Prima pagină » Sanatate » Simptome sarcină! Cum afli că ești însărcinată 
Simptome sarcină! Cum afli că ești însărcinată 

Simptome sarcină! Cum afli că ești însărcinată 

18 sept. 2023, 09:11,
BZI.ro, în Sanatate
Sunt mai multe simptome sarcină prin care îți dai seama că ar trebui să îți faci un test.  Un test de sarcină și, în cele din urmă, o consultație ginecologică pot ajuta la confirmarea unei eventuale sarcini, dar cum poți detecta necesitatea unui astfel de test? Identifică principalele semne ale sarcinii și când ar putea apărea acestea.
Este vital să reținem că multe dintre aceste semne nu sunt neapărat indicative ale unei sarcini. Ele pot fi, de asemenea, asociate cu alte afecțiuni, deci este esențial să ceri sfatul unui medic pentru a descoperi cauza exactă a acestor simptome. În altă ordine de idei trebuie să fii atentă și la unele  sângerări în sarcină.

Simptome sarcină! La ce trebuie să fim atente

Momentul precis în care primele semne ale sarcinii devin evidente variază de la o persoană la alta. Acestea pot apărea în aproximativ o săptămână după concepție, dar nu există o regulă strictă. Există și situații în care acestea devin vizibile abia după câteva săptămâni.

Care sunt semnele sarcinii?

Chiar dacă aceste semne nu ar trebui utilizate pentru a confirma sau nega o sarcină, ele pot oferi indicii cu privire la necesitatea unui test sau a unei vizite la medic. Unele dintre ele sunt destul de comune, în timp ce altele pot părea neobișnuite. Iată care sunt acestea.
Întârzierea menstruaţiei: Acesta este principalul semn care ar trebui să atragă atenția. Dacă observi o întârziere în apariția menstruației, este recomandat să faci un test de sarcină. Cu toate acestea, întârzierea menstruației nu este exclusiv un simptom al sarcinii, deoarece poate avea și alte cauze. De aceea, este important să consulți și un medic ginecolog.
Greţuri și vărsături: Un alt simptom foarte obișnuit în timpul sarcinii este reprezentat de greţuri, care pot sau nu să fie însoțite de vărsături. Acestea sunt cunoscute sub numele de greţuri matinale, dar nu se limitează la dimineață și pot apărea oricând. De obicei, apar în aproximativ două săptămâni după concepție și pot persista până în săptămâna a opta. Cel mai probabil, greţurile sunt rezultatul schimbărilor hormonale care au loc în acest interval și care afectează și procesul de digestie.
Modificări ale sânilor: Un alt fenomen timpuriu în sarcină este modificarea sânilor. Ei devin mai sensibili și încep să crească treptat. Uneori, pot apărea și modificări ale culorii areolelor, care devin mai închise la culoare. Aceste schimbări ale sânilor apar la 1-2 săptămâni după concepție, ca urmare a modificărilor hormonale. Acestora li se mărește volumul pentru a putea produce lapte, ceea ce duce la creșterea sensibilității și a durerii.
Stări de oboseală: Un alt simptom care apare destul de devreme este oboseala accentuată. Acesta este rezultatul mai multor factori, cum ar fi creșterea nivelului de progesteron, scăderea rapidă a tensiunii arteriale și a glicemiei.
Sensibilitate crescută la mirosuri: Deși cauza exactă nu este cunoscută, sensibilitatea la mirosuri este un alt simptom destul de întâlnit în rândul femeilor însărcinate. Mirosuri obișnuite pot provoca disconfort semnificativ sau chiar vărsături.
Modificarea preferințelor alimentare: Acest simptom se referă la cunoscutele pofte pe care le asociem deseori sarcinii. Acestea apar de obicei în primul trimestru și pot implica alimente care înainte nu erau pe placul tău. Totuși, poate apărea și aversiunea față de anumite produse pe care de obicei le apreciai. Hormonii sunt probabil responsabili de aceste modificări, dar specialiștii nu au un răspuns definitiv.
Urinări frecvente: Pe măsură ce sarcina avansează, acest simptom devine mai evident. În principiu, urinările frecvente încep în jurul săptămânii a șasea, pe măsură ce fătul exercită presiune asupra vezicii urinare. Prin urmare, acestea pot persista până la sfârșitul sarcinii.
În închiere trebuie să menționăm că aceste simptome sarcină sunt doar câteva. Ele pot fi mul mai multe. Din aceste considerente este foarte important  să te adresezi medicului specialist pentru a vedea unde te situezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *