Prima pagină » National » Sindromul care face ravagii printre angajați. Iată care sunt motivele
Sindromul care face ravagii printre angajați. Iată care sunt motivele

Sindromul care face ravagii printre angajați. Iată care sunt motivele

14 iun. 2024, 08:00,
BZI.ro, în National

Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția recent asupra unui sindrom care face ravagii printre angajați. Este vorba despre burnout (epuizarea prin muncă). Deşi sindromul burnout nu este clasificat ca afecţiune medicală, acesta este drept „un sindrom conceptualizat ca rezultat al gestionării fără succes a stresului cronic de la locul de muncă.” Iată care sunt motivele pentru care tot mai mulți angajați se plâng de sindromul burnout.

Sindromul care face ravagii printre angajați

Cazurile de burnout au înregistrat o creştere masivă în contextul pandemiei de COVID-19 şi a izbucnirii războiului dintre Rusia şi Ucraina, iar România ocupă poziţii îngrijorătoare în clasamentele referitoare la stres. Potrivit unui studiu realizat în 2022, peste 20% din aproape 2.700 de angajaţi din România erau dispuşi să demisioneze fără să aibă o altă ofertă.

Durata maximă admisă a timpului de muncă, inclusiv orele suplimentare, este de cel mult 48 de ore pe săptămână. În realitate, mulţi angajaţi depăşesc acest program. Cei care au lucrat de acasă în timpul pandemiei sau continuă să lucreze astfel sunt de două ori mai predispuşi să depăşească programul normal de lucru, conform datelor furnizate de Eurofund, agenţia UE pentru monitorizarea condiţiilor de trai şi muncă.

În România, stresul profesional nu este încă reglementat în prevederile privind sănătatea şi securitatea în muncă. Deşi angajaţii din România lucrează în medie cu peste 30% mai mult decât media europeană, productivitatea ţării este de şase ori mai mică decât media UE, conform unui raport Eurostat.

Conform specialiştilor, recuperarea după burnout poate fi un proces complex şi de durată pentru că afectează performanța la locul de muncă. Aproximativ 48% dintre români se simt suprasolicitaţi la muncă, iar 38% sunt afectaţi de burnout. Printre simptomele frecvente se numără oboseala (36%), iritabilitatea (32%), incapacitatea de a se relaxa acasă (30%) şi timpul redus petrecut cu familia (32%). Mulți se plâng și de faptul că trebuie să fie mereu atenți la noutățile de pe piața muncii și să își adapteze activitatea, ceea ce se pare că este un stres în plus.

Schimbări pe piața muncii din România

Angajații sunt nevoiți să se adapteze mereu la locul de muncă. Tot mai mulți angajatori caută persoane care să știe să folosească Inteligența Artificială în activitățile profesionale. Cererea pentru specialiști în Inteligența Artificială este tot mai mare, mai ales în rândul companiilor din domeniul IT. Există companii care oferă bonusuri de angajare, un stimulent financiar oferit candidaților pentru a-i încuraja să accepte rolul, pe lângă un pachet salarial care să răspundă profilului de candidat.

Cei care vor să se angajeze pe posturi ce presupun activități de dezvoltare directă de instrumente AI, trebuie să știe că salariile sunt mari: roluri în IT&C ca Machine Learning Engineer (4.000 – 6.000 euro lunar), Data Science Analyst (3.000 – 5.000 euro lunar), Software Development Data Science Specialist (2.500 – 4.000 euro lunar) , Python Engineer (2.400 – 3.200 euro lunar) , Inginer de robotică (2.200 – 3.800 euro lunar), AI Research Scientist (8.000 – 9.000 euro lunar), potrivit datelor Bestjobs.

Viitorul joburilor e legat de dezvoltarea tehnologică, schimbările demografice și dinamica economiei. Inteligența artificială va schimba piața muncii pe viitor, susțin experții. Ca urmare, unele joburi o să dispară, pe când altele vor fi din ce în ce mai căutate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *