutiere

La polul opus se află o stradă aflată într-un important oraș al Europei are nu mai puțin de 760 de indicatoare rutiere. Este vorba de orașul Frankfurt din Germania. Sutele de indicatoare rutiere se află pe o rază de circa 1.000 de metri. Nici măcar cei care locuiesc sau trec prin zonă nu mai înțeleg regulile de circulație care se aplică. Autoritățile nu vin cu explicații clare pe acest subiect, iar șoferii, pietonii și bicicliștii sunt nevoiți să se descurce când vor să circule pe această stradă.

Teoretic toți șoferii ar trebui să cunoască semnele rutiere, însă în realitate unele sunt mai puțin cunoscute pentru șoferii români, întrucât acestea sunt mai degrabă întâlnite în țările din vestul Europei. Șoferii trebuie să fie atenți în fața noilor indicatoare rutiere mai ales când călătoresc în alte țări. Nerespectarea legislației rutiere poate atrage după sine incidente și amenzi drastice. Un semn care stârnește confuzie este cel cu un punct roșu mare și o săgeată neagră. Acest punct face parte din „ruta roșie”, o rută alternativă menită să evite blocajele de trafic. De exemplu, în Bavaria, această rută roșie poate fi găsită lângă „tunelul Pfaffensteiner”, unde ambuteiajele sunt dese și pe distanțe lungi.

Ș un indicator rutier din Spania îi pune în dificultate pe șoferi. Atât conducătorii auto spanioli, dar și turiștii care vin în vacanță nu știu ce semnificație are. Semnul rutier este sub formă de cerc și are marginile verzi și indică o anumită viteză. Aceste margini verzi, spre deosebire de cele roșii, nu indică o obligație strictă, ci mai degrabă o recomandare. Aceste indicatoare sugerează o viteză care este indicată pentru menținerea siguranței pe o anumită porțiune de drum. Noul tip de semnalizare poate fi confuz deoarece în unele locuri s-a decis amplasarea atât a semnului de recomandare (contur verde), cât și a indicatorului de limită obligatorie (contur roșu) pe aceeași porțiune de drum. Șoferii sunt confuzi și nu știu de care indicator să țină cont. Conducătorii auto trebuie să știe că indicatoarele cu marginile roșii trebuie respectate obligatoriu, iar cele cu verde sunt doar ca recomandare pentru a spori siguranța în trafic.

De asemenea, Germania a marcat apariția primelor semafoare cu numărătoare inversă, care utilizează linii în locul numerelor convenționale. Această inovație are o semnificație majoră atât pentru șoferi, care pot anticipa momentul când semaforul se va schimba, cât și pentru pietoni, care vor avea un indiciu vizual clar cu privire la timpul rămas pentru traversarea străzii.  Afișajul de numărătoare inversă constă de obicei dintr-o serie de linii albe care arată timpul rămas. Pietonii pot folosi acest afișaj pentru a estima cât timp le mai rămâne pentru a traversa strada. Când numărătoarea inversă a expirat, semaforul pentru pietoni devine roșu, indicând că nu mai este sigur de traversat strada. Cu toate acestea, semafoarele cu numărătoare inversă sunt controversate.

O țară însă a renunțat complet la semafoare. Este vorba despre Bhutan, unde predomină liniștea, iar regulile de circulație sunt respectate de toți cetățenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024