Prima pagină » Titlurile zilei » Singura fermă din Iași făcută pe gusturile celor cu dare de mână. Aici se cresc mistreții pentru partidele de vânătoare din lumea bună a Iașului

Singura fermă din Iași făcută pe gusturile celor cu dare de mână. Aici se cresc mistreții pentru partidele de vânătoare din lumea bună a Iașului

10 oct. 2020, 02:00,
Raluca Costin, în Titlurile zilei

Singura fermă din Iași unde sunt crescuți mistreții solicitați pentru partidele de vânătoare se află în comuna Sinești. Complexul de creștere a mistreților „Gheorghițoaia” a fost înființat în anul 2003, după ce aceste exemplare au fost tot mai solicitate la partidele de vânătoare organizate pentru pasionații de vânătoare. Mistreții crescuți la Iași au fost utilizați pentru popularea pădurilor unde pesta porcină africană a ucis o populație însemnată din această specie

Complexul de creștere a mistreților „Gheorghițoaia”, singura fermă din Iași de acest fel, a fost înființat în anul 2003, pe o suprafață de 460 de hectare de fond forestier în cadrul Ocolului silvic Podu Iloaiei, Direcția Silvică Iași, localitatea Sinești, județul Iași. Complexul are o împrejmuire de aproximativ 13 km, din plasă de sârmă îngropată la bază în pământ, prinsă pe stâlpi din lemn de stejar și salcâm. Gardul are o înălțime de 1,5-1,7 m, iar pe interiorul gardului, la o înălțime de 30 de cm de la sol, este amplasat un fir de sârmă prin care trece curent electric de un amperaj de 18 volți, care are rolul să îndepărteze mistreții de gard pentru ca aceștia să nu evadeze.

Mistreții crescuți în ferma din Iași sunt vânați în cadrul unor partide organizate atât pentru cetățenii români, cât și pentru cei străini

Potrivit directorului Gabriel Doncean, pentru că mistrețul este tot mai solicitat la partidele de vânătoare, s-a înființat această fermă.

„Problematica gestionării complexe a populațiilor de mistreți în condițiile în care această specie a devenit din ce în ce mai solicitată pentru vânătoare și popularea fondurilor de vânătoare deficitare în mistreți ne-au determinat să adoptăm această soluție pentru rezolvarea acestor probleme și am înființat țarcul de creștere intensivă mistreților. Printre avantajele înființării acestui țarc sunt realizarea unor efective mai mari de mistreți într-o perioadă de timp relativ scurtă, dar obținerea unor populații de mistreți într-o structură optimă și echilibrată, pe clase de vârstă și sexe”, a declarat Gabriel Doncean, directorul Direcției Silvice Iași.

Potrivit specialiștilor din Iași, creșterea mistreților în ferme amenajate prezintă avantaje pe termen lung

Specialiștii din domeniul silvic susțin că prin creșterea mistreților în ferma din localitatea Sinești se va realiza un spor natural mult mai mare comparativ cu cel din liber, dar și cotele de vânătoare vor fi mult superioare celor din anii precedenți. De asemenea, pagubele produse în culturile agro-silvice vor fi diminuate și există posibilitatea practicării unor partide de vânătoare în scop recreativ și cu șansa maximă de reușită în orice perioadă din an. De asemenea, în ultimii 2 ani, în Iași au apărut tot mai multe focare de pestă porcină și era nevoie de popularea zonelor unde aceștia au murit din cauza acestui virus.

Gabriel Doncean, director Direcția Silvică Iași: „Mistreții sunt îngrijiți 24 de ore din 24”

Potrivit directorului Gabriel Doncean, mistreții sunt îngrijiți non-stop de angajații Direcției Silvice Iași.

„În interiorul țarcului sunt construite 6 hrănitori, unde se administrează hrană la purceii mici și la mistreți, foișoare și bordeie de pândă. Pentru popularea țarcului, în anii 2004, 2005 și 2006 au fost capturați mistreți vii de pe fondurile de vânătoare gestionate de Direcția Silvică Iași, de la Ciurea, Dobrovăț, Pădureni și Răducăneni, un număr de aproximativ 25-30 exemplare din toate categoriile (purcei, femele și masculi). Zilnic li se administrează hrană, în special porumb, rația zilnică fiind de 0,300 kg pe exemplar. Aceștia consumă ghindă, jir, rădăcini de la tot felul de plante”, mai spune Gabriel Doncean.

În ferma de mistreți din comuna Sinești sunt crescuți în prezent 110 mistreți, iar jumătate vor fi trimiși în alte Ocoale Silvice din țară

Pentru că în anul 2020, din cauza secetei, mistreții nu mai găseau apă, au fost luate noi măsuri de specialiștii din domeniul silvic.

„Au fost săpate două puțuri care asigură apa necesară în timpul sezonului secetos. Activitatea de la țarc este coordonată de personal de specialitate 24 de ore din 24. În prezent sunt un număr de aproximativ 110 exemplare, respectiv 35 de vieri, 41 femele și 34 purcei/tineret, cu o cota de recoltare pentru acest an de 50 exemplare care sunt deja contractați pentru populare”, explică Gabriel Doncean.

Ieșenii care vor să consume carne de mistreț crescută în ferma din Iași pot cumpăra de la Direcția Silvică

Începând cu anul 2012, angajații din cadrul Direcției Silvice Iași au început capturarea mistreților din țarc și au fost livrați vii pentru popularea altor fonduri de vânătoare din țară, respectiv Bacău, Covasna, Argeș și Sibiu, fiind livrate aproximativ 100 de exemplare/an. Potrivit specialiștilor din domeniul silvic, aceștia organizează vânătoarea la pândă , contra cost, la bordeie cu vânătorii autorizați. Regia Națională a Pădurilor-Romsilva are la nivel național un număr de 12 țarcuri din care numai în 7 sunt populate cu mistreți. Cei care vor să achiziționeze carne de mistreț o pot cumpăra de la Direcția Silvică Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *