Prima pagină » Sanatate » Simptome de floră intestinală distrusă. Iată ce reguli trebuie să respecți pentru a se reface!

Simptome de floră intestinală distrusă. Iată ce reguli trebuie să respecți pentru a se reface!

27 mart. 2025, 12:37,
Redacția BZI în Sanatate

Problemele digestive, constiparea, colonul iritat, deficienţele nutiţionale, respiraţie urât mirositoare sau oboseală cronică sunt câteva simptome de floră intestinală distrusă. Cam la astfel de neplăceri ne putem aștepta în urma dezechilibrelor tractului digestiv. De obicei, problemele apar după tratamentele cu antibiotice ori cu medicamente împotriva infecțiilor.

Flora intestinală poate fi considerată baza sistemului imunitar. Oricât de ciudat ar suna, aparatul digestiv al organismului uman are nevoie de bacterii pentru a funcționa normal. Din diferite motive, flora intestinală are de suferit. De aici, și o mulțime de probleme de sănătate.

Simptome de floră intestinală distrusă

Înainte de a ne trata, e bine să știm de ce o facem. Flora intestinală, bacteriană sau microbiană se formează încă din primele clipe de viață. Și are un rol decisiv în reglarea funcțiilor organismului, căci ajută la digestie și acționează ca un scut în fața agenților dăunători. „Alege” substanțele hrănitoare, vitamine și mineralele și stimulează imunitatea.

Stresul, tratamentele luate fără recomandarea medicilor de specialitate, mâncarea plină de chimicale contribuie la distrugerea florei intestinale. De aceea, măcar periodic, ar trebui să intervenim cu ceva pentru a o reface, pentru a o regla, atât cantitativ, cât și calitativ. Altminteri, riscăm să ne îmbolnăvim grav. Dat fiind faptul că e o afecțiune care nu doare, dezechilibrul aparatului digestiv nu trebuie ignorat.

Dacă suferi de constipație, diaree, dureri de burtă, balonare, lipsă de calciu severă, sângerări anormale, tulburări de vedere, anemie, dacă ți se umflă mâinile sau picioarele sau remarci o scădere bruscă, fără motiv, în greutate, trebuie să dai fuga la medic.

Laxativele, antibioticele, citostaticele, intervențiile chirurgicale, hrana din conserve consumată îndelungat, regimenurile alimentare drastice, grăsimile, fumatul, alcoolul, dulciurile, stresul prelungit sunt numai câteva dintre cauzele declanșării dezechilibrelor intestinale.

În cât timp se reface flora

Sunt multipli factori care influențează și modifică flora intestinală și anume vârsta, dieta, medicamentele, diverse afecțiuni. Intensitatea și durata efectului acestor factori sunt diferiți de la individ la individ și depind de stabilitatea și de diversitatea în compoziția inițială a microbiotei.

Așadar, nu există un timp predictibil pentru refacerea florei intestinale, poate fi vorba de un timp mai mic dacă flora intestinală era sănătoasă sau mai lung dacă flora intestinală era dezechilibrată.

Microbiota intestinală poate fi modulată prin aportul alimentar de fibre. Fibrele le regăsim în fructe, legume și cereale integrale și sunt rezistente la acțiunea enzimelor digestive umane. În schimb, o parte dintre ele sunt fermentate de către bacteriile din colon și servesc ca hrană pentru acestea, susținând dezvoltarea speciilor „prietenoase” de specii.

În afară de fibre, brânză și alimentele care conțin polifenoli, adică ceai, cafea, sparanghel, măsline, fructe de pădure, anghinare, cresc populația de bacterii cu efecte pozitive pentru sănătatea organismului.

De asemenea, iaurturile pot fi îmbogățite cu culturi de bacterii bune și pot avea efecte benefice pentru organism, deși nu știm dacă aceste bacterii reușesc să se integreze în flora intestinală.

Dezechilibrul florei intestinale este incriminat ca și factor în mai multe afecțiuni digestive, cum ar fi sindromul de intestin iritabil, bolile inflamatorii, diverticuloza colonică. Astfel că, trebuie să știi care sunt simptomele de flora intestinala distrusă și să apelezi imediat la un medic pentru a nu exista complicații.

Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
redactia.ro
Povestea tragică a lui Mihai, tânărul care la 16 ani avea grijă singur de frații lui. Adolescentul a murit după ce a fost strivit de o cracă
Bugetul.ro
Spaima taxei Daniel Băluță a fost fentată de șoferii din Sectorul 4. Metoda originală prin care locuitorii de aici reușesc să evite să plătească suma impusă de primărie
a1.ro
Ramona Olaru, vacanță de poveste. Mulți români își doresc să ajungă acolo. Ce a vrut neapărat să facă
Playtech.ro
Ne aşteaptă vremuri grele! Ce se întâmplă, în România, după taxele lui Trump. Analiza îngrijorătoare a unui profesor de economie
observatornews.ro
"Ţinutul tinereții veșnice", unde 1 din 10 locuitori trăiesc până la 100 de ani. Toți mănâncă acelaşi lucru
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Mulți români nu-și vor mai permite așa ceva. Prețul produsului va exploda
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Ciolacu a semnat actul prin care maghiarii din România își freacă mâinile de bucurie
Playtech.ro
Cine are dreptul să verifice asociația de proprietari și când se poate face un control
Dailybusiness.ro
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
RomaniaTV
Ilie Bolojan a semnat decrete pe bandă rulantă. Cum se schimbă viaţa românilor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Romina Gingașu, primele declarații despre divorțul de Piero Ferrari. Anunțul făcut după opt ani de relație
redactia.ro
Cine e Adelin Petrișor, omul care a înnebunit România cu filmulețele de pe Tiktok. Omul și-a renovat casa din donații, iar certurile dese cu concubina sa sunt urmărite de sute de mii de oameni
ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 aprilie 2025
04 aprilie 2025