Dr. Eduard Crauciuc desființează concepția pe care majoritatea femeilor o au despre ovarele micropolichistice. Gravitatea acestei afecțiuni nu este o cauză genitală sau ovariană, iar antibioticul înrăutățește situația, pentru că ovarul micropolichistic nu este o problemă infecțioasă
Majoritatea femeilor se confruntă cu problema ovarelor micropolichistice. Acestea nu știu cum să o trateze, astfel că recurg la diferite produse, precum extractul de zmeură sau ceaiuri ori antibiotic, în cazurile mai grave, lucruri care influențează în mod negativ afecțiunea.
„Chisturile ovariene nu sunt atât de frecvente pe cât se vorbește. Aproape că nu există femeie care să nu aibă 2 sau 3 chisturi mici pe un ovar. Diagnosticul de ovar polichistic se pune atunci când, ecografic, putem număra minim 12 chisturi pe un ovar”, declară dr. Eduard Crauciuc, director medical al Maternității „Elena Doamna” din Iași.
Ovarele micropolichistice au cauze pancreatice
Cauzele care duc la ovarul micropolichistic sunt pancreatice și apar la persoanele care prezintă o rezistență mare la insulină.
„În momentul în care am pus diagnostic de ovar micropolichistic, prima investigație la care este supusă persoana respectivă este glicemia, insulina directă și indirectă, pentru că majoritatea persoanelor care fac ovar micropolichistic au un grad de rezistență mare la insulină. Cauza este pancreatică și se manifestă ca efect secundar, sub forma ovarului micropolichistic.
Observăm că sunt o mulțime de persoane cu acest diagnostic în urmărire, dar care fac tratament cu antidiabetice orale, tocmai cu scopul de a regla glicemia. Ovarul micropolichistic nu are o cauză directă genitală sau ovariană, ci este consecința rezistenței la insulină”, subliniază dr. Eduard Crauciuc, director medical al Maternității „Elena Doamna” din Iași.
Medicii trag un semnal de alarmă atunci când vine vorba despre antibiotice
Medicii trag un semnal de alarmă pentru femeile care au acest diagnostic și administrează antibiotice. Singurul tratament indicat de aceștia este cel cu contraceptive orale combinate care au un efect benefic asupra ovarului pe lângă rolul de contracepție, pentru că îi oferă repaus.
„Diagnosticul pentru ovarul polichistic trebuie foarte bine diferențiat de chistul pe ovar de tip benign, malign sau bordeline, pentru că acestea necesită monitorizare, pentru a li se observa evoluția, iar dacă apar complicații, trebuie luată în considerare intervenția chirurgicală. Chisturile sunt mici, de câțiva milimetri în diametru, din acest motiv nu trebuie confundate cu un chist de ovar mare. Antibioticele nu au ce căuta pentru că ovarul micropolichistic, nu este o problemă infecțioasă.
Cel mai bun și mai simplu tratament sunt contraceptivele orale combinate, care au scopul de a pune ovarul în repaus, ca să nu se mai producă ovulație. Bineînțeles că noi le folosim ca scop principal pentru protecția de sarcină, dar au un efect foarte bun, dacă punem ovarul 3-6 luni în repaus, pentru că acele chisturi se vor rezolva, simt tratament pentru ovarul polichistic, dar în paralel trebuie să studiem fracțiunile glicemice ale insulinei”, adaugă dr. Eduard Crauciuc director medical al Maternității „Elena Doamna” din Iași.