Multe persoane vor să afle care sunt principalele simptome de apendicită la adulți. Apendicita acută apare atunci când apendicele suferă o inflamație ca urmare a unei obstrucții a lumenului. Netratată la timp, această afecțiune se poate agrava și apendicele se poate rupe, declanșând peritonită și infecții grave. Iată când trebuie să mergi de urgență la medic.
Simptome apendicită adulți
Apendicele este un segment al intestinului gros, fiind considerat un rezervor de bacterii beneficee pentru funcționarea optimă a sistemului digestiv. Apendicita este una dintre cauzele durerilor abdominale acute și poate să apară mai ales la copii și adulți. Apendicita acută apare în momentul în care apendicele se inflamează.
Printre cele mai frecvente simptome de apendicită la adulți se află dureri cauzate în zona buricului în faza de început, dureri abdominale în partea dreaptă, tuse, frisoane, lipsa poftei de mâncare, febră, greață, vărsături, constipație și diaree. Dacă apendicele nu este tratat la timp și se perforează, se instalează peritonita și pot fi declanșate infecții care pot duce la deces.
Principalele cauze care declanșează apendicita la adulți se numără obstrucționarea lumenului apendicelui, traumatismele abdominale, tumori la nivelul tractului digestiv, afecțiuni inflamatorii ale intestinului sau infecții digestive.
Peritonita este mult mai gravă și apare ca urmare a perforării apendicelui după ce s-a infectat cu bacterii. Peritonita este extrem de gravă și poate duce la deces. Simptomele peritonitei sunt durerile abdominale de intensitate mare, senzație generală de rău, febră mare, bătăi rapide ale inimii, dificultăți de respirație și umflarea abdomenului.
O situație aparte este apendicita în sarcină. Cele mai importante și evidente simptome de apendicită în sarcină sunt durerea în zona dreaptă de jos a abdomenului, febră, greață, stări de vomă și balonare. Pentru diagnostic se vor face teste de sânge, ecografii și examinare rectală. Pentru apendicita în sarcină se folosește laparoscopia. Apendicita în sarcină duce la travaliu și la nașttere prematură.
Cât durează recuperarea după operația de apendicită
Operația de apendicită este considerată una dintre cele mai ușoare intervenții, durează 30 de minute și se efectuează sub anestezie totală sau parțială.
Intervenția chirurgicală în cazurile de apendicită acută reprezintă efectuarea unei incizii de 6 centimetri în partea dreaptă inferioară a abdomenului, unde se află apendicele. Se face sub anestezie totală sau parțială, la recomandarea medicului.
O altă modalitate este apendicectomia ce presupune o intervenție laparoscopică. Se extrage apendicele inflamat prin intermediul unor incizii de dimensiuni foarte mici. Principalul avantaj al acestei interveții este recuperarea rapidă comparativ cu operația chirurgicală deschisă.
Recuperarea după operația de apendicită este ușoară și rapidă. Pacientul operat poate merge după 12 ore, iar după două-trei zile se poate externa. În primele zile după operație este foarte importantă hidratarea, de aceea se recomandă consumarea alimentelor lichide. După trei săptămâni pacientul își poate relua activitățile obișnuite.
Simptomele apendicitei la adulți sunt ușor de recunoscut și diferă în funcție de vârstă și de stadiul de inflamare al apendicelui. Intervenția este una ușoară, iar pacientul se recuperează rapid. Apendicita apare mai ales la adulți, dar poate fi prezentă și la copii, bătrâni și femei însărcinate, iar simptomele diferă în funcție de vârstă.