O simulare de atac terorist a avut loc în municipiul Iași. Exercițiul a fost efectuat de angajații Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași și de carabinierii din Republica Moldova
Exercițiu comun desfășurat de Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Iași și de Inspectoratul General de Carabinieri din Republica Moldova. Exercițiul de ieri, 20 ianuarie 2022, face parte dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană în cadrul unui program comun de cooperare între România și Republica Moldova.
Proiectul a avut drept scop pregătirea personalului celor două structuri partenere pentru intervenția în astfel de situații. La poligonul din zona C.A. Rosetti din municipiul Iași a avut loc o simulare a unui atac terorist asupra unui transport de valori, urmat de intervenția în forță a celor două echipe de jandarmi.
Simulare de atac terorist în Iași, la poligonul din C.A. Rosetti
Practic, exercițiul a fost compus dintr-un atac asupra unei mașini de valori, aflată la granița dintre România și Republica Moldova. Exercițiul a presupus ulterior intervenția echipelor de jandarmi ieșeni și carabinieri din Republica Moldova pentru anihilarea teroriștilor și eliberarea ostaticilor.
”Misiunea s-a încheiat cu succes, urmând a se elabora un ghid de bune practici în care vor fi incluse lecțiile învățate din acest exercițiu de antrenament, ce vor rămâne un bun îndrumar în activitatea noastră și a partenerilor carabinieri. Este un moment important pentru cele două structuri. Am ajuns la finalul proiectului european între cele două structuri. Este primul proiect desfășurat la nivel național între cele două părți. Am achiziționat și o serie de mijloace materiale specifice de intervenție, la un standard destul de ridicat”, a menționat col.dr. Mircea Tulică, comandantul IJJ Iași.
Recent, cei de la IJJ Iași și-au făcut și bilanțul activităților pe anul 2021.
Zeci de jandarmi, prezenți la exercițiul din Iași
Șeful IJJ Iași a precizat și că acest exercițiu a avut rolul de a pregăti jandarmii pentru o situație reală.
”Exercițiul a constat în asigurarea pazei și protecției a unui transport de valori importante cu caracter transfrontalier din Republica Moldova către Iași. În cadrul scenariului am introdus situația unui atac în zona de frontieră a acestui transport și am identificat metode care se impun pentru intervenția la nivelul celor două structuri, pentru ca atunci când avem astfel de situații, misiunea să se desfășoare în condiții optime”, a mai spus șeful jandarmeriei ieșene.
Jandarmeria Română asigură paza și transportul de valori pe întreg teritoriul național. Până în prezent, cea mai mare valoare a unui transport supravegheat de jandarmi a fost de aproximativ 264 de milioane de euro, constând în opere de artă ale sculptorului Constantin Brâncuși.
Proiect transfrontalier între cele două țări
Și reprezentanții carabinierilor din Republica Moldova au arătat ce înseamnă un astfel de proiect pentru structurile Ministerului de Interne.
”Exercițiul s-a desfășurat în faza a treia a proiectului legat de asigurarea și restabilirea ordinii publice în context transfrontalier, desfășurat pe parcursul unui an. Împreună cu jandarmii de la Iași am inițiat tactici de intervenție care s-au soldat cu o activitate interoperabilă. Am reușit să transmitem un sentiment de încredere între colegii noștri. Fenomenul infracțional nu are limite și nu are granițe. Acest exercițiu ne-a demonstrat că suntem gata să intervenim, indiferent în ce loc din lume și indiferent din ce forță facem parte”, a precizat colonelul Ștefan Pavlov, comandantul Inspectoratului General de Carabinieri din Republica Moldova.
O astfel de simulare de atac terorist în Iași a mai fost făcută în trecut de reprezentanții Jandarmeriei ieșene, la Curtea de Apel.