Prima pagină » Sanatate » Simptome insolație. Cauzele care duc la supraîncălzirea corpului

Simptome insolație. Cauzele care duc la supraîncălzirea corpului

23 aug. 2022, 11:10,
BZI.ro, în Sanatate

Expunerea excesivă la temperaturi ridicate poate cauza mari probleme și pot apărea simptome de insolație. Astfel de fenomene apar foarte des, gradul de deteriorare depinde de caracteristicile organismului.

Consecințele expunerii la temperaturi ridicate pot fi foarte periculoase, așa că este foarte important să știți cum se acordă primul ajutor în aceste cazuri. Temperaturile ridicate sunt deosebit de periculoase pentru copii. Pentru ca primul ajutor în caz de insolație să fie acordat în timp util și eficient, este necesar să se cunoască simptomele acestuia și algoritmul acțiunilor într-o situație de urgență. Cu toate acestea, înainte de a vorbi despre remediile de prim ajutor și simptome, ar trebui să înțelegeți cauzele care duc la apariția insolației, precum și mecanismele fiziologice ale acestor fenomene.

femeie care sta in soare si bea apa dintr-o sticla

Consecințele expunerii la temperaturi ridicate pot fi foarte periculoase

Simptome insolație. De ce este periculoasă aceasta

La temperaturi ridicate, corpul nostru nu poate menține procesele normale de termoreglare și nu este capabil să elimine excesul de căldură. Insolația este un caz special și apare din cauza supraîncălzirii corpului prin lumina directă a soarelui.

Insolația poate fi luată pe plajă, într-un magazin unde temperatura este peste limitele admisibile, într-o saună și chiar într-un interior de mașină încălzită la soare. De asemenea, contribuie la apariția simptomelor de insolație și efortul fizic intens, presiunea atmosferică, îmbrăcămintea strânsă impermeabilă precum și diverse boli.

femeie care tine o sticla de apa pe frunte stand afara in soare

Printre simptomele care semnalează o insolație se numără amețeala, somnolenţa, creșterea temperaturii corpului

Din cauza temperaturii ridicate, sistemul cardiovascular și nervos suferă cel mai mult, insolația poate fi însoțită de arsuri. Soarele și insolația sunt deosebit de periculoase pentru copii. La copii, sistemul de termoreglare nu este format, astfel încât probabilitatea de a suferi o insolație este mai mare.

Printre simptomele care semnalează o insolație se numără amețeala, somnolenţa, creșterea temperaturii corpului, greața și vărsăturile, arsurile cu insolație, puls frecvent și slab precum și dilatarea pupilelor. În cazurile mai rare, pacienții suferă de dispnee și transpirație excesivă din cauza insolației.

Cum se manifestă forma severă de insolație. Cum să acorzi primul ajutor în caz de insolație

În formele severe, poate începe delirul și halucinațiile, victima insolației își pierde cunoștința, pielea devine albăstruie pal și încep convulsiile. Conform statisticilor medicale, în 20-30% din cazuri, insolația severă se termină cu deces. Insolația provoacă adesea arsuri ale pielii.

persoana care tine capul si mana unei femei care si-a pierdur cunostinta

Din cauza temperaturii ridicate, sistemul cardiovascular și nervos suferă cel mai mult

În astfel de situații asistența medicală ar trebui să oprească imediat efectul temperaturii ridicate asupra victimei. Victima trebuie adusă la umbră sau îndepărtat din sursa de căldură. Persoana trebuie așezată într-o poziție orizontală. De asemenea, pacientului trebuie să i se pună ceva sub picioare și gât.

Îndepărtați îmbrăcămintea care interferează cu respirația sau cu disiparea căldurii, adică cureaua, cravata, nasturii de sus a cămășii. Victima trebuie să ia o cantitate mare de lichid, de preferință apă minerală. În caz de arsuri, aplicați mijloace speciale împotriva acestora, de exemplu, spray care calmează pielea.

În caz de pierdere a cunoștinței, victima trebuie să i se pună la nas un compres de vată sau un bandaj umezit cu amoniac pentru a fi trezită de mirosul puternic. Dacă respirația și activitatea cardiacă încetează, resuscitarea cardio-pulmonară trebuie începută imediat.

În caz de simptome de insolație folosiți comprese reci, acestea pot fi aplicate pe frunte, spatele capului și pieptul victimei. Puteți pune o cârpă umezită cu apă pe piept sau chiar să uzi hainele victimei. În cazul unui grad ușor de deteriorare a pielii, puteți face un duș rece.

femeie care foloseste un evantai afara pentru a se racori

La temperaturi ridicate, corpul nostru nu poate menține procesele normale de termoreglare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *