Prima pagină » Sanatate » Simptome cancer colon femei în funcție de stadiu. Unele pot fi confundate cu probleme digestive sau menstruale
Simptome cancer colon femei în funcție de stadiu. Unele pot fi confundate cu probleme digestive sau menstruale

Simptome cancer colon femei în funcție de stadiu. Unele pot fi confundate cu probleme digestive sau menstruale

30 aug. 2023, 13:11,
în Sanatate

În cazul cancerului de colon, la femei, unele simptome timpurii pot fi confundate cu probleme digestive sau menstruale. În continuare, vom trece în revistă simptomele cancerului de colon la femei și o să prezentăm factorii de risc de care trebuie să fiți conștiente. De asemenea, o să explicăm importanța examenelor de screening pentru cancerul de colon și cum să identificați momentul în care ar putea fi nevoie să consultați un medic.

Simptome cancer colon femei în stadiu incipient și avansat

Simptomele cancerului de colon la femei includ diaree, constipație, pierdere neintenționată în greutate și scaune cu sânge. Deși acestea se aplică și bărbaților, simptomele la femei pot fi atribuite în mod greșit tulburărilor digestive (de care femeile sunt afectate mai des decât bărbații), problemelor ginecologice sau menstruale.

Nu toate femeile se confruntă cu simptome în stadiul incipient al cancerului de colon. Simptomele care apar pot varia în funcție de dimensiunea și localizarea cancerului. Câteva dintre cele mai comune simptome ale cancerului de colon includ modificări ale tranzitului intestinal care durează de mai mult de câteva zile. Acestea pot include o modificare a consistenței scaunelor, diaree sau constipație. Alte simptome pot fi și sângerările rectale, scaune cu sânge, durere sau crampe în abdomen, pierdere neintenționată în greutate, slăbiciune și oboseală, tenesme rectale (defecație incompletă). Ar trebui să comunici orice simptom medicului de familie, mai ales dacă aveți factori de risc, cum ar fi un istoric familial de cancer de colon.

Dacă este lăsat nediagnosticat, cancerul de colon poate duce la complicații și simptome grave. Simptomele în stadiu avansat includ cancer care metastazează sau se răspândește la ganglionii limfatici, cancer care se răspândește în alte organe ale corpului (cum ar fi ficatul), blocaje la nivelul colonului (care provoacă obstrucții intestinale).

Factori de risc și modalități de prevenire

Există o serie de factori de risc care pot crește șansele de a dezvolta cancer de colon. Dacă ai oricare dintre acești factori de risc, ar trebui să discuți cu medicul de familie. Factorii de risc pentru cancerul de colon se împart în două categorii – cei care pot fi corectați, și cei care nu pot fi.

Factorii de risc care pot fi modificați sunt cei legați de stilul de viață, cum ar fi obezitatea, sedentarismul și lipsa mișcării, dieta bogată în carne roșie sau carne procesată, lipsa vitaminei D, fumatul, consumul excesiv de alcool.
În categoria de factori de risc care nu pot fi modificați intră vârstă înaintată, prezența unei boli inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn sau colita ulcerativă, antecedente familiale de cancer de colon sau polipi, rasa afro-americană, prezența sindromului Lynch (un sindrom ereditar al cancerului colorectal). Persoanele cu sindrom Lynch prezintă un risc de până la 50%, în funcție de genele afectate, de a dezvolta cancer de colon. Femeile cu sindrom Lynch prezintă, de asemenea, un risc foarte ridicat de cancer endometrial.

Examenele de screening, cum ar fi colonoscopia, pot identifica polipii înainte ca aceștia să devină cancerigeni, și astfel pot fi eliminați înainte de a deveni o problemă. De aceea, acest examen trebuie făcut în mod regulat.

Studiile au arătat că terapia de substituție hormonală (HRT) după menopauză poate reduce riscul de cancer colorectal la femei, deși acest lucru este încă în curs de cercetare. Decizia de a începe HRT nu ar trebui să se bazeze doar pe riscul de a dezvolta cancer de colon. Administrarea de estrogen și progesteron după menopauză poate crește riscul pentru o varietate de boli, precum cancer pulmonar sau mamar. Înainte de a lua o decizie, ar trebui să discuți despre beneficiile și riscurile HRT cu medicul de familie. Unele dintre aceste simptome cancer colon femei pot fi similare cu cele asociate cu menstruația sau cu alte tulburări digestive. Discută cu medicul de familie orice nelămurire, și urmează recomandările acestuia pentru a preveni dezvoltrea cancerului de colon. De asemenea, ar fi indicat să iei în considerare modificărea stilului de viață pentru a reduce riscurile. Indiferent dacă prezinți factori de risc ce pot fi corectați sau ereditari, este important să discuți cu medicul de familie toate simptomele pe care le observi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
24 decembrie 2024
24 decembrie 2024