Sindromul Brugada este o tulburare genetică a ritmului cardiac, ce este caracterizată printr-un tip specific de aritmie ventriculară, care poate duce spre o moarte subită cardiacă.
Acesta este de obicei cauzat de o genă defectuoasă, ce este moștenită de un copil de la unul dintre părinții săi.
Cauze și factori de risc pentru sindromul Brugada
Majoritatea cazurilor la acest sindrom sunt cauzate de mutațiile genelor implicate în conducerea electrică a inimii, ce sunt moștenite de la un părinte. O altă cauză sunt nivelurile anormale ale electroliților, precum calciu, sodiu și potasiu, ce pot perturba semnalizarea electrică.
În același timp, anomaliile cardiace structurale și unele medicamente antiaritmice pot cauza acest sindrom. Cu toate acestea, poate avea și cauze idiopatice, în care nu se indentifică o cauză anume, ci doar să intervină spontan.
Principalii factori de risc pentru acest sindrom sunt pentru genul masculin, pentru că este mult mai frecvent la bărbați decât la femei. De asemenea, prezența acestui sindrom la rudele de gradul I poate crește riscul, iar populațiile din Asia de Sud-Est sunt mai predispuse să îl dezvolte.
Aritmiile sunt mai frecvente la adulții ce au vârstele cuprinse între 20-40 ani, iar medicamentele antidepresive și antiaritmice pot cauza, de asemenea, acest sindrom. Un alt factor de risc este reprezentat de bolile cardiace structurale, precum cardiomiopatiile și anomaliile coronariene, dar și dezechilibrele electrolitice, precum hipocalcemia și hiperkaliemia.
Printre factori se pot enumera și febra, care poate induce modificări EKG, dar și stresul vagal, ce crește tonusul și sensibilizează miocardul.
Identificarea pacienților ce au acești factori de risc crescuți este esențială pentru a monitoriza, a preveni și a oferi un tratament corepunzător pentru acest sindrom.
Simptome și posibile complicații
Printre simptomele asociate cu acest sindrom se enumeră bătăile neregulate și rapide ale inimii, care pot indica prezența unei aritmii. Pierderea temporară a cunoștinței, ce este cauzată de reducerea fluxului de sânge la creier și o stare de leșin iminentă.
Alte simptome ce trebuie luate în calcul sunt dificultățile de respirație, ce sunt asociate cu durerile toracice și cu plapitațiile, oboseala cronică din cauza funcției cardiace reduse și convulsiile în cazurile grave, unde aritmiile prelungite le pot cauza.
În același timp, poate duce direct prin stop cardiac, prin niște modificări EKG specifice, de supradenivelare de segment, la fibrilație ventriculară și la tahicardie ventriculară.
Printre complicații se enumeră un risc crescut de moarte cardiacă subită din cauza aritmiei ventriculare maligne, stop cardiac, din cauză că se împiedică pomparea normală a sângelui, pierdea cunoștiinței cauzată de reducerea fluxului sanguin celebral și insuficiența cardiacă.
De asemenea, se pot forma cheaguri de sânge din cauza aritmiilor, care pot duce la un accident vascular celebral, se poate ajunge la afecțiuni psihice, precum depresia și anxietatea, din cauza impactului asupra vieții și la tulburări cognitive, din cauza hipoperfuziei celebrale.
Criteriile pentru diagnosticarea acestui sindrom sunt multiple, iar tratamentul include mai multe părți, inclusiv psihoterapie și consiliere.
Sindromul Brugada este o tulburare ce se manifestă printr-o activitate electrică a inimii modificată, însă diagosticul trebuie pus doar de către un expert, urmând apoi să se urmeze pașii de tratament.