Prima pagină » Economic Local » Sindicatul APIA avertizează: Plățile APIA pentru fermierii care lucrează până-n 50 ha, blocate!
Sindicatul APIA avertizează: Plățile APIA pentru fermierii care lucrează până-n 50 ha, blocate!

Sindicatul APIA avertizează: Plățile APIA pentru fermierii care lucrează până-n 50 ha, blocate!

14 sept. 2023, 14:42, 1 ,
în Economic Local

APIA și AFIR, restructurate! Tensiuni în cele două agenții de plăți din agricultură care stau sub amenințarea Ordonanței de Urgență a Guvernului care stabilește desființarea multor posturi de șefi de birou din ambele agenții. Sindicatul Național APIA avertizează, într-o scrisoare deschisă, că șefii de birou APIA din teritoriu sunt cei care autorizează plățile APIA pentru fermierii, crescătorii de animale care lucrează până-n 50 de hectare, conform www.agroinfo.ro.

Agroinfo publică un punct de vedere, la care anexăm scrisoarea deschisă a sindicatelor din care fac parte cele două agenții de plăți transmisă Federației AGROSTAR și demersul făcut de Federația AGROSTAR pentru o întâlnire, pe acest subiect sensibil, cu ministrul agriculturii.

„În privința desființării funcțiilor publice de șef de birou și a structurilor subordonate acestora, apreciem că este de natură a duce la pierderea acreditării Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, dar și de punere în împosibilitate a acesteia de a finaliza cererile unice depuse de beneficiari în campania 2023, având în vedere resposabilitatea șefilor de centre locale de a autoriza plățile pentru cererile unice de plăți care nu depășesc 50 ha,” este subliniat în scrisoarea deschisă a sindicatelor APIA și AFIR, transmisă Agroinfo.

Proiectul Ordonanței de Urgență vizează desființarea a circa 262 de posturi șef birou APIA și 144 posturi de conducere și execuție din Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

„Agricultura românească trece în ultimii doi ani prin ample frământări și provocări. Dacă anul 2022 a fost un an extrem de secetos pentru fermierii din estul Moldovei si din sudul țării, colac peste pupăză a început și conflictul ruso-ucrainean care a dus la scumpiri de nemaivăzut ale energiei și inputurilor. Astfel, dacă un ha de cereale se înființa cu aproximativ 2500-3000 de lei, s-a ajuns acum la sume fabuloase, undeva între 5500 și 7000 de lei la ha. Acest lucru înseamnă că, de la 40 de bani cât te costa să produci un kg de grâu, acum s-a ajuns undeva la cel puțin 1 leu. Și asta nu este tot, ”Coridorul de solidaritate”, în loc să tranziteze România, și-a revărsat ”cornul abundenței” la noi în bătătură și au ajuns fermierii nostri să vândă cerealele sub prețul de producție. Și prețul ca prețul, dar din surse de pe teren, oaia se uită cam cruciș la cerealele ucrainiene și cică același sentiment de greață a fost împărtășit și de înaripatele care au fost servite cu ”asemenea bunătăți”.

Dar să trecem la oile noastre și să lăsăm bârfele pe altă data. Așadar, pe lângă faptul că fermierul este pe margiena râpei din cauza conflictului de la graniță, în zona Moldovei și în sud se mai simte un pui de secetă, în plus, este posibil ca fermierul român să fie blocat și financiar și aici este vorba de plățile derulate de APIA. După cum știm, pentru unii fermieri, aceste plăți, pentru anul 2022 și anul 2023, au reprezentat colacul de salvare de la faliment și închiderea fermelor mici și mijlocii. S-au gândit unii prin birouri întunecate să realizeze marea reformă, să rămână înscriși în analele istroriei ca mari făuritori de țară și de binefacere, dar tipic românește – tăiem fără să gândim. Deci despre ce este vorba: varianta x de reformă, scăpată pe surse, atacă această instituție în coloana ei vertebrală, din punct de vedere organizatoric. Așa cum în armată coloana vertebrală este subofițerul, în APIA coloana vertebrală, ce asigură finanțare la peste 700000 de fermieri mici și mijlocii, este structura de birou, în speță șefii de birou.

Stau strâmb și încerc să judec drept, cum să modifici un lucru care merge foarte bine (a se vedea absorbție de peste 98 la sută, plăți efectuate în termen, cu recunoaștere europeană și națională cu privire la activitatea acestei instituții). Mecanismul de funcționare pus la punct în cei 18 ani de activitate, cu proceduri avizate/acreditate care au demonstrat eficiența mecanismului, sunt aruncate la gunoi pentru că unii vor să rămână în istorie. Trebuie să spunem că în istorie sunt înscriși mulți, dar mai ales în coșul de gunoi al istoriei. Deci atenție în care parte vor cădea. Așadar orice oprire a mecanismului APIA va însemna blocarea plăților pentru o perioadă mai mare sau mai mică de timp. Iar fermierilor noștri fix asta le mai trebuie.
Costi Viscol”

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024