Prima pagină » Sanatate » Simptome alergie. Care sunt cauzele reacțiilor imunologice ale organismului

Simptome alergie. Care sunt cauzele reacțiilor imunologice ale organismului

02 dec. 2024, 10:12,
în Sanatate

Simptome de alergie apar atunci când sistemul imunitar reacționează la o substanță străină care pătrunde în organism. Aceasta este cunoscută sub numele de alergen și poate include polenul, veninul de albine și mătreața animalelor de companie.

Reacțiile imunologice ale organismului pot apărea și din cauza anumitor alimente și medicamente care nu provoacă reacții la majoritatea oamenilor.

Simptome alergie

Sistemul imunitar produce proteine de protecție, numite anticorpi, care atacă invadatorii, cum ar fi germenii. În cazul alergiilor, marchează un alergen ca fiind dăunător, chiar dacă nu este. Contactul cu acesta provoacă o reacție a organismului care poate inflama pielea, sinusurile, căile respiratorii sau sistemul digestiv. Reacțiile imunologice variază de la o persoană la alta și pot porni de la o iritație minoră până la o urgență potențial letală, numită anafilaxie. Deși majoritatea nu pot fi vindecate, tratamentele pot ajuta la ameliorarea simptomelor alergiei.

Semnele depind de alergenul implicat, astfel că pot afecta căile respiratorii, sinusurile și pasajele nazale, pielea și sistemul digestiv. Rinita alergică, cunoscută și sub numele de „febra fânului”, poate provoca strănut, mâncărime a pielii, nasului, ochilor sau cerului gurii, epuizare și conjunctivită alergică. O alergie alimentară se manifestă prin furnicături în gură, umflarea buzelor, limbii, feței sau gâtului, strănut, crampe abdominale, vărsături sau diaree.

O alergie la înțepătura de insectă poate provoca durere și o umflătura mare, numită edem, mâncărime sau urticarie pe tot corpul, precum și o schimbare a culorii pielii, senzație de strângere în piept sau tuse convulsivă, manifestată prin respirație șuierătoare. O alergie la medicamente poate provoca urticarie, mâncărime sau erupție cutanată, umflarea feței, dificultăți de respirație și chiar anafilaxie.

Dermatita atopică, o afecțiune alergică a pielii, numită și eczemă, poate provoca mâncărimi ale pielii, pete roșii sau maronii care pot fi mai greu de observat pe tonurile mai închise. Anafilaxia poate provoca șoc, iar printre simptomele premergătoare acesteia se numără scăderea tensiunii arteriale, dificultăți severe de respirație și strângere în gât, erupție cutanată, puls rapid și slab, vărsături sau diaree.

Cauzele reacțiilor imunologice

Diverse substanțe pot provoca alergii. Reacțiile imunologice încep atunci când sistemul imunitar confundă o substanță care de obicei este inofensivă cu un invadator periculos, apoi produce anticorpi ce rămân în alertă pentru acel alergen specific. Declanșatori comuni ai alergiilor includ alergeni aerieni, cum ar fi polenul, mătreața animalelor, acarienii și mucegaiul. Anumite alimente, înțepăturile de insecte și medicamentele pot provoca reacții imunologice ale pielii.

A avea o alergie crește riscul de a dezvolta alte afecțiuni, numite complicații, inclusiv anafilaxie. Dacă ai o alergie, este mai probabil să ai astm, o reacție a sistemului imunitar care afectează căile respiratorii și respirația. Adesea, este declanșat de expunerea la un alergen din mediu. Acest lucru este cunoscut sub numele de astm indus de alergii.

Evitarea alergenilor este o abordare importantă în tratament. Cu toate acestea, adesea nu elimină complet reacțiile imunologice. Medicamentele antihistaminice fără prescripție medicală și cele pe bază de rețetă sunt, de asemenea, o soluție pentru gestionarea alergiilor. Un medic poate recomanda imunoterapie, respectiv injecții pentru alergii, sau imunoterapie sublinguală, adică picături pentru alergii, dacă nu reușiți să gestionați simptomele alergiei prin medicamentele eliberate fără prescripție. Specialistul te va expune la cantități mici de alergeni și va crește treptat doza pe parcursul mai multor luni, iar astfel creează o toleranță la alergen. Imunoterapia ajută la crearea unei toleranțe și poate îmbunătăți multe dintre semne. Totuși, corpul fiecăruia este unic, astfel că medicamentele care funcționează pentru o persoană s-ar putea ca pentru alta să nu amelioreze simptome de alergie.

Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
redactia.ro
Prima decizie importantă luată de americani în privința României imediat după alegerea lui Nicușor Dan ca președinte
Bugetul.ro
Moștenitorul lui Cristian Popescu Piedone nu se joacă. Primarul sectorului 5 vrea să-l facă uitat pe tatăl său și demarează un proiect care i-ar putea aduce și alte mandate
a1.ro
Ce va face Ana Maria Gavrilă după victoria lui Nicușor Dan la prezidențiale. Decizia categorică anunțată în online
Playtech.ro
3.000 de euro, confiscați de bancomat! Când a cerut ajutorul băncii a apărut surpriza: „nu putem face nimic!”
observatornews.ro
Ce înseamnă investiţiile alternative speculative. Guda: "Nu risca banii de care ai nevoie"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Zi decisivă pentru România. Sunt sume imense de bani în joc
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Vizită surpriză pentru George Simion în toiul nopții. A dat cu el de pământ!
Playtech.ro
Singura gară din România în care nu a ajuns niciodată un tren. A fost construită la sfârșitul comunismului și abandonată imediat după Revoluție
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
Şoc pentru români, se dau banii înapoi. Anunţ oficial de la Curtea de conturi
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Simion a FUGIT din țară, după ce a pierdut alegerile. IMAGINILE MOMENTULUI. Fotografiile au fost făcute la ora 6.00 dimineața!
redactia.ro
Gestul neașteptat făcut de Gigi Becali în miez de noapte pentru George Simion.
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
20 mai 2025
20 mai 2025