Pleurezia serofibrinoasa este o inflamatie acuta a pleurei, caracterizata prin prezenta unui exsudat in cavitatea pleurala. Tuberculoza pulmonara reprezinta inca cea mai frecventa cauza (50 – 55%). Se presupunea, in trecut, ca orice pleurezie serofibrinoasa care nu-si dovedeste cauza este de natura tuberculoasa.
Se intalneste mai frecvent intre 16 – 35 de ani. Raspunsul violent al seroasei pleurale la infectia tuberculoasa se datoreste, probabil, unui mecanism alergic. Boala este adesea prima manifestare clinica a tuberculozei, aparand in saptamanile sau lunile care urmeaza primoinfectiei.
Atingerea pleurala se produce pe cale hematogena si in special prin contiguitate de la un focar pulmonar sau ganglionar. Un rol favorizam il au anotimpul (martie-mai), frigul, umiditatea si bolile care scad rezistenta organismului. in ultimele decenii, paralel cu regresia tuberculozei pulmonare si pleurale, a crescut frecventa altor cauze: in principal, pleurezia canceroasa (25 – 30%); urmeaza pleurezia virala, acardiaca (revelatoare ale unui infarct pulmonar ignorat), reumatismala, pleureziile decapitate (secundare unei pneumopatii bacteriene grave, tratata prin antibiotice), pleureziile din colectiile subdiafragmatice (cu sediul in dreapta), secundare pancreatitelor cronice (in stanga), cirozelor hepatice, colagenozele (in special lupusul eritematos diseminat).
Simptome
Debutul este brutal in mai mult de jumatate din cazuri, cu junghi toracic violent, iradiind uneori in abdomen sau umar, exagerat de mis-carile respiratorii si calmat de imobilizarea toracelui sau de constituirea lichidului, cu mici frisoane repetate si febra, care in 2 – 3 zile atinge sau depaseste 39 grade Celsius.
Uneori, debutul este progresiv, cu semne de impregnare bacilara, febra crescand progresiv. Alteori este latent, exsudatul constituindu-se fara zgomot si fiind descoperit Intamplator. in perioada de stare, care dureaza de la 5 zile pana la 3 saptamani, febra este constanta, „in platou” (39 – 40 grade), mai rar neregulata, iar junghiul toracic, diminuat sau disparut. Apar dispnee, tuse uscata obositoare, scurta, mai ales cand bolnavul se asaza in pat, si paloare.