Prima pagină » International » Sindromul Havana, boala misterioasă care îi afectează pe spionii americani, a fost raportat la ambasada SUA din Columbia
Sindromul Havana, boala misterioasă care îi afectează pe spionii americani, a fost raportat  la ambasada SUA din Columbia

Sindromul Havana, boala misterioasă care îi afectează pe spionii americani, a fost raportat la ambasada SUA din Columbia

13 oct. 2021, 12:54,
în International

Oficialii americani investighează posibile cazuri de boală a sindromului Havanei în Columbia, cu câteva zile înainte de o vizită a secretarului de stat, transmite presa americană. Personalul ambasadei SUA din Bogota ar fi putut fi rănit de boală misterioasă, care provoacă un sunet dureros în urechi, oboseală și amețeli.

Raportată pentru prima dată în Cuba în 2016, sindromul Havana îi afectează pe diplomații americani din întreaga lume care au acuzat sindromul specific. Originile sale sunt necunoscute, unele speculând că este un tip de armă.

Sindromul Havana îi afectează în special pe spionii americani

Marți, Wall Street Journal a raportat pentru prima dată că e-mailurile trimise de ambasadorul SUA în Columbia, Philip Goldberg, au confirmat o serie de „incidente de sănătate inexplicabile” sau UHI – termenul folosit pentru sindromul Havanei de către guvernul SUA – de la mijlocul lunii septembrie.

Președintele columbian Iván Duque a declarat pentru New York Times că țara investighează rapoartele. El a adăugat că SUA conduce ancheta.

Americanii care au fost loviți de sindromul Havana au descris un sunet intens și dureros în urechi. Unele dintre cele aproximativ 200 persoane afectate au rămas cu amețeli și oboseală de luni de zile.  Peste jumătate dintre cei afectați erau angajați ai CIA, potrivit Times.

Ambasadele SUA din Berlin şi din Columbia, afectate de sindromul Havana?

Vineri, la ambasada SUA la Berlin au apărut rapoarte despre sindromul Havanei. Președintele Joe Biden a publicat o declarație jurând să găsească „cauza și cine este responsabil”.

A venit la câteva ore după ce a semnat o nouă lege care dă dreptul șefilor CIA și ai Departamentului de Stat să acorde compensații financiare acelor angajați ai guvernului SUA care au fost răniți de sindrom.

Un oficial al Departamentului de Stat a refuzat să confirme rapoartele către BBC News marți. Într-o declarație, oficialul a declarat că „investigăm energic rapoartele despre AHI oriunde sunt raportate” și că „lucrează activ pentru a identifica cauza acestor incidente și dacă acestea pot fi atribuite unui actor străin”.

Vestea vine înaintea călătoriei programate a secretarului de stat american Antony Blinken la Bogota săptămâna viitoare. În august, vicepreședintele Kamala Harris a întârziat călătoria în Vietnam după ce doi oficiali americani au fost evacuați medical din țară după ce s-au îmbolnăvit.

Ce explicaţii există în legătură cu sindromului Havana

De-a lungul timpului au existat mai multe ipoteze la originea sindromului Havana. Specialiştii şi cercetătorii americani au emis mai multe puncte de vedere. De exemplu unii cred că sunt implicate serviciile secrete iar alţii cred că personalul american a fost ” bombardat ” cu ajutorul undelor radio sau microunde. De altfel, o altă deză este aceea că sindromul Havana este rezultatul sistemelor de supraveghere utilizate de serviciile secrete rusești sau cubaneze

„Umbrele” urmăresc ţintele, le spionează folosind dispozitive care declanşează efecte secundare. Dar există şi cei care au sugerat diferite alte cauze, de la utilizarea anumitor pesticide în afara ambasadelor până la cântecul enervant al insectelor. Dosarul a fost deschis, CIA a creat un grup de lucru condus de echipa care l-a vânat pe Osama bin Laden. „Sindromul Havana” rămâne încă un mister nedesluşit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 octombrie 2024
05 octombrie 2024