Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a propus mai multe sancțiuni pentru elevi în cazul unor abateri disciplinare, în contextul incidentelor grave din ultima săptămână, petrecute în școli. Printre acestea se numără reintroducerea exmatriculării, detenția școlară, nota de purtare să fie luată în calcul la admiterea la liceu sau la Bacalaureat și amenzi pentru părinți. La Iași, situația este similară, întrucât USLIP Iași mizează pe aceeași carte
Propunerea președintelui sindicaliștilor este agreată de reprezentanții Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iași.
„Este corect, este o măsură care trebuie luată”, a declarat prof. Laviniu Lăcustă, liderul USLIP Iași.
Propuneri FSLI
Președintele FSLI a prezentat, în cadrul dezbaterilor de marți, 11 aprilie 2023, din comisia de învățământ din Camera Deputaților, un set de 6 propuneri de sancțiuni pentru elevi și părinți în cazul unor abateri disciplinare, printre care reintroducerea exmatriculării sau detenția școlară: instituirea prin lege a sancțiunilor aplicabile elevilor, inclusiv preavizul de exmatriculare și exmatricularea limitată, în timp de 3-5 zile sau definitivă, cu modificarea corespunzătoare a dispozițiilor privind obligativitatea învățământului.
Apoi, normarea în fiecare unitate de învățământ a cel puțin unui post de consilier școlar, fără obligație de catedră, doar cu atribuții și competențe clare în privința elevilor care trec prin dificultăți în familie, criză de identitate sau de adaptare la mediul școlar, care să poată discuta cu elevii indiferent că părinții/reprezentanții legali sunt sau nu de acord, la solicitarea învățătorului/dirigintelui. Mai departe, se pune accent pe instituirea prin lege a amenzilor plătibile de către părinți/reprezentanți legali pentru faptele copiilor (indiferent că acestea constă în deteriorări, distrugeri ale bunurilor unității sau jignirea/lovirea salariaților acesteia) și normarea de posturi de paznici ai unităților de învățământ, nu angajați ai firmelor de bază cu care unitățile administrativ-teritoriale au contract, care să îi poată controla pe elevi în ghiozdan/rucsac, de urgență, prin sondaj sau în caz de suspiciune privind deținerea de arme albe, petarde ori substanțe periculoase/psihotrope.
De asemenea, sunt vizate și obligativitatea de a instala camere video în toate sălile de clasă, holuri și în curtea școlii, care să poată funcționa independent de existența sau nu a acordului părinților/reprezentanților legali, cu acceptul cadrelor didactice, interdicția utilizării telefoanelor mobile în spațiul școlar, atât în timpul orarului normal, cât și în pauze sau în cadrul activităților extrașcolare, dar și închiderea acestora la intrarea în unitate. Telefoanele găsite în funcție asupra elevilor se confiscă și se predau doar părinților sau reprezentanților legali.
Președintele USLIP Iași: „Sunt 100 la sută de acord cu FSLI”
Președintele USLIP Iași, prof. Laviniu Lăcustă, a oferit reporterilor BZI și alte detalii referitoare la situația menționată anterior. Reprezentanții USLIP Iași susțin toate propunerile FSLI, dar în special reintroducerea exmatriculării elevilor în lege.
„Sunt 100 la sută de acord cu propunerile FSLI. Este corect, legat de exmatriculare, este o măsură corectă care trebuie luată, la fel și amendarea, însă fără detenție, ținând cont că aceasta se impune doar în cazul actelor grave de disciplină ale unor elevi. Dacă nu este cazul, desigur, nu se aplică”, a menționat prof. Laviniu Lăcustă, liderul USLIP Iași.
Pe langa exmatriculari ar trebui reintrodusa ,,scoala de corectie”.