Simptomele depresiei la femei pot fi identificate foarte ușor, acestea semnalând o problemă gravă de sănătate. Depresia este o tulburare de dispoziție ce poate dura o perioadă lungă de timp. Aceasta se manifestă prin sentimente și stări de tristețe nejustificată, neîncredere în forțele proprii, stimă de sine scăzută și neputință. Depresia poate fi ușoară sau moderată, cu simptome de apatie, lipsă de energie, insomnie și oboseală, dar poate fi și de natură ereditată sau clinică, fiind necesar un tratament specializat. Iată cum poate fi prevenită sau tratată această tulburare.
Simptomele depresiei la femei
Depresia este una dintre cele mai frecvente tulburări în rândul femeilor. Aceasta apare în diferite momente ale vieții și are diverse forme, de la cele mai ușoare până la cele grave. Printre tulburările depresive des întâlnite la femei se află depresia majoră, depresia nevrotică, tulburarea bipolară, depresia postpartum, tulburarea disforică prementruală și depresia provocată de menopauză.
Cele mai frecvente simptome ale depresiei la femei sunt sentimentele de tristețe, izbucniri de furie, iritabilitate și frustrare, insomnie, lipsă de energie, reducerea apetitului și pierderea în greutate, stări de anxietate, agitație și neliniște, sentimente de inutilitate, stimă de sine scăzută, dar și simptome grave precum gânduri frecvente de sinucidere.
Depresia este o tulburare care afectează organismul atât la nivel fizic, dar și psihic. De aceea, este important să identificăm cauzele, simptomele ce au declanșat depresia, dar mai ales să apelăm la ajutorul unui specialist. De asemenea, este esențial să cunoaștem factorii care pot crește riscul de a ne confrunta cu depresia. Printre cauze se află istoricul familial al tulburărilor de dispoziție, decesul unei persoane dragi, stresul social continuu, precum pierderea locului de muncă, divorțul, o relație de dragoste toxică, abuzul fizic.
Este binecunoscut faptul că femeile sunt mult mai predispuse la depresie decât bărbații. De aceea, este bine să gestionăm cu atenție orice factor stresant cu care ne confruntăm și să apelăm la ajutorul unui psihoterapeut atunci când nu mai găsim o soluție pentru a scăpa de depresie.
Soluții eficiente pentru tratarea tulburărilor de dispoziție
Depresia afectează tot mai multe persoane, iar stresul este principalul factor declanșator. Pentru a ne vindeca de tulburările de dispoziție putem urma un tratament medicamentos, dar putem merge și la câteva ședințe de psihoterapie. Sunt multe medicamente eficiente și recomandate de medicul specialist pentru tratarea depresiei de diferite tipuri. La fel de eficientă este și psihoterapia care se concentrează pe vindecarea traumelor unei persoane și schimbarea opiniilor distorsionate ale unei persoane cu privire la propria persoană și la mediul înconjurător.
Pe lângă consilierea psihologică, putem apela și la suplimentele alimentare care îmbunătățesc starea de spirit și ne oferă energie. De asemenea, practicarea unui sport ne va ajuta să avem un tonus bun și să ne menținem în formă. Plimbările în aer liber, alergarea ușoară, mersul cu bicicleta sunt câteva din metodele eficiente de a combate tulburările de dispoziție.
O altă soluție pentru a scăpa de depresie este practicarea meditației și rostirea unor rugăciuni de liniștire. Dacă rezonezi cu astfel de practici, cu siguranță te vei simți mult mai bine și eliberat de toate gândurile negre. La fel de important este și somnul. Medicii recomndă să dormim 8 ore pe noapte pentru ca organismul să se refacă după o zi obositoare și plină de activități solicitante.
Depresia apare mai frecvent la femei și poate fi tratată la timp dacă sunt identificate corect cauzele și simptomele acestei tulburări de dispoziție. Dacă vom adopta un stil de viață sănătos și echilibrat, cu siguranță vom învinge depresia manifestată la nivel fizic și emoțional.