Prima pagină » WoW! » Sanatate si frumusete » Simptome de ficat bolnav. Sfaturi de prevenire a problemelor de sănătate
Simptome de ficat bolnav. Sfaturi de prevenire a problemelor de sănătate

Simptome de ficat bolnav. Sfaturi de prevenire a problemelor de sănătate

31 mai 2021, 18:16,
în WoW!

Considerat un adevărat laborator al organismului, ficatul este cel mai mare organ al corpului uman (după piele) şi îndeplineşte peste 500 de funcţii, printre care: digerarea grăsimilor, asigurarea rezervelor de nutrienţi, filtrarea toxinelor şi a reziduurilor din sânge, sintetizarea anumitor tipuri de proteine, etc. Ficatul este implicat în mod direct sau indirect în majoritatea proceselor vitale: creştere, imunizare, nutriţie şi reproducere.

Din păcate, îmbolnăvirea ficatului are ca efect deteriorarea sănătăţii întregului organism, uneori temporar prin boli infecţioase (hepatite acute) sau steatoze hepatice şi alteori în mod ireversibil, când se instalează ciroza hepatică. Anual, în întreaga lume mor peste 30.000 de oameni din cauza îmbolnăvirii ficatului.

Pentru a preveni orice formă de îmbolnăvire a ficatului, se recomanda păstrarea unei curăţenii adecvate a mâinilor prin spălare cu apă caldă şi săpun, precum şi evitarea consumului excesiv de alcool, grăsimi şi substanţe toxice, în special cele din anumite medicamente, dar şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos, care să includă ore suficiente de odihnă şi relaxare în natură.

De asemenea, pentru a preveni şi vindecă diverse afecţiuni ale ficatului medicii recomanda reducerea greutăţii corporale (steatoza hepatică, adică ficatul gras este o afecţiune întâlnită frecvent în rândul persoanelor obeze), adoptarea unei diete sănătoase, exerciţii fizice moderate, renunţarea la fumat şi alcool, reducerea consumului de medicamente şi cure cu antioxidanţi (vitamina C sau E).

Specialiştii, citaţi de eHow, au realizat o listă cu principalele semne şi simptome care ne atrag atenţia că am putea avea probleme cu ficatul:

  • Verificaţi culoarea tegumentelor, precum şi cea a urinei. O tentă galbuie-rosiatica semnalează prezenţa unei afecţiuni a ficatului. Este vorba de apariţia aşa-numitului „icter”, care este principalul simptom al unei boli hepatice. Totodată, este bine să vă alarmaţi şi să mergeţi la medic în cazul în care scaunele devin deschise la culoare şi aveţi crampe abdominale, asemănătoare celor manifestate în cazul pacienţilor cu colon iritabil.
    Şi în faza preicterica, dacă aveţi probleme cu apetitul său se observă o inexplicabilă scădere în greutate, atunci ar fi bine să solicitaţi un set de analize (în principal verificarea transaminazelor şi a bilirubinei) care să clarifice dacă aveţi sau nu o disfuncţie hepatică (în general, pacienţii care au probleme cu ficatul devin anemici şi au senzaţii de ameţeală).
  • Trebuie să verificaţi funcţiile ficatului şi în cazul în care vă simţiţi mai mereu balonat şi aveţi abdomenul mărit (aşa-numita „ascita”), care pune presiune pe diafragma şi face dificilă respiraţia.
  • Examinaţi cu atenţie forma şi aspectul unghiilor. Dacă aveţi mici puncte albe şi semne de friabilitate, este posibil să aveţi probleme cu ficatul.
  • Dacă va curge des sânge din nas sau vă răniţi foarte uşor este un semn că aveţi un deficit de proteine şi o anormalitate hepatică.

Este bine ca la examenul medical anual să testaţi polidipsia şi poliuria, adică sete excesivă şi urinarea frecvenţă, ambele putând indica o boală hepatică, simultan sau succesiv cu o afecţiune diabetică.
Potrivit specialiştilor, durerile frecvente de cap, ameţeală, spasmele, iritabilitatea şi depresia sunt indicii ale unei afecţiuni hepatice.

Bugetul.ro
Amenințare pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone de la Bruxelles. Comisia Europeană pare să-i fi pus gând rău instituției care se ocupă de protecția consumatorilor
redactia.ro
Doliu în lumea televiziunii. Una dintre cele mai frumoase femei s-a stins subit la doar 27 de ani. Avea tot viitorul în față și o poveste emoționantă
Bugetul.ro
Marele zăcământ de petrol ascuns în „măruntaiele” României. Locul în care a fost găsită o adevărată „comoară” de petrol și gaze naturale este surprinzător
a1.ro
Horoscopul săptămânal 14 - 20 aprilie 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Playtech.ro
Vouchere noi pentru români. Se pregătește un program ce îi scutește pe oameni de cheltuieli importante. Când vor fi lansate
observatornews.ro
Momentul în care un șofer de 75 de ani trage brusc de volan şi lovește în plin o dubă, în Constanţa. Ar fi fost vorba de o reglare de conturi
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
România, centrul unei operațiuni vitale a NATO. 1.400 de militari implicați
realitatea.net
Ce trebuie să faci cu bulbii lalelelor după ce se scutură florile? Trucuri pentru reluarea înfloririi
SportpeSurse
De Florii, a izbucnit la Patriarhia Română și a făcut un circ la TV. Ce i-a transmis lui George Simion în vederea alegerilor de pe 4 mai
Playtech.ro
Numărul de telefon la care să nu răspunzi, rămâi cu contul gol. Noua escrocherie din România, lansată chiar de Florii
Dailybusiness.ro
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
RomaniaTV
Vestea tristă a zilei! După o suferință foarte grea, copila cea jucăușă, ai cărei ochi verzi râdeau mereu fericiți, ne-a părăsit!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Preşedintele Bolojan şi premierul Ciolacu, anunţ în tandem despre banii românilor: Este prioritate absolută!
redactia.ro
Doliu în lumea artistică din România. A murit unul dintre cei mai cunoscuți dansatori din țară
ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`