Tot mai multe persoane se întreabă care sunt simptomele diabetului pe sistem nervos. Diabetul zaharat este principala afecțiune endocrină din lume în ceea ce privește prevalența. Diabetul zaharat este periculos, deoarece este însoțit de tulburări ale tuturor tipurilor de metabolism. Printre care carbohidrați, grăsimi, proteine, minerale, apă și sare.
Astfel de tulburări metabolice severe duc, în mod natural, la complicații grave, inclusiv la cele ale sistemului nervos. Punctul cheie în dezvoltarea complicațiilor diabetului, inclusiv a celor neurologice, este creșterea constantă a conținutului de glucoză în sânge, care duce la deteriorarea peretelui vascular. Sunt afectate atât vasele mari, cât și cele capilare. Cea mai dezvoltată rețea capilară din corpul nostru se află în rinichi, ochi, creier și membre. Aceste organe sunt cele care sunt ținta diabetului.
Simptomele diabetului pe sistem nervos. Afecțiuni ale creierului provocate de creșterea glucozei
Atunci când sunt afectate vasele mari și mici – acest lucru determină o creștere a permeabilității lor, există o fragilitate a vaselor. Se dezvoltă cu ușurință tromboza și ateroscleroza. Astfel de tulburări vasculare ale sistemului nervos au ca rezultat accidente vasculare cerebrale, precum și leziuni cronice ale creierului – encefalopatia diabetică.
Este important de reținut că, odată cu dezvoltarea diabetului, probabilitatea de apariție a accidentelor vasculare cerebrale și a altor afecțiuni care pun viața în pericol crește de mai multe ori. O altă afecțiune periculoasă printre complicațiile neurologice ale diabetului este polineuropatia diabetică.
Această boală este cauzată de insuficiența alimentării cu sânge a nervilor periferici mici de la nivelul extremităților inferioare și superioare. Nervii sunt lipsiți de oxigen, ceea ce duce la afectarea funcției. Acest lucru duce la frisoane, furnicături, amorțeală și senzația de „furnici care se târăsc” în mâini, față și picioare.
Un semn caracteristic este atunci când o persoană merge desculță pe podea și nu poate simți unde calcă. Poate apărea și efectul opus, când apare hipersensibilitatea, arsura sau durerea. Pot apărea crampe la nivelul picioarelor și al mușchilor gambei, iar unii pacienți se pot trezi noaptea cu crampe.
Cum se tratează polineuropatia diabetică? Ce se întâmplă când consecințele diabetului nu sunt tratate corespunzător?
Polineuropatia este un caz în care putem îmbunătăți starea și elimina simptomele, dar nu putem garanta că acestea nu vor reveni, deoarece afecțiunea este o consecință a diabetului. Remisiunea pe termen lung este dificil de obținut, dar există tratamente moderne care pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții. Endocrinologul și neurologul vor prescrie un regim de tratament precis în astfel de cazuri, ținând cont de toate caracteristicile bolii.
Este important de reținut că afecțiunea trebuie tratată, chiar dacă este una minoră, pentru a îmbunătăți nutriția țesuturilor și pentru a încetini cât mai mult posibil deteriorarea nervilor. În cazul în care diabetul se dezvoltă și nu este tratat corespunzător, nutriția țesuturilor este afectată. Aceasta duce la o aderare imediată a infecției secundare, la apariția ulcerelor trofice care nu se vindecă și la consecințe grave chiar și după zgârieturi și escoriații minore. Apariția leziunilor gangrenoase în diabet duce adesea la amputație.
Din păcate, oamenii acordă rareori atenție situațiilor în care simptomele diabetului pe sistem nervos își fac apariția. Astfel, există adesea situații în care diagnosticul de diabet este făcut de un neurolog. Un caz tipic este atunci când un pacient merge la un neurolog în legătură cu picioarele reci și este diagnosticat cu diabet zaharat. Pacientul își amintește apoi că are de mult timp gură uscată, frisoane și suferă de oboseală.