Prima pagină » Sanatate » Sindromul picioarelor neliniștite: Cum recunoști această problemă și ce rezolvare are

Sindromul picioarelor neliniștite: Cum recunoști această problemă și ce rezolvare are

18 aug. 2021, 09:37,
în Sanatate

Simți că vrei să-ți miști fără încetare picioarele, care te furnică sau amorțesc? S-ar putea să suferi de sindromul picioarelor neliniștite (Restless Legs Syndrome – RLS), o afecțiune întâlnită la un procent important din populație.

Potrivit statisticilor, sindromul picioarelor neliniștite a fost identificat la aproximativ 5-15% dintre persoanele sănătoase,chiar dacă la multe dintre ele se  manifestă ocazional,într-o formă ușoară.

Această boală este mai degrabă specifică femeilor, care sunt afectate într-o proporție de două ori mai mare decât bărbații.

Incidența maximă este la vârsta cuprinsă între 20-40 ani, dar probabilitatea de a suferi de sindromul picioarelor neliniștite crește la persoanele cu vârsta între 50 și 65 de ani.

persoană care suferă de sindromul picioarelor nelinistite

Ce este sindromul picioarelor neliniștite

Sindromul picioarelor neliniștite sau boala Willis-Ekbom este o afecțiune a sistemului nervos și reprezintă una dintre cauzele pentru care nu ne putem odihni suficient, fărăa conștientiza acest lucru.

Această boală este asociată destul de frecvent cu mișcarea periodică în somn a picioarelor. Persoana care are sindromul picioarelor neliniștite simte un puternic impuls de a-și mișca picioarele pentru a face ca senzația să dispară.

Afecțiunea ar putea apărea și în alte zone ale corpului, cum ar fi brațele, pieptul sau capul.Pe termen lung, consecințele sindromului picioarelor neliniștite sunt oboseala cronică și insomnia.

persoană care suferă de sindromul picioarelor nelinistite

indromul picioarelor neliniștite sau boala Willis-Ekbom este o afecțiune a sistemului nervos

Cauzele și factorii de risc

O afecțiune neurologică, una biologică sau una psihologică reprezintă, în opinia specialiștilor, cauza care ar duce la apariția sindromului picioarelor neliniștite. De asemenea, un istoric familial ar putea duce la apariția acestui sindrom, ca și deficitul de fier, care s-a regăsit la o treime dintre pacienți.

Cauzele sindromului picioarelor neliniştite pot fi asociate cu varicele,obezitatea, sarcina, insuficiența renală, anemia, polineuropatia, consumul de alcool, bolile nervoase sau hormonale. În principiu, circulația precară a sângelui prin picioarepoate fi răspunzătoare de provocarea sindromului picioarelor iritabile.

Anumite medicamente, precum neurolepticele, antodepresivele, estrogeni, cafeina pot declanșa sau agrava simptomele.

persoană care suferă de sindromul picioarelor nelinistite

Cum se manifestă sindromul picioarelor neliniștite

Sindromul picioarelor neliniștite se manifestă în principal printr-o dorință de a-ți mișca picioarele fără încetare.Alte simptome sunt senzațiile de arsură, furnicături sau crampe la nivelul gambelorși al coapselor, care se pot maifesta la unii pacienți chiarși la nivelul mâinilor, precum și agitația psihomotorie și disconfortul.

În timpul somnului, picioarele pot tresări necontrolat,ceea ce în timp poate contribui la accentuarea stării de oboseală.

Simtomele pot fi de la ușoare la grave. Înprimul caz, ele apar episodic, o dată la câteva săptămâni, în timp ce la forma moderată a bolii acestea apar de 1-2 ori pe săptămână. În ceea ce privește forma gravă, simptomele apar de cel puțin 3 ori pe săptămână, ceea ce duce la probleme întimpul somnului.

Persoanele predispuse la această afecțiune

Conform statisticilor, persoanele predispuse la această afecțiune sunt pacienții cu artrită reumatoidă (30 %), cei cu uremie (15 -20 %), dar și gravidele (11 %).

În primul semestru de sarcină, 1 din 5 femei manifestă acest sindrom, fără însă ca specialiștii să ofere o explicație clară. Ar putea vorba despre un dezechilibru de electroliți, de anemie sau de probleme ale impulsurilor nervoase către mușchi.

Persoanele predispuse la sindromul picioarelor neliniștite suntîn special femeile, care sunt afectate într-o proporție de două orimai mare decât bărbații.

persoană care suferă de sindromul picioarelor nelinistite

Tratament pentru sindromul picioarelor neliniștite

Tratamentul pentru sindromul picioarelor neliniștite depinde de severitatea afecțiunii. În cazul simptomelorușoare sau moderate se aplică terapia non-farmacologică, care constă în schimbarea stilului de viață. Astfel, trebuie eliminat fumatul, consumul de alcool și de cafeină, precum și evitarea meselor încărcate la finalul zilei.

Trebuie respectat un program strict de somn, fără ore de odihnă în timpul zilei, precum și băi calde sau reci înainte de culcare și renunțarea la sedentarism. De asemenea, este recomandat antrenarea minții în jocurile captivante, chiar și pe calculator.

În ceea ce privește cazurile grave, terapia farmacologică se eliberează la prescripția medicului. Înainte de începerea tratamentului, se vor evalua pacienții pentru identificarea posibilelor cauze.

De reținut, sindromul picioarelor neliniștite este o afecțiune de obicei trecută cu vederea, specifică femeilor, care afectează atât mișcarea, cât și somnul. Se poate trata, în funcție de severitateabolii, prin schimbarea stilului de viață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`