Anemia cu deficit de fier este adesea asimptomatică. Dacă se agravează, provoacă oboseală, dificultăți de respirație, dureri de cap. Diagnosticul se pune printr-un test de sânge.
Anemia cu deficit de fier este adesea bine tolerată de organism și nu provoacă niciun simptom când începe, deoarece se instalează treptat. Poate fi dezvăluita printr-un test de sânge efectuat din alt motiv.
Simptome și diagnostic pentru anemia feriprivă (lipsa de fier)
Cu toate acestea, dacă scăderea hemoglobinei devine mai severă, pot apărea diferite simptome:
semne specifice anemiei: paloare, oboseală, dificultăți de respirație la efort, cefalee, senzație de „rotire”, amețeli, slăbiciune la ridicarea de pe scaun;
semne caracteristice lipsei fierului: piele uscată și păr, unghii fragile.
În caz de simptome care sugerează anemie, este esențială o consultare cu medicul curant. După examinarea pacientului, medicul comandă un test de sânge pentru a stabili diagnosticul de anemie de fier.
Acest test face posibilă stabilirea diagnosticului de anemie și specificarea caracteristicilor acesteia.
Nivelul hemoglobinei sau „Hb”
La adulți, nivelul de hemoglobină variază în funcție de sex și perioadele de viață:
130 de grame pe litru de sânge (sau g / l) la om;
120 g / l la femei;
105 g / l la femeile gravide (din al doilea trimestru de sarcină).
La copii, cantitatea normală de hemoglobină se modifică în fiecare etapă de creștere:
150 – 180 g / l la nou-născuți;
115 g / l între una și două luni;
105 g / l de la două luni la 1 an;
115 g / l de la 1 an la pubertate.
Nivelul de hemoglobină este indicativ al anemiei atunci când este sub valorile normale specificate mai sus.
Volumul globular mediu sau „MCV” al globulelor roșii sau celulelor roșii din sânge
Acesta este volumul mediu de celule roșii din sânge exprimat într-o unitate numită „femtoliter” (fl). În mod normal, este între 80 și 95 până la 100 fl. Dacă este mai puțin de 80 fl, poate confirma diagnosticul de anemie microcitară.
Concentrația medie a hemoglobinei corpusculare sau „CCMH” a celulelor roșii din sânge
Aceasta este cantitatea de hemoglobină din celulele roșii din sânge. Concentrația medie normală a hemoglobinei corpusculare (MCHC) este între 32-36%.
Numărul de reticulocite
Măduva osoasă produce în mod constant globule roșii care trec în sânge. Reticulocitele sunt celule roșii din sânge produse recent de măduvă. Măsurarea nivelului de reticulocite permite să știm dacă producția de celule roșii din sânge este normală.
De obicei, nivelul este aproape de 75.000 de reticulocite pe milimetru cub (mm3) de sânge, sau aproximativ 1,5% din numărul total de celule roșii din sânge. Măsurând-o la o persoană al cărei nivel de hemoglobină a scăzut, putem determina mai bine tipul de anemie de care suferă acest pacient:
o rată mai mare de 120.000 de reticulocite / mm3 corespunde anemiei regenerative. Aceasta înseamnă că organismul produce mai multe celule roșii din sânge pentru a compensa scăderea nivelului de hemoglobină;
o rată sub 60.000 de reticulocite / mm3 indică o anemie generativă. Acest număr scăzut de reticulocite înseamnă că organismul este incapabil să producă globulele roșii din lipsă din cauza nivelurilor scăzute de hemoglobină. Aceasta este cea mai frecventă situație cu anemie feriprivă.
Determinarea feritinei
Pentru a verifica dacă anemia se datorează într-adevăr unui fier insuficient, medicul va cere, de asemenea, un test pentru feritină (o proteină care stochează fierul) prezentă în sânge. Ferritina reflectă depozitele de fier ale corpului. De obicei, o microgramă pe litru de feritină corespunde aproximativ 10 mg de fier în rezervă.
Nivelul normal de feritină este cuprins între 20 și 400 nanograme pe mililitru (ng / ml) de sânge (în funcție de vârsta și sexul pacientului și de tehnica de dozare utilizată). O cantitate mai mică de feritină indică un deficit de fier.