Prima pagină » Informații utile » Simptome menstruație. Cum îți dai seama că trebuie să apară

Simptome menstruație. Cum îți dai seama că trebuie să apară

06 aug. 2024, 08:38,
în Informații utile

Prima menstruație apare în jurul vârstei de 11-14 ani și dispare în momentul menopauzei, la vârstele de 44-55 de ani. Simptomele menstruației apar înainte de debutul acesteia, cu posibilitate să continue și în timpul ei.

Care sunt simptomele menstruației

Primele cicluri sunt o experiență nouă pentru fiecare fată și pot fi intimidante, însă reprezintă o perioadă de tranziție necesară în procesul de creștere. Menstruația apare lunar și poate dura între 3 și 7 zile, în funcție de organism. Primele simptome ale ciclului menstrual pot fi: oboseală, dureri sau crampe abdominale, dureri de spate, durere de cap, senzație de sâni dureroși și umflați, pofte alimentare, schimbări de dispoziție.

În timp, există o serie de factori care pot intensifica aceste simptome. Printre ele se numără: vârsta (femeile sub 30 de ani sunt cele mai afectate), cazurile de pubertate precoce (chiar înainte de 11 ani), menoragie (cazurile de flux menstrual abundent), ciclu menstrual neregulat, fumat, diete prelungite, lipsa exercițiului fizic, stres, anxietate, depresie, lipsa sarcinilor, obezitatea.

Cel mai întâlnit simptom sunt durerile menstruale. Acestea se manifestă sub forma unor crampe puternice care apare cu o zi-două înainte de menstruația propriu-zisă și cresc în intensitate în zilele ce urmează. Durerea poate sa radieze de la partea de jos a abdomenului spre spate sau coapte și poate fi ascuțite, violente sau de intensitate redusă.

Aceste dureri pot fi acompaniate de: stare de greață, cefalee, tulburări digestive (balonare, vărsături, greață), amețeală, dureri la nivelul sânilor, dureri la nivelul spatelui, transpirații, oboseală, anxietate, iritabilitate.

De ce apar durerile menstruale?

Durerile menstruale provin din contracțiile uterului și sunt normale. Intensitatea durerilor depinde de o serie de factori precum: sensibilitatea persoanei, anatomia uterului, poziția uterului, istoricul medical al pacientei.

Acestea pot dura de la câteva secunde la un minut. Cel mai des afectează fetele cu vârsta între 15 și 25 de ani, dar se pot manifesta și după. În general, aceste dureri scad din intensitate odată cu înaintarea în vârstă. Sunt cazuri în care durerile încetează după prima naștere. De asemenea, durerile apar după ovulație, adică atunci când ovulul este eliberat din ovar și ajunge în trompele uterine.

Este indicat un consult medical dacă aceste dureri se intensifică de la lună la lună sau apar brusc după vârsta de 25 de ani. Este important de știut că dacă o femeie folosește tampoane intravaginale și se confruntă cu crampe abdominale, diaree, febră (peste 38.5 grade Celsius), amețeală, poate să fie vorba despre șoc toxic, iar acesta este o urgență medicală.

Pentru a preveni în mod natural durerile menstruale, există câteva indicații de care puteți ține cont: adoptarea unui regim alimentar sănătos și echilibrat (alimente ușor de digerat), evitarea consumului de alcool și tutun, evitarea consumului de cafea și a alimentelor sărate, băile calde pot ajuta la relaxare și la ameliorarea durerilor (nu este recomandată însă baia în cadă cu apă fierbinte pentru că intensifica fluxul sanguin), aplicarea unei sticle de apă caldă în zona dureroasă, masajul spatelui și abdomenului, exercițiile fizice regulate (activitatea fizică poate ajuta la ameliorarea durerilor, dar trebuie încercat ceva ușor precum înotul, mersul pe jos sau pe bicicleta), cât mai multă odihnă.

Important de menționat este că simptomele menstruației diferă de la persoană la persoană. Unele se pot confrunta cu simptome neplăcute, altele cu aproape niciunul. În orice caz, aceste lucruri sunt normale iar asta se întâmplă din cauză că fiecare organism este diferit.

Bugetul.ro
Cutremur la Banca Transilvania. Anunțul oficial făcut de board-ul celei mai mari bănci românești despre noul director general al BT Broker de asigurare
redactia.ro
Detalii neștiute despre Ionel Ganea. Ce se întâmplă cu fostul fotbalist după accidentul în care fiul său a ajuns la spital în stare critică
Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
a1.ro
Cum arată casa în care locuiește George Simion alături de familia lui. Ar fi mințit că stă într-un apartament mai mic
Playtech.ro
Ultimele cuvinte pe care Prinţul William şi Prinţul Harry şi le-au spus! Durere mare pentru Familia Regală
observatornews.ro
Influenceriţă de pe TikTok, ucisă cu cruzime. Valeria avea doar 23 de ani când a fost împuşcată mortal, în Mexic
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Tranzacție gigant în România. Digi și Vodafone au bătut palma
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Scene cutremurătoare cu Ionel Ganea lângă patul băiețelului său.
Playtech.ro
Oraşul din România în care oamenii trăiesc cel mai mult. Cetăţenii de aici depăşesc, în medie, 77,6 ani
Dailybusiness.ro
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
RomaniaTV
Călin Georgescu, ASASINAT în România!! Vestea NEAGRĂ a picat ca un trăsnet
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Se schimbă banii, preşedintele anunţă referendum pentru trecerea la EURO
redactia.ro
Omul lui Hagi, în stare critică. Fostul campion al României a căzut inconștient pe trotuar
ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 mai 2025
14 mai 2025