Decizia președintelui Vladimir Putin de a invada Ucraina a alimentat în ultimele zile speculațiile că liderul de la Kremlin s-ar putea să-și fi pierdut mințile, în timp ce alţii l-au considerat bolnav de cancer în fază terminală.
Un raport din 2008 al Pentagonului afirmă însă că presedintele rus are sindromul Asperger, potrivit unei copii a acestui studiu obtinuta de CBS News.
Totodată, conform unei noi teorii, citate și de Adevărul.ro, liderul de la Kremlin suferă și de sindromul Hubris, sau pericolul puterii. Termenul „hubris”, sau „hybris”, provine de la un concept din Grecia Antică, care înseamnă „exces”, o pierdere a controlului în exercitarea puterii care poate duce la consecinţe nefaste.
Sindromul Hubris are consecințe dăunătoare
Potrivit cercetătorului Ian H. Robertson, care a studiat fenomenul asupra unei specii de peşti care trăieşte în Lacul Tanganyika din Africa, „puterea ar creşte inteligenţa de zece ori datorită aprovizionării cu dopamină, dar prea multă va avea consecinţe dăunătoare. Puterea absolută a aurului inundă creierul cu dopamină. De asemenea, creează dependenţă”, sublinia acesta.
„Acest exces de narcisism o împiedică pe persoana afectată să-şi dea seama de comportantul exagerat. Ameninţarea acestui sindrom este că persoana care este afectată nu suportă criticile sau chiar opiniile diferite”, dezvoltă expertul Jacques Touchon, pentru care acest sindrom le este atribuit marilor lideri de afaceri, politicieni sau dictatori.
Ce arată raportul Pentagonului
Un raport din 2008 al Pentagonului scoate la iveală că presedintele rus are sindromul Asperger. Studiul a fost realizat de Office of Net Assessment, un think tank secret al Pentagonului, în care sindromul Asperger este definit drept o „afecțiune autistică ce îi afecteaza toate deciziile”.
Analizele se bazează pe înregistrări video ale acțiunilor publice ale lui Vladimir Putin datând din anii 2000.
Potrivit acestui raport, „dezvoltarea neurologică a lui Putin a fost întreruptă semnificativ în copilarie”.
„Forma sa primară de compensație a acestei tulburări este un control extrem și acest lucru reflectă în stilul de decizii si de a guverna„, arată raportul, care concluzionează că este puțin probabil o schimbare a stilului lui Putin.
Studiul lansează ipoteza că Vladimir Putin a suferit o „afecțiune” la creier când se afla încă în pântecul mamei sale.
”Putin ar avea o anormalitate neurologică”
Analiză mișcărilor sale dezvăluie că „președintele rus are o anormalitate neurologică”, afirmă ea, prezentând „ipoteza că la începutul vieții, poate chiar în uter, Puțin a suferit un accident emisferic”. O notă de subsol afirmă că „accidentul emisferic” ar fi putut fi un atac cerebral și subliniază că mama lui, care avea o sănătate precară, l-a născut la vârstă de 41 de ani.
Cercetătorii nu își pot dovedi însă teoria, afirmă raportul, pentru că nu pot efectua o scanare a creierului președintelui rus. Ei se bazează doar pe analiza tiparului mișcărilor, care înseamnă studierea mișcărilor unui individ pentru a obține indicii despre cum ia deciziile persoana respectivă sau despre cum reacționează la evenimente.