Prima pagină » Sanatate » Simptomele atacului de panică. Prin ce se face simțită această tulburare?

Simptomele atacului de panică. Prin ce se face simțită această tulburare?

03 mai 2023, 10:10,
BZI.ro, în Sanatate

Tot mai multe persoane se întreabă cum să depășească simptomele atacului de panică. Atacul de panică este un debut brusc de anxietate severă, frică intensă, însoțită de o serie de simptome autonome, cum ar fi transpirația, palpitațiile, dificultăți de respirație și altele.

Atacul poate apărea o singură dată într-o anumită situație, se poate dezvolta în mod regulat și fără legătură cu alte tulburări psihice sau poate însoți evoluția unei alte tulburări nevrotice. Psihoterapia și medicația prescrisă de medic îmbunătățesc starea pacientului și îl ajută să facă față bolii. Atacurile de panică sunt extrem de frecvente – până la 20% dintre oameni le experimentează cel puțin o dată în viață, mai ales în marile orașe, femeile fiind de trei ori mai predispuse decât bărbații. Tulburarea de panică, care apare în mod regulat, afectează 3% dintre oameni.

Simptomele atacului de panică. Cât timp acestea se manifestă?

Anterior, această patologie era considerată o distonie vasculară, neurocirculatorie sau o cardionevroză, iar tratamentul acesteia era responsabilitatea interniștilor și a cardiologilor. În prezent, ea a fost plasată la rubrica tulburărilor legate de stres, care sunt tratate de psihoterapeuți și psihiatri.

Nu există o clasificare general acceptată a acestei tulburări. Atacurile de panică pot fi împărțite în două tipuri. Atributive, care apar într-o anumită situație, o călătorie cu autobuzul, prezența într-un loc aglomerat. Spontane care apar în afara legăturii cu o anumită situație.

Atacul de panică în sine nu este o boală, ci un sindrom, un complex de simptome care însoțește evoluția unei alte tulburări sau se dezvoltă de la sine. Afecțiunea este întotdeauna dificilă pentru pacient, chiar dacă nu este amenințătoare din punct de vedere fizic sau nu pune în pericol viața.

Ea debutează la vârsta de 20-30 de ani. Apare brusc, după un stres psihologic și emoțional sau pe un fond de bunăstare aparent completă. Durează în medie 15-30 de minute, mai rar până la o oră.

Ce simte o persoană care suferă de un atac de panică?

Simptomele atacurilor de panică la bărbați și femei sunt similare, principalele fiind un sentiment pronunțat de anxietate, teama de a muri, de a înnebuni, de a se îmbolnăvi grav, de a se sufoca, de a face un lucru greșit. Persoanele simt o senzație de nod în gât, de incompletitudine, de dificultate în respirație, de lipsă de aer.

În plus, pacienții suferă de palpitații, creșterea tensiunii arteriale, disconfort, durere în zona inimii sau alte neplăceri corporale. De asemenea, multe persoane suferă de amorțeală în diferite părți ale corpului. În plus apare tremur în tot corpul, dureri de cap, amețeli, transpirație și slăbiciune.

Un semn mai rar al unui atac de panică este derealizarea. Aceasta este o senzație de schimbare a lumii, ca și cum pacientul o privește de la distanță și simte că lumea a devenit cumva diferită și distorsionată. Simptomele și semnele acute ale unui atac de panică, chiar și în absența unui tratament, regresează treptat, lăsând în urmă un sentiment de slăbiciune, de ruptură, un oarecare disconfort și anxietate.

Printre simptomele atacului de panică se numără și o oarecare anxietate legată de așteptarea următorului atac. Dacă între atacurile de panică, însă, pot fi prezente anxietatea, iritabilitatea, tulburările de dispoziție și de somn, este probabil ca pacientul să aibă o altă tulburare nevrotică ce include atacurile de panică. Medicul dumneavoastră va clarifica aceste aspecte în timpul consultației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *