Prima pagină » Actualitate » Sindromul care face ravagii printre români! Tinerii sunt cei mai afectați
Sindromul care face ravagii printre români! Tinerii sunt cei mai afectați

Sindromul care face ravagii printre români! Tinerii sunt cei mai afectați

09 dec. 2024, 10:20, 4 ,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Sindromul care face ravagii printre români este numit ,,Brain rot”, tradus prin ,,putregai cerebral sau putrezire a creierului.” Sindromul face referire la timpul petrecut în exces pe rețelele sociale și la cum ne poate influența calitatea vieții. Tinerii sunt cei mai afectați.

Sindromul care face ravagii printre români!

,,Brain rot” sau ,,putrezirea creierului” este sintagma definită drept o deteriorare a stării mentale ori intelectuale a unei persoane, care apare, mai ales, ca rezultat al unui consum excesiv de materiale, în special al celor din mediul online, publicat pe rețelele de socializare. În 2024, termenul a câștigat popularitate deoarece a fost folosit adesea pentru a exprima îngrijorările legate de impactul consumului excesiv de conținut online, de calitate scăzută, din mediul virtual.

Persoanele sensibile pot experimenta simptome precum încețoșare mentală, lipsa concentrării, stări de agitație, anxietate, depresie, iar toate acestea pot duce la o epuizare mentală.

,,Consumatorii rețelelor de socializare precum Tik Tok și Instagram ajung printre primii la aceste simptome de epuizare mentală. Pe aceste canale online, informația este în exces, din abundență, și ajunge cu ușurință la îndemâna oricui. Cu cât informația este mai multă, mai grea din punct de vedere al conținutului, mai emoțională, cu atât subiectul (persoana) clachează mai repede, mai ușor.”, avertizează psihologii.

Stări emoționale negative în rândul elevilor

Medicii avertizează că elevii români trec prin ,,stări emoţionale negative asociate cu mediul şcolar”, iar peste 80% au fost martori la cazuri de bullying. Un raport al Organizației Salvați Copiii România arată că 19% dintre copii se simt emoţionaţi, 13% timizi, 12% sunt nesiguri, iar 10% afirmă că se simt încordaţi la şcoală. Starea negativă și de încordare crește odată cu vârsta copiilor. Un fenomen care afectează starea emoțională a elevilor este bullyingul. Specialiștii recomandă consilierea școlară în cazul elevilor care se confruntă cu stări negative în mediul școlar.

O altă problemă în rândul tinerilor îi vizează pe cei din Generația Z. Generația Z a dezvoltat noi comportamente în relații, printre care se remarcă fenomenul numit „throning”. Acest termen descrie practica de a alege parteneri de viață care să îmbunătățească imaginea personală pe rețelele sociale, transformând relațiile într-un mijloc de autopromovare. Tinerii nu țin cont de sentimente autentice, ci vor să se promoveze alături de un partener cu un statut social ridicat.

Astfel, tinerii din Generația Z se implică în relații superficiale și nu au în vedere sentimente precum iubire, respect, afecțiune, sinceritate. Acest fals comportament poate duce în timp la stres și anxietate, fiind afectată sănătatea mentală a tinerilor. Psihologii îi avertizează pe părinți că metoda prin care tineri din Generația Z își aleg partenerii de viață este alimentată de rețelele sociale, de lumea virtuală, de influența online și de celebritate. Specialiștii în relații recomandă tinerilor să se concentreze pe conexiuni autentice și să evite să transforme relațiile într-un instrument de câștigare a popularității online.

Tot din cauza rețelelor sociale, tinerii manifestă un nou sindrom numit ,,Brain rot” cauzat de statul excesiv pe telefon și de timpul petrecut în mediul online. Persoanele sensibile pot avea stări de agitație, anxietate, depresie, iar toate acestea pot duce la o epuizare mentală.

Comentarii
  • Consecinta principala este fragmentarea gandirii. Fluxul de informatii tip clip – 2-3 secunde – inhiba si atrofiaza legaturile intre neuroni, diminuand drastic capacitatea subiectului de analiza si sinteza. Subiectul va fi predispus sa preia parerile altora, el nefiind in stare sa si creeze pe ale lui.

  • nu are legatura cu internetul

    din parinti cretini , nu se pot naste copii inteligenti .indiferent cite diplome vor avea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 ianuarie 2025
25 ianuarie 2025