Lipsa de vitamina d3 se manifestă printr-o serie de simptome care pot fi trecute cu vederea de pacient ori pot fi puse pe seama altor afecțiuni. Organismul poate suferi de această carență dacă este privat de expunerea la soare ori dacă duce lipsa anumitor grăsimi.
Lipsa de vitamina d3 se manifestă prin nenumărate simptome precum este oboseala cronică, slăbirea sistemului osos și muscular și alte afecțiuni ale sistemului nervos. Carența acestei vitamine afectează sănătatea multor părți ale corpului, inclusiv a pielii și a părului.
Simptome care arată că ai lipsă de vitamina d3
Vitamina D stimulează foliculii de păr, astfel încât o deficiență poate duce la căderea părului. Există unele dovezi care arată că o deficiență de vitamina D cauzează căderea părului și alte probleme ale părului.
Vitamina D stimulează creșterea foliculilor, așa că atunci când nivelurile de vitamina D din organism nu sunt suficiente, părul poate fi afectat.
Lipsa vitaminei D3 din organism crește și riscul de îmbolnăvire din cauză că slăbește sistemul imunitar, făcând organismul vulnerabil în fața bacteriilor și virusurilor, astfel că este foarte important să faci o mâncare românească consistentă și să suplimentezi vitamina D din organism. Studiile efectuate în ultimii ani asociază în mod deosebit lipsa de vitamina D3 cu afecțiunile sistemului respirator, precum răcelile, bronșita, pneumonia.
Lipsa de vitamina D3 poate afecta fertilitatea atât în rândul femeilor, cât și în rândul bărbaților. O serie de studii făcute pe această temă au arătat cu există o asociere între problemele de fertilitate și lipsa vitaminei D3 din organism.
Mai mult decât atât, administrarea de suplimente alimentare pe bază de vitamina D3 poate spori fertilitatea, crescând șansele unui cuplu de a avea un copil.
Dacă te deplasezi greu sau nu îți poți ține echilibrul, înseamnă că ai o lipsă acută de vitamina D. Te vei simți implicit mai obosit/ă și îți va fi mai greu să derulezi activitățile zilnice, chiar și în cazul sarcinilor simple.
De cele mai multe ori, epuizarea psihică și fizică este asociată cu acumularea stresului. Nu mulți iau în considerare importanța vitaminei D pentru menținerea energiei și tonusului. În general, simptomele sunt mai predominante la copii, care se confruntă cu un somn agitat.
Cum suplimentezi organismul cu această vitamină
Atunci când o persoană nu are vitamina D, cel mai eficient tratament este să ia suplimente de vitamina D. Suplimentele de vitamina D ar trebui luate în timpul meselor, în special în ele cu multe grăsimi sănătoase.
Vitamina D nu este hirosolubilă, adică nu se dizolvă în apă, deci cele mai bune suplimente sunt cele uleioase de tip capsule galbene.
E foarte importantă expunerea la soare, este deja binecunoscut faptul că razele solare stimulează pielea să producă vitamina D. Însă, ai grijă cât stai, mai ales în sezonul estival, când indicele UV este destul de ridicat. Indicat ar fi să stai între 15 și 20 de minute la soare, fără să aplici protecție.
E important să-ți schimbi și alimentația pentru că există multe alimente care au un conținut ridicat de vitamina D precum peștele, ouăle, laptele sau cerealele, adică să faci câteva rețete sănătoase și rapide.
Totuși, nu te baza doar pe meniul zilnic pentru că nu asigură tot necesarul de care are nevoie organismul tău. Carența de vitamina D este o problemă destul de actuală, resimțită de către persoane din diverse categorii de vârstă.
Cele mai evidente simptome de lipsă de vitamina d3 sunt slăbiciunea musculară, dureri osoase, oboseală cronică, scăderea imunității, căderea părului, vindecarea lentă a rănilor, depresie sau creștere în greutate.