Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Simptomele pancreatitei: sa înțelegem care sunt semnalele de alarma

Simptomele pancreatitei: sa înțelegem care sunt semnalele de alarma

24 oct. 2019, 15:45,
în Sanatate

Simptomele pancreatitei. Pancreatita este o inflamație a pancreasului. Pancreasul este o glandă situată în spatele stomacului, în apropierea ficatului, care produce enzime necesare digestiei și hormonilor care ajută la reglarea zahărului (glucozei) din sânge. Pancreatita provoacă daune pancreasului și țesuturilor din jur.

Există două forme de pancreatită

Pancreatita acută apare brusc și durează câteva zile. Majoritatea cazurilor apar ca urmare a calculilor biliari sau din cauza consumului excesiv de alcool. Pancreatita cronică apare adesea după un episod de pancreatită acută și poate dura câțiva ani.

Cauzele pancreatitei

Majoritatea cazurilor de pancreatită acută sunt cauzate de calculi biliari sau consumul excesiv de alcool. Consumul de alimente grase, o infecție (cum ar fi oreion sau hepatită virală), tulburări în urma operației, traume ale abdomenului sau cancer pancreatic pot provoca pancreatită acută. Unele medicamente, cum ar fi pentamidina, didanozina, utilizate pentru tratamentul HIV, sau diuretice și sulfonamide pot provoca, de asemenea, pancreatită acută. Aproximativ 15% – 25% din cazurile de pancreatită acută au o cauză necunoscută.

Aproximativ 45% din cazurile de pancreatită cronică sunt cauzate de consumul prelungit de alcool, provocând deteriorarea și calcifierea pancreasului. Alți factori, cum ar fi afecțiunile pancreatice ereditare, fibroza chistică, lupusul, nivelurile ridicate de trigliceride pot provoca pancreatită cronică.

Testele de sânge pot confirma pancreatita acută prin prezența unor niveluri ridicate de enzime digestive (amilază și lipază), zaharuri, calciu sau lipide (grăsimi).

O scanare CT poate fi utilizată pentru a identifica umflarea pancreasului, acumularea de lichide în abdomen sau prezența pseudocistilor.

Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) și tomografia computerizată pot detecta prezența calculilor biliari în vezica biliară.

Simptomele pancreatitei

Simptomele pancreatitei acute

Severitatea pancreatitei acute poate varia de la o persoană la alta.

Durere abdominală intensă care poate radia către spate.
Dureri abdominale care cresc după masa.
Un abdomen umflat și dureros.
Greață și vărsături.
O sensibilitate a abdomenului la atingere.
Febra.
O creștere a ritmului cardiac.

Simptomele pancreatitei cronice

Durere în partea superioară a abdomenului.
Indigestie.
O pierdere de greutate.
Scaune uleioase și mirositoare (steatorree).

Consumul excesiv de alcool poate provoca pagube pancreatice fără a provoca simptome timp de mai mulți ani. Apoi, brusc, persoana poate dezvolta simptomele pancreatitei grave, cum ar fi:

Durere intensă în abdomen.
O pierdere a funcției pancreatice.

Persoanele în pericol

Persoanele cu fibroză chistică.
Persoanele cu un nivel ridicat de trigliceride (lipide din sânge transformate de ficat, de obicei, din consumul excesiv de alcool sau zahăr).
Persoanele cu lupus.
Pancreatita cronică apare mai frecvent la bărbații cu vârste cuprinse între 30 și 45 de ani, dar și femeile pot fi afectate. Pancreatita este rară la copii.

Simptomele pancreatitei: factorii de risc

Calculi biliari (colelitiaza).
Consumați alcool in cantități prelungite și excesive.
Fumatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`