Prima pagină » Sanatate » La psiholog » Simptomele narcomaniei – cum recunoastem o persoana care se drogheaza
Simptomele narcomaniei - cum recunoastem o persoana care se drogheaza

Simptomele narcomaniei – cum recunoastem o persoana care se drogheaza

16 apr. 2017, 14:56,
Echipa BZI.ro în Magazin
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:601870;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

Abuzul de droguri sau narcomania este utilizarea unui drog psihoactiv într-o cantitate suficienta pentru a provoca utilizatorului vatamare fizicamentala, emotionala sau sociala. Dependenta este utilizarea continua, compulsiva a unui drog.

Abuzul de droguri sub forma de medicamente este o problema de sanatate majora. Între doua si trei milioane de americani sunt dependenti de medicamente eliberate pe reteta, iar spitalele raporteaza la fel de multe urgente din cauza abuzului de medicamente legale ca si cele datorate drogurilor ilegale.
 
Ca si consumatorii abuzivi de alcool, cei care se drogheaza îsi neaga, de obicei, problema, minimalizand amploarea utilizarii drogului sau blamand factori externi, cum ar fi stresul familial sau profesional. Familia se poate ralia acestei negari, într-un efort gresit directionat de aparare a celui în cauza, creand o bariera puternica pentru tratament si recuperare.

Drogurile – Categorii
–  Deprimante ale sistemului nervos central (SNC): pastilele de dormit si medicamentele anxiolitice, barbituricele.
–  Benzodiazepinele sunt mai sigure decat barbituricele, dar pot provoca dependenta dupa cateva saptamani de utilizare, pe masura ce pacientii dezvolta toleranta fata de ele. Aceasta clasa cuprinde agenti anxiolitici populari – diazepam alprazolam si triazolam.
–  Stimulantii: amfetamina, cocaina; forma fumata, numita crack, da rapid dependenta.
–  Opiacee: dependenta de opiu, morfina sau heroina. Dependenta provoaca, de obicei, depresie, anxietate, pierderea respectului de sine si scaderea capacitatii de a face fata vietii.
–  Cannabis. Fumatul de marijuana poate deprima memoria pe termen scurt, motivatia si nivelul energetic. Utilizarea cronica provoaca accelerarea batailor inimii, probleme de vedere, slabirea functiilor pulmonare, modificari ale hormonilor sexuali si risc marit de cancer la plamani. Marijuana si alte forme de cannabis, cum ar fi hasisul, nu dau usor dependenta, dar sunt considerate droguri „de intrare”: utilizatorii de marijuana au risc semnificativ mai mare de a utiliza cocaina decat neutilizatorii.
–  Alte substante frecvent folosite abuziv variaza de la tutun si alcool pana la droguri psihedelice, cum este LSD, steroizi anabolizanti pentru a-si dezvolta musculatura risca un comportament violent, boli de inima, leziuni grave ale ficatului si modificari hormonale. 

Copiii femeilor însarcinate care abuzeaza de droguri legale sau ilegale prezinta riscuri aparte, de la nastere prematura si malnutritie pana la defecte din nastere ce ameninta viata.

Narcomania – Simptome
Simptomele narcomaniei: modificari ale aspectului si comportamentului,ce afecteaza relatiile si performanteleprofesionale, lacopii: schimbari bruste de stare afectivasau atitudine, performante scolare slabe,izbucniri temperamentale sau izolare crescuta.
 
Simptomele specifice depind de drog energia extrema, pierderea în greutate, insomnia si tremuraturile pot indica abuzul de stimulante; letargia, vorbirea neclara sau confuza, pierderea echilibrului, pupilele contractate sau somnul excesiv pot indica abuzul de sedative.

Schimbarile bruste de stare afectiva, ochii rosii, pupilele dilatate, timpii crescuti de reactie si reflexele încetinite, ameteala si letargia pot indica utilizarea de marijuana; narile ulcerate sunt caracteristice prizarii de cocaina. 

Curgerea nasului sau pufnituri (sforaituri) pe nas sunt tipice în fumatul de cocaina – crack.
Urmele de ace pe brate pot indica utilizarea intravenoasa de cocaina; scaderea în greutate, letargia, instabilitatea afectiva, transpiratiile excesive, vorbirea neclara, pupilele contractate si apetitul scazut sugereaza excesul de opiacee.
 
Halucinatiile, pupilele dilatate, tremuraturile si transpiratia indica excesul de droguri psihedelice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
03 octombrie 2024
03 octombrie 2024