Prima pagină » Sanatate » Sindromul Guillain-Barre, o afecțiune autoimună rară care atacă nervii periferici

Sindromul Guillain-Barre, o afecțiune autoimună rară care atacă nervii periferici

21 dec. 2024, 16:30,
în Sanatate

Sindromul Guillain-Barre este o afecțiune rară care cauzează amorțeală bruscă și slăbiciune musculară ce pot afecta cea mai mare parte a corpului tău. Pentru că este o boală autoimună, sistemul imunitar răspunde anormal și atacă nervii periferici. Majoritatea oamenilor se recuperează complet cu tratament și reabilitare.

Sindromul provoacă simptome precum amorțeală, furnicături și slăbiciune musculară care pot progresa până la paralizie. Boala poate apărea la orice vârstă, dar cel mai frecvent afectează persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani. Totuși, este rară, doar aproximativ 100.000 de persoane la nivel mondial se confruntă cu aceasta în fiecare an.

Sindromul Guillain-Barre, simptome și cauze

Sindromul Guillain-Barre afectează nervii periferici, care controlează mișcarea mușchilor, semnalele de durere și senzațiile de temperatură și atingere. Primele simptome sunt slăbiciunea musculară și senzațiile de furnicături, care apar brusc. De obicei, acestea afectează ambele părți ale corpului și încep în picioare, extinzându-se până la brațe și față. Severitatea poate varia de la foarte ușoară la severă, iar alte semne pot include durere musculară profundă și paralizia picioarelor, brațelor și a mușchilor faciali, similare cu cele manifestate în cazul polineuropatiei. În cazuri severe, s-ar putea să experimentezi o paralizie aproape totală. Acestora li se adaugă slăbiciunea mușchilor și durerile de coaste, care poate îngreuna respirația, dificultăți de vorbire și înghițire și probleme de vedere. Simptomele afecțiunii pot progresa pe parcursul orelor, zilelor sau a câtorva săptămâni. Majoritatea oamenilor ajung la cel mai sever stadiu de slăbiciune în primele două săptămâni după apariția primelor semne. Până în săptămâna a treia, aproximativ 90 la sută dintre oameni sunt în cel mai slab punct.

Sindromul Guillain-Barre este o neuropatie post-infecțioasă, ceea ce înseamnă că afecțiunea se dezvoltă de obicei după ce ai avut un tip de infecție. Până la 70 la sută dintre persoanele care au avut sindromul Guillain-Barre au transmis că au început în termen de una până la șase săptămâni de la o boală. Cercetătorii nu știu de ce afectează unele persoane după ce se îmbolnăvesc și nu pe altele. O afecțiune mediată imun este rezultatul unui răspuns anormal al sistemului imunitar. În cazul unor oameni, după ce se îmbolnăvesc, sistemul imunitar răspunde anormal, atacă și distruge nervii periferici. Aceasta este o altă modalitate de a spune că este o afecțiune autoimună, dar spre deosebire de majoritatea, nu este cronică.

Diagnostic și tratament

De obicei, un diagnostic pentru sindromul Guillain-Barre este pus pe baza simptomelor și a istoricului medical. De asemenea, va efectua examene fizice și neurologice pentru a căuta semne de slăbiciune musculară și reflexe tendinoase profunde slabe sau absente. Cu toate acestea, multe alte afecțiuni neurologice prezintă aceleași simptome ca afecțiunea autoimună. Prin urmare, cel mai probabil, medicul va face și alte teste pentru a exclude alte posibile afecțiuni. Electromiografia (EMG) și testele de conducere nervoasă evaluează sănătatea și funcția mușchilor scheletici și a nervilor care îi controlează. Pentru puncția lombară, un specialist va introduce un ac în partea inferioară a spatelui pentru a obține un eșantion de lichid cefalorahidian, care va fi prelucrat la un laborator unde un patolog examinează substanțele din acesta. În aproximativ 80 la sută din cazuri, există o cantitate normală de globule albe și un nivel crescut de proteine.

Dacă te confrunți cu sindromul Guillain-Barre, este probabil să ai nevoie de îngrijiri medicale într-o unitate de terapie intensivă pentru ca echipa medicală să te poată monitoriza pentru orice complicații, cum ar fi dificultăți de respirație sau fluctuații ale tensiunii arteriale. Nu există un tratament cunoscut pentru această boală autoimună, dar unele terapii pot reduce severitatea afecțiunii și pot scurta timpul de recuperare. Tratamentul principal include schimbul de plasmă (plasmafereză) care filtrează anticorpii ce atacă nervii. Terapia cu imunoglobuline intravenoase implică injecții intravenoase de imunoglobuline, care sunt proteine pe care sistemul imunitar le produce în mod natural pentru a ataca organismele invadatoare. Acestea metodă poate reduce atacul sistemului imunitar asupra nervilor. Ambele tratamente scurtează, de obicei, timpul de recuperare, dacă începi în termen de două săptămâni de la apariția simptomelor care indică sindromul Guillain-Barre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`