Prima pagină » Sanatate » Sindromul DiGeorge – Tot ce trebuie să știi pentru copilul tău
Sindromul DiGeorge – Tot ce trebuie să știi pentru copilul tău

Sindromul DiGeorge – Tot ce trebuie să știi pentru copilul tău

28 mart. 2025, 15:38,
în Sanatate

Sindromul DiGeorge, denumit și ca „sindromul de ștergere 22q11.2” este o tulburare cauzată de lipsa unei mici părți al cromozomului 22 la naștere.

Această tulburare face mai multe sisteme ale corpului să se dezvolte mult mai slab decât în mod obișnuit.

Ce este sindromul DiGeorge

Acest sindrom este o tulburare genetică destul de rară, ce este cauzată de o mutație prezentă încă de la naștere, ce implică absența sau o funcționare defectuoasă a anumitor gene de pe cromozomul 22. Aceasta are un impact genetic mare asupra organismului, care afectează funcționarea și dezvoltarea normală a mai multor părți din corp.

Printre aceste părți se enumeră sistemul nervos, glandele endocrine, sistemul imunitar și inima. Copii ce au acest sindrom pot să aibă hipocalcemie, anomalii cardiace congenitale și probleme de imunitate, cauzate de o glandă ce nu a fost suficient dezvoltată. Un aspect foarte important de menționat este că simptomele și gravitatea acesteia poate varia de la o persoană la alta, având o condiție cu spectru larg.

Acest lucru înseamnă că unii pacienți pot avea doar câteva simptome mici, iar alții să aibă probleme de sănătate grave, precum cele imunitare sau cele cardiace.

Copiilor ce le lipsește o porțiune din cromozomul 22, în special o regiune ce este denumită 22q11.2, sunt cei mai expuși la riscul de a suferi de această tulburare. Fiecare persoană are două copii ale acestui cromozom, câte una moștenită de la fiecare părinte. În cazul în care o persoană are acest sindrom, o copie a cromozomului este lipsită de un segment ce are aproximativ 40 de gene.

Care sunt simptomele acestui sindrom?

Această afecțiune poate afecta mai multe părți ale corpului, însă caracteristicele clasice sunt scăderea nivelului de calciu, timusul subdezvoltat și problemele cardiace.

Printre simptomele cardiace se enumeră următoarele afecțiuni: truncus arteriosus, aorta subdezvoltată, defecte septale, boala cardiacă congenitală și tetralogia lui Fallot. Toate acestea care afectează inima, pot pune viața în pericol. Simptomele sistemului imunitar includ un risc crescut de a lua o infecție, o producție mică de leucocite din sânge, ce luptă împotriva infecțiilor și un timus nedezvoltat, ce nu produce suficienți anticorpi.

Simptomele ce afectează creierul ar putea include tulburări de deficit de atenție, tulburarea de spectru autist, probleme la dezvoltarea cognitivă și comportamentală, întârzieri în dezvoltare, crize convulsive, schizofrenie și anxietate sau depresie.

Simptomele fizice pot include dificultăți de hrănire, anomalii ale funcției sistemului endocrin, dificultăți respiratorii, amigdale mici sau chiar lipsă, pierderea vederii, scolioza, pierdea auzului, un nivel de calciu în sânge mai mic decât cel normal și anomalii ale funcționării rinichilor.

În același timp, se pot schimba și trăsăturile faciale, ce includ urechile cu lobii atasați, buze despicate, o bărbie subdezvoltată, obajii turtiți și un nas mai proeminent.

Acest sindrom poate fi detectat înainte de naștere sau la scurt timp după nașterea copilului. Se pot face teste genetice, imagistice și o examinare fizică, pentru a pune un diagnostic corect. Tratamentul pentru acest sindrom poate varia pentru fiecare caz și depinde de simptomele fiecăruia.

Sindromul DiGeorge include multe anomalii, ce pot fi mai ușoare sau mai grave, care nu se pot preveni, fiind o afecțiune genetică.

Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
redactia.ro
Scene cutremurătoare în Turcia. Unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți s-a stins chiar în timpul unui concert
Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Imagini de necrezut cu Păpuşa de la Glina! Cum arată Adina Asăvoaiei acum, a născut la...
observatornews.ro
Filmul tragediei din Serbia. Daria și tatăl ei, prinși nevinovați în capcana morții. În tot acest timp, medicii români implorau vameșii să-i lase să treacă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Modificare importantă la chirii. Românii care vor fi afectați de noua lege
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Pensia uriașă pe care o primește nu îl mulțumește pe Cornel Dinu. Emblema lui Dinamo a sărit la gâtul Elisabetei Lipă și a făcut circ pentru diferențele care există în sistem
Playtech.ro
Radare trafic! Unde au voie să se ascundă polițiștii şi când poți contesta amendă, de fapt
Dailybusiness.ro
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
RomaniaTV
Cum arată fiica lui Becali, după 3 nașteri. Imagini extrem de RARE. Teodora e modestă, se îmbracă simplu și nici nu zici că e milionară!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Veste fabuloasă! 8 milioane de români au bani mai mulţi în contul de care au uitat. Verifică AICI
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`