Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Ten palid si ameteli? Poate fi vorba despre anemie. Ce alte simptone ar trebui sa ne puna pe ganduri

Ten palid si ameteli? Poate fi vorba despre anemie. Ce alte simptone ar trebui sa ne puna pe ganduri

27 oct. 2019, 19:44,
în Sanatate

Simptomele anemiei. Anemia este o problemă de sănătate relativ frecventă, care se caracterizează prin lipsa globulelor roșii. Celulele roșii sunt celule care se găsesc în sânge. Ele servesc, printre altele, pentru a oferi oxigen țesuturilor și organelor.

Persoanele cu anemie se pot simți obosiți decât de obicei, deoarece inima trebuie să muncească mai mult pentru a furniza oxigen organismului.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 25% din populația lumii suferă de anemie. Jumătate dintre aceste cazuri sunt atribuite unei deficiențe nutriționale de fier. Femeile care au perioade menstruale grele, preșcolarii și femeile însărcinate prezintă cel mai mare risc pentru anemie.

Viața unei celule roșii din sânge

Rinichii secretă un hormon, eritropoietina, care controlează producția de măduvă osoasă, de noi globule roșii. Aceste globule circulă în sânge timp de 120 de zile. Apoi, sunt distruși în splină. În fiecare zi, aproximativ 1% din globulele roșii sunt reînnoite.

Cauze

Mai multe situații pot duce la anemie.

Deficiență de fier.
Un deficit de vitamine.
Boala cronică sau boala măduvei osoase.
O boală genetică, care determină, de exemplu, o distrugere a globulelor roșii prea rapid.
Hemoragie, adică un flux de sânge în afara vaselor de sânge.
Globule roșii, fier și hemoglobină

Globulele roșii sunt celule sanguine care constau în principal din hemoglobină. Hemoglobina este compusă dintr-o proteină (globină) și un pigment (heme). Acesta din urmă dă culoarea roșie sângelui. Fixează fierul care transportă oxigenul din plămâni către celule. Oxigenul este necesar pentru producerea de energie în celule și permite organelor să își îndeplinească funcțiile. Pigmentul legat de oxigen devine roșu și circulă în artere. De asemenea, hemoglobina transportă dioxid de carbon (deșeuri provenite de la arderea oxigenului) de la celule la plămâni. Devine roșu purpuriu și circulă în vene.

Simptomele anemiei

Majoritatea persoanelor cu anemie ușoară nu o observă. Intensitatea simptomelor variază în funcție de gravitatea, tipul de anemie și viteza de apariție a acestora. Când anemia apare treptat, simptomele sunt mai puțin evidente. Iată principalele simptome.

oboseală
Tenul palid
Accelerarea ritmului cardiac și scurtarea respirației mai accentuată la efort
Mâinile și picioarele reci
Dureri de cap
amețeală
Sensibilitate crescută la infecții (în caz de anemie aplastică, anemie cu celule secera sau anemie hemolitică)

Alte simptome pot apărea în unele forme severe de anemie, cum ar fi dureri la membre, abdomen, spate sau piept, tulburări de vedere, icter și umflarea membrelor.

Persoanele în pericol

Femei cu menstruatii grele.
Femeile însărcinate sau care alăptează, deoarece prezintă un risc mai mare de deficiențe nutritive.
Oamenii a căror moștenire îi predispune la anemie.
Persoanele cu boală cronică, boli autoimune sau tulburări gastro-intestinale (care pot duce la sângerare sau pot interfera cu absorbția de nutrienți).
Persoanele în vârstă, deoarece absorbția vitaminelor poate fi compromisă.
Persoanele expuse radiațiilor nucleare sau care au primit tratament radiologic pentru cancer.
Persoanele cu o infecție virală gravă, cum ar fi hepatita sau virusul imunodeficienței umane (HIV).

Simptomele anemiei. Factorii de risc

O dietă deficitară în fier, vitamina B9 (acid folic) sau vitamina B12. Veganii prezintă un risc mai mare pentru lipsa de vitamina B12 și fier, deoarece nu consumă proteine ​​animale.
Alcoolismul
Consumul anumitor medicamente. De exemplu, antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) și anticoagulantele pot provoca sângerare internă.
Alte medicamente pot interfera cu absorbția sau metabolismul acidului folic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *