Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Simptome care anunta un ficat intoxicat
Simptome care anunta un ficat intoxicat

Simptome care anunta un ficat intoxicat

07 iun. 2021, 10:23,
în Sanatate

Implicat în peste 300 de funcții vitale, ficatul participă pe deplin la buna funcționare a corpului nostru. Deoarece acest organ este un lucrător liniștit și neobosit, diagnosticul funcției hepatice slabe poate fi dificil din cauza absenței simptomelor specifice.

Consumul excesiv de alcool, hepatita virală B și C și NASH (steatohepatita nealcoolică) singure sunt responsabile pentru peste 90% din ciroze și cancer hepatic primar.

Simptome care anunta un ficat intoxicat

Ai un ten palid

Icterul este asociat spontan cu insuficiența hepatică. Apare în principal în hepatita virală acută (hepatita A sau E) sau mai rar în hepatita indusă de medicamente. Trebuie remarcat faptul că hepatita acută indusă de medicamente este foarte rară și este parțial legată de o susceptibilitate individuală la anumite medicamente (antibiotice, antiinflamatoare nesteroidiene, anticanceroase sau psihotrope).

Consumați în mod regulat alcool

Alcoolul este inamicul numărul 1 al ficatului. Dacă consumul dvs. este regulat și depășește recomandările (10 băuturi standard pe săptămână, indiferent de tipul de alcool), beți prea mult. Ar trebui să reduceți consumul și să discutați cu medicul dumneavoastră.

Acumulați factori de risc metabolici

Indiferent dacă consumați sau nu alcool, combinația anumitor factori de risc, și anume supraponderalitatea, obezitatea, diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială și hipercolesterolemia, promovează apariția unei boli hepatice cronice, NASH, care poate progresa spre ciroză. Puțină lume o știe, dar mai mult de 70% dintre diabeticii de tip 2 au boli de ficat gras.

Burtă umflată, greutate: ciroză?

În timp ce vă palpați ficatul, simțiți presiune sau tensiune anormală și sunteți îngrijorat de ciroză, de exemplu? Durerea poate fi reală, dar probabil că se exprimă mai degrabă în colon sau în vezica biliară decât în ​​ficatul tău care suferă.

Crezi că ai o criza de ficat

Contrar credinței populare, nu există o criza de ficat. În caz de supraalimentare, chiar dacă aveți jenă gastrică sau greață, originea durerii este în stomac și / sau intestine, dar nu și în ficat.

Crezi că cafeaua dăunează ficatului

Acuzată adesea în mod greșit, cafeaua, consumată în cantități rezonabile – două până la trei căni pe zi – este mai degrabă un protector al ficatului.

Amintiți-vă că simptomele precum senzația de oboseală, tulburările digestive sau durerile de cap sunt frecvente și nu sunt foarte specifice și nu pot fi singure sugestive pentru boli hepatice.

Pentru a menține un ficat sănătos, alegeti o dietă echilibrată, faceți exerciții fizice în mod regulat și limitați consumul de alcool. Deoarece diagnosticul de boli hepatice cronice este cel mai adesea stabilit fortuit și târziu, este important să poți acționa preventiv adoptând un stil de viață sănătos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`