Prima pagină » Sanatate » Sindromul ovarelor polichistice. Afecțiunea care provoca infertilitate la femei

Sindromul ovarelor polichistice. Afecțiunea care provoca infertilitate la femei

15 mai 2023, 11:52,
în Sanatate

Sindromul ovarelor polichistice este un sindrom clinic caracterizat prin obezitate moderată, menstruație neregulată sau amenoree și semne de exces de androgeni. Majoritatea pacientelor prezintă chisturi ovariene multiple. Diagnosticul se pune pe baza rezultatelor testelor de sarcină, a măsurării nivelurilor hormonale și a studiilor imagistice pentru a exclude o tumoră virilizantă. Tratamentul este simptomatic.

Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) apare la 5-10% dintre femei. Este cea mai frecventă cauză de infertilitate. SOPC este de obicei definit ca un sindrom clinic, indiferent de modificările chistice ovariene. Dar prezența mai multor chisturi foliculare de 2-6 mm sau mai mari care conțin celule atretice în ovar este tipică. Ovarele pot fi de dimensiuni normale sau mărite și au o membrană albă îngroșată și aplatizată.

Sindromul ovarelor polichistice crește riscul de boli cardiovasculare

Sindromul se manifestă prin anovulație sau disfuncție ovulatorie și un exces de androgeni de etiologie neclară. Cu toate acestea, există unele dovezi că pacientele prezintă o alterare a citocromului P450c17 care deteriorează 17-hidroxilaza (o enzimă care limitează producția de androgeni), ceea ce duce la o producție crescută de androgeni.

Sindromul ovarelor polichistice are mai multe complicații grave. Nivelurile de estrogen sunt ridicate, ceea ce crește riscul de hiperplazie endometrială și, în cele din urmă, de cancer endometrial.

Nivelurile de androgeni sunt adesea ridicate, ceea ce crește riscul de sindrom metabolic și provoacă hirsutism. Posibila prezență a hiperinsulinemiei cauzate rezistenței la insulină poate contribui la creșterea producției de androgeni de către ovare.

Hiperandrogenismul prelungit crește riscul de boli cardiovasculare, inclusiv hipertensiune și hiperlipidemie. Riscul de niveluri crescute de androgeni și de complicații asociate poate fi la fel de ridicat la femeile care nu sunt supraponderale ca și la cele care sunt supraponderale.

Simptomele și semnele provocate de sindrom. Ce simte o femeie când suferă de această boală

Simptomele sindromului ovarelor polichistice apar, de obicei, în timpul pubertății și se accentuează în timp. Sunt frecvente adrenarhia prematură, caracterizată printr-un exces de sulfat de dehidroepiandrosteron (DHEA), căderea frecventă și timpurie a părului axilar, mirosul corporal și acneea microcomedonală.

Simptomele tipice includ obezitate ușoară, hirsutism ușor și menstruație neregulată, oligomenoree sau amenoree. Cu toate acestea, aproximativ jumătate dintre femeile cu SOPC au o greutate normală, iar unele femei sunt subponderale. Părul de pe corp poate fi de tip masculin (de exemplu, pe buza superioară, bărbie, spate, degetele de la mâini și de la picioare, în jurul mameloanelor și de-a lungul liniei albe din partea inferioară a abdomenului).

Unele femei prezintă și alte semne de virilizare, cum ar fi acneea și subțierea temporară a părului. Alte simptome pot include creșterea în greutate (uneori aparent greu de controlat), oboseală, lipsă de energie, probleme de somn (inclusiv apnee de somn), schimbări de dispoziție, depresie, anxietate și dureri de cap. Unele femei au fertilitatea afectată. Simptomele variază de la femeie la femeie.

Sindromul ovarelor polichistice provoacă zone de piele îngroșată și întunecată (acantoză neagră) pot apărea sub axile, pe ceafă, în pliurile pielii și la nivelul degetelor și/sau al coatelor. Cauza disconfortului este nivelul ridicat de insulină din cauza rezistenței la aceasta. Astfel, în cazul în care observați toate aceste simptome este recomandat să mergeți imediat la medic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`