Simularea unui accident cu 10 victime, pe esplanada UMF Iași – GALERIE FOTO / VIDEO

13 mai 2022, 15:17
Codruța Șoroagă, în Local

Vineri, 13 mai 2022, pe esplanada UMF Iași, a avut loc o simulare a unui accident rutier cu 10 victime și cu explozia unei cisterne cu substanță toxică. Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” al județului Iași și echipa medicală, compusă din medici titulari, medici rezidenți și studenți voluntari de la SMURD Iași, au intervenit pentru preluate și decontaminate victimelor, pentru salvarea, trierea și apoi evacuarea către spitale persoanelor accidentate. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul Congressis.

În perioada 11-15 mai 2022, la Iași, se desfășoară cea de-a XVII-a ediție a Congresului Internațional pentru Studenții Mediciniști și Tinerii Doctori, Congressis. Congresul se desfășoară cu sprijinul Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași. În anul 2019, la congres au luat parte peste 1.200 de invitați, iar pentru ediția din 2022, organizatorii își propun ca, pe lângă sesiunile științifice, să ofere participanților și o ședere plăcută în Iași, cel de-al doilea cel mai important oraș universitar din țară.

Prof.univ.dr. Diana Cimpoeșu, despre simularea unui accident la UMF Iași: “Aceste accidente se pot întâmpla și este important să știm cum să acționăm”

Prof.univ.dr. Diana Cimpoeșu, coordonator SMURD Iași, este de părere că astfel de exerciții sunt utile atât pentru studenți și medici rezidenți, cât și pentru populația orașului Iași, deoarece este esențial să știm cum să acționăm în cazul unui accident.

“Am luat parte la un exercițiu cu victime multiple, accident rutier, contaminare, cu explozia unei cisterne care conține o substanță toxică. A intervenit Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași cu noua mașină de protecție CBRN (chimic, radiologic, nuclear și biologic). Sunt 10 victime în autovehicule, acestea trebuie preluate și decontaminate. Mai departe, echipa medicală, compusă din medici titulari, medici rezidenți și studenți voluntari de la SMURD Iași, intervine, alături de pompieri, pentru salvarea, trierea, tratamentul și apoi evacuarea către spitale a victimelor. Este vorba despre un accident în cadrul Congressis. Iată că ne bucurăm de acest congres tradițional al studenților din Universitatea de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa» din Iași, care revine într-un format fizic, într-o zi frumoasă, în care știința se împletește cu entuziasmul debordat al studenților. Universitatea găzduiește o activitate de învățare practică, utilă pentru toate categoriile de participanți, utilă și pentru populație, pentru că este important să știm că astfel de accidente se pot întâmpla, cel mai bine este să le prevenim, dar atunci când ele se întâmplă, este important să știm cum să acționăm, iar studenții care au inițiat această acțiune sunt bucuroși, sunt fericiți. Noi, disciplina de Medicină de Urgență a Universitatea de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa» din Iași, suntem bucuroși că putem face asta”, a declarat prof.univ.dr. Diana Cimpoeșu, coordonator SMURD Iași.

ISU Iași dispune de două autospeciale de intervenție de ultimă generație

În luna martie, ISU Iași a primit două autospeciale de intervenție de ultimă generație. Cele două autospeciale, o autoplatformă de la salvare de la înălțime și o autospecială pirotehnică, vor ușura misiunile pompierilor ieșeni în cele mai provocatoare intervenții. Autoplatforma poate ajunge până la 45 metri înălțime. De aceea, aceasta poate fi utilizată atât în operațiunile de salvare a persoanelor rămase captive la înălțime, sub nivelul solului, dar și în operațiunile de salvare a persoanelor captive pe apă. Brațul hidraulic al autospecialei este manevrat digital, iar mașina de intervenție are multiple comenzi digitale, astfel că operațiunile de salvare se vor desfășura mult mai rapid.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” al județului Iași dispune de o noua mașină de protecție CBRN, care poate fi utilizată în cazul accidentelor chimice, radiologice, nucleare și biologice. Aceste două mașini de intervenție au fost achiziționate de către Ministerul Afacerilor Interne în cadrul Proiectului Viziune 2020. Până să fie folosite în misiuni, acestea au fost utilizate în simularea unor accidente și a unor operațiuni de salvare.

Comentarii
  • Un pompier obligat sa facă pe-a paramedicul

    Jigodiia dracului….faci jocurile lui Arahat… De ce nu ies în strada SMURD-istii decât dacă vine televiziunea. Zi-ne și noua că-ți km are o mașină de la smurd când o ca să-ți? Ți-o mai trage Arahat sau ii e greață și lui de tine?!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *