Prima pagină » Sanatate » Sindromul bebelușului scuturat. Poate fi această afecțiune vindecată definitiv?

Sindromul bebelușului scuturat. Poate fi această afecțiune vindecată definitiv?

15 mai 2023, 13:00,
în Sanatate

Sindromul bebelușului scuturat reprezintă este un set de simptome care indică leziuni ale creierului și ale vaselor cerebrale. Sindromul apare la copiii cu anumite tipuri de traume. În cele mai multe cazuri, cauza sindromului de comoție cerebrală infantilă este o lipsă de îngrijire din partea părinților. Acestea includ scuturarea, legănarea puternică și, uneori, aruncarea în sus.

Potrivit literaturii de specialitate, copiii cu vârsta sub 1,5 ani sunt mai predispuși să sufere de acest sindrom. Acest lucru este cauzat de caracteristice anatomice ale copilului, dimensiunea capului în raport cu suprafața corpului este mai mare, mușchii gâtului sunt slabi, copilul nu-și poate ține capul în spațiu, structura craniului și a vaselor cerebrale sunt diferite.

Sindromul bebelușului scuturat. Care sunt simptomele bolii și când apar?

În funcție de gravitatea sindromului bebelușului scuturat și de leziunile suferite, simptomele pot varia. Vărsăturile, regurgitarea și agitația nejustificată a copilului sunt cele mai frecvente. Simptomele foarte grave sunt detresa respiratorie, când copilul devine palid, și pierderea cunoștinței.

În toate cazurile trebuie consultat un medic. Semnele sindromului copilului scuturat pot apărea imediat după rănire. Nu există leziuni externe, iar craniul este intact. Acest lucru înseamnă că leziunile și hemoragiile se produc în interiorul creierului.

În primul rând, copilul este examinat de un oftalmolog. Hemoragiile retiniene sunt un simptom caracteristic care este foarte probabil să confirme sindromul comoției infantile. Pentru diagnosticare se folosește, de asemenea, neurosonografia (ecografia creierului), care arată vânătăile, iar în cazurile severe se efectuează o tomografie computerizată (cunoscută și sub numele de CT) sau un RMN al creierului.

Un neurolog tratează această afecțiune. Iar în cazurile foarte grave, dacă există hematoame care necesită o intervenție chirurgicală, este implicat un neurochirurg. Dacă sunt lacerații și hemoragii, se efectuează un tratament neurologic pe termen lung, hemostatic (oprirea hemoragiei).

Cum poți evita dezvoltarea acestui sindrom extrem de periculos pentru dezvoltarea copilului?

Sindromul este denumit astfel pentru a arăta mecanismul de rănire. Este dificil de a vindeca complet acest sindrom. Creierul unui copil (atât cel sănătos, cât și cel afectat) este foarte activ înainte de vârsta de doi ani.

Acest lucru înseamnă că nici măcar nu se poate face un diagnostic sau un prognostic definitiv la această vârstă, deoarece creierul este capabil de o compensare aproape completă până la vârsta de doi ani. Dacă sindromul este diagnosticat și tratat la timp, prognosticul este, de obicei, bun.

Rezultatul depinde de gravitatea leziunilor suferite. Problema este că, de foarte multe ori, părinții nu solicită ajutor medical la timp, iar diagnosticul este pus atunci când criza s-a dezvoltat deja. Ulterior, atunci când întregul tablou clinic este conturat, devine clar că copilul a fost expus la o traumă.

Pentru a evita dezvoltarea sindromului bebelușului scuturat putem învăța din experiența țărilor străine, unde, la externarea din spital, fiecărui părinte i se arată pe un manechin special ce se întâmplă cu creierul copilului atunci când acesta este scuturat. Ar trebui să vorbim despre consecințe pentru a evita aceste momente. Să promovăm activ utilizarea scaunului auto atunci când transportăm copiii în mașină. Nu ar trebui să lăsați o mamă obosită singură cu copilul ei dacă nu este capabilă să se descurce cu el sau să îl calmeze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`