Simptomele dermatitei seboreice. Dermatita seboreică se referă la o boală benignă a pielii caracterizată prin formarea de pete roșii însoțite de solzi, un fel de mătreață pe suprafața pielii. Aceasta boala progreseaza si poate dura toata viata.
Se spune că este seboreică, deoarece afectează în principal părțile uleioase ale pielii, cum ar fi fața, trunchiul și părul. Nu provoacă complicații, dar este estetic jenanta. Creșterea excesivă a unei drojdii este considerată a fi responsabilă pentru plăcile roșii. Tratamentele se bazează pe utilizarea de antimicotice (șampoane, creme, loțiuni).
Cauzele dermatitei seboreice
În acest moment, originea dermatitei seboreice este incertă. Două elemente sunt implicate: zona pielii uleioase și o ciupercă (drojdia), cum ar fi Malassezia furfur (anterior pitysporum). Drojdiile se găsesc pe toate tipurile de piele, dar unele persoane par să reacționeze la ele necorespunzător, ceea ce poate duce la dermatită seboreică. O altă ipoteză este că drojdiile transformă sebumul în acizi grași liberi, care la rândul lor sunt sursa de inflamație.
Manifestările vizibile sunt suficiente pentru ca un medic să poată pune un diagnostic, deși leziunile prezentate seamănă uneori cu cele ale psoriazisului. Nu este întotdeauna ușor de facut diferența intre aceste două boli. Vorbim și de sebopsoriazis în formele profuse de dermatită seboreică asociate cu plăcile psoriazisului de pe corp.
Simptomele dermatitei seboreice
Simptomele variază ușor în funcție de zona (zonele) afectate:
Pe scalp (cel mai frecvent): solzi albi, un fel de mătreață vizibilă pe haine sau umeri atunci când persoana își pieptene părul, scalpul roșu, mâncărimi.
Pe piele, acestea sunt pete roșii. Sunt de preferat localizate:
Pe față: în pliurile nazolabiale (caneluri între nas și ambele capete ale gurii), aripile nasului, sprâncenele, pleoapele, în spatele urechilor și în canalul auditiv extern. Plăcile se formează de obicei simetric.
Pe trunchi, pe spate: pe o linie mediană verticală între sâni (zona intermamară), sau pe spate, o zonă mediană între umeri (zona interscapulară).
Pe zonele genitale, zonele păroase și pliurile, de exemplu, pliurile inghinale.
Mâncărimi: acestea sunt relativ frecvente, dar nu sunt sistematice și pot fi însoțite de senzații de arsură.
Leziunile sunt foarte inconstante: vin și pleacă, adesea declanșate de stres, oboseală sau suprasolicitare. Și sunt sporite de soare.